Baba

Játszószőnyeg: az alaptól a zongorásig

Ha szeretnénk biztonságos körülmények között, a korának megfelelően fejleszteni a babát, akkor játszószőnyegre feltétlenül szükségünk lesz. Elmondjuk, hogy miért és milyet érdemes választani.
2018. Március 25.
Ha szeretnénk biztonságos körülmények között, a korának megfelelően fejleszteni a babát, akkor játszószőnyegre feltétlenül szükségünk lesz.

Lehet, hogy eddig azt gondoltad, hogy egy játszószőnyeg csupán felesleges pénzkidobás, pedig amellett, hogy remekül szórakoztat, számtalan módon képes fejleszteni a babákat.

Mi az a játszószőnyeg és miért jó, ha van otthon legalább egy?

A játszószőnyeg általánosságban olyan szórakoztató elemek hadával ellátott puha, színes és vidám felület, melyre ha lefektetjük a babát, biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos körülmények között játszhat. A zörgő-csörgő, sípoló, zenélő játékokkal, kistükörrel, rágókákkal és egyéb le- és felszerelhető kiegészítőkkel díszített szőnyegek nemcsak hosszabb időre lefoglalják, de közben folyamatosan stimulálják is a kicsi érzékszerveit, ezáltal segítik a fejlődését.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

A szakemberek egyöntetűen hangsúlyozzák a hasra fektetés fontosságát két-három hónapos kortól. Érdemes napi 1-2 alkalommal eleinte 5-10 percre (majd egyre hosszabb időre) a pocakjára tenni a babát, ez ugyanis nélkülözhetetlen a kúszáshoz, mászáshoz, üléshez és járáshoz szükséges izmok fejlődéséhez, megerősödéséhez. Ezen alkalmakra tökéletes választás egy szuper multifunkciós játszószőnyeg, amin szabadon mozoghat a kicsi.

Mikortól meddig?

A legtöbb játszószőnyeg újszülöttkortól használható, de vannak olyanok, amik egészen 2 éves korig is jó szolgálatot tehetnek. Azonban általánosságban 0-6 hónapos kor között ajánlottak, ekkor fejlődnek ugyanis a legintenzívebben a babák motoros képességei és ekkor kezdik el igazán felfedezni maguk körül a világot.

Hogyan fejleszt?

A babák szinte minden érzékszervét (látás, hallás, tapintás) ingerlik a szőnyegek különböző funkciói. Habár az újszülöttek életük első hónapjában még csak 20-30 cm-es távolságra látnak, a játszószőnyegre fektetve ügyesen megfigyelhetik a formákat és a kontrasztos színeket, ami nagyban hozzájárul a látásuk fejlődéséhez.

Egy másik szuper eszköz erre a kistükör: a gyermekünket nemcsak hogy elvarázsolja a saját önarcképének látványa, de ahhoz, hogy lássa magát, változtatnia kell a fejének helyzetén, ami a nyakizmokat és a hasizmot is remekül edzi.

De nézzük meg kicsit közelebbről, milyen típusú szőnyegek vannak!

Egyszerű, alap, néhány kiegészítővel

A legegyszerűbb sima, néhány elemmel felvértezett szőnyegek a legalapabb kategóriába tartoznak. Ezek előnye, hogy általában könnyen elcsomagolhatók, összehajtva, felgöngyölve vihetjük magunkkal bárhova. Ha csak színeket és formákat tartalmaznak (kiálló, keményebb kütyüket nem), akkor akár takaróként, vagy pelenkázó-alátétként is használhatjuk. Könnyebb őket mosni, tisztítani is.

A boltíves

A boltívvel és azon függő csörgőkkel, rágókákkal ellátott játszószőnyegek újszülött korban jól kihasználhatók, hisz a baba még csak a hátán képes feküdni. Sokszor ezek kisebb méretűek, és szintén könnyen szállíthatók.

Az óriás

Léteznek óriás (nagyjából 1,5×1 méteres) szőnyegek is, amin a már kúszó-mászó korba ért gyermekek is remekül elhemperegnek. Ha hosszabb távra tervezünk, és nem akarjuk a rohamos ütemben fejlődő babánkat kétpercenként visszahelyezni a szőnyegre, érdemes minél nagyobb méretre vadászni. A legtöbb ilyen szőnyeg is számos fejlesztő játékkal ellátott: tükröt, csörgőt, levehető rágókát biztosan tartalmaz. A nagy felület pedig természetesen a szabadságérzet mellett teret ad a kicsinek az erősödéshez és a mozgásszerveinek fejlődéséhez.

A párnás

Vannak szőnyegek, amiken egy extra nyakpárnához hasonlító párna is található. Ez a kisebb babák számára jelenthet segítséget, ugyanis hason fekve támasztékot nyújt, és stabilan tartja a kicsi felsőtestét, így a két keze szabadon marad az önfeledt játékhoz. Ez gyakran lecsatolható, így valóban nyakpárnaként is funkcionálhat nagyobb gyerekek számára.

A karámos

Ha nem szeretnénk, hogy a baba leguruljon vagy lemásszon a szőnyegről, kaphatók kisebb párnázott szegéllyel ellátott játszószőnyegek is. Ezek sok esetben eltávolíthatók vagy lecsatolhatók. Praktikus lehet, ha kiszaladnánk egy pillanatra a szobából, és rettegünk, hogy a gyerek kárt tesz magában.

A babatornáztatóval, hordozható zenefelvevővel ellátott

Létezik zongorás változat is. A zongorát a lábacskáival tudja megszólaltatni a baba, ami “tornázásra? serkenti, ezáltal észrevétlenül dolgoztatja a baba minden kis izmát. (Nem beszélve a zene fejlesztő hatásáról.). Ez utóbbira egy másik példa a hordozható zenefelvevővel ellátott játszószőnyeg, melyet lecsatolva bárhova magunkkal vihetjük és lejátszhatjuk a felvett mókás dallamokat.

(Képen: Fisher-Price Pillangómacis játszószőnyeg)

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: