Baba

Januártól komoly változás jöhet a homeopátiás szerek kapcsán

Ha a parlament elfogadja a jogszabálymódosítást, akkor januártól írásban kell tájékoztatni a betegeket homeopátiás gyógyszerek ajánlásakor. Ezzel valószínűleg csökkeni fog a homeopátiás szerek használata.
2018. December 11.
Januártól komoly változás jöhet a homeopátiás szerek kapcsán

Az írásbeli tájékoztatás pontos szövege még nincs meg, de Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a hvg.hu-nak, elmondta, hogy szerinte a termék hatásossága nem bizonyított feliratot, vagy valami ehhez hasonló üzenetet kellene a gyógyszeres dobozokra vagy az írásos tájékoztatóra írni. Hankó úgy látja, a javaslat elfogadása után összehívott szakmai egyeztetéseken ez lehet a közös álláspont.

Hankó Zoltán szerint a lelkiismeretes orvosok és gyógyszerészek eddig is elmondták a pácienseknek, hogy a homeopátiás szereknek nem bizonyított a hatékonysága, a törvény innentől kezdve pedig már kötelezővé is teszi ezt.

Hankó szerint nem véletlen, hogy az onkológusból lett miniszter szemléletváltást hozott, nagy valószínűséggel sok olyan helyzettel találkozhatott, amikor azért nem kezdték el időben a megfelelő onkológiai kezelést, mert a beteg először nem-konvencionális módszerrel, például homeopátiával próbálta meggyógyítani magát.

A hvg.hu megkérdezte a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet, hogy tagjaik jelenleg milyen tájékoztatást adnak a készítményekről, illetve elképzelhetőnek tartják-e, hogy a szer placebo hatásáról kell tájékoztatniuk a betegeket, de ezekre a kérdésekre nem kaptak választ. Az egyesület írásban reagált, szerintük egyáltalán nincs szükség szigorításra, azt állítják, “a szerek hatásosságát számos kutatás igazolja, mellékhatásprofiljuk kedvező, valamint a homeopátiás gyógyszerek gyártását a konvencionális gyógyszerekével azonos előírások garantálják. A homeopátia orvos kezéhez rendelt terápia és orvosi vezetéssel házi gyógymódként is biztonságosan alkalmazható.”

A hvg.hu az Országos Gyógyszerészeti Intézetet is megkereste, azt írták, hogy az uniós csatlakozás előtt 41 szert hoztak forgalomba, ami az engedéllyel rendelkező szerek 1 százaléka. Az OGYÉI elmondta azt is, mit vizsgálnak egy homeopátiás szernél: a gyógyszerhatóságoknak e termékek hatásosságát nem, csak a homeopátiás használatukra vonatkozó szakirodalmi igazolást kell vizsgálniuk.

Elsősorban azt kell biztosítaniuk, hogy a forgalomba kerülő szerek megfelelő minőségűek és igazoltan ártalmatlanok legyenek, illetve egyértelműen fel legyen tüntetve, hogy homeopátiás termékről van szó.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline