Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Izomtónusos gyengeség

Szerző: Kiss Virág

2017. március 20. | Frissítve: 2021. február 21.

Forrás: babaszoba.hu

Ha babádnak nehezére esik a mozgás, nagyon lassan megy neki a szopizás, esetleg fejét nem bírja megtartani, érdemes gyógytornásznak is megmutatni. Lehet, hogy izomtónusos gyengesége van.

Izomtónusos gyengeség

Ahhoz, hogy gyermeked mozgásfejlődése megfelelő legyen, normális izomtónussal kell rendelkeznie. Hypotoniás izomzat esetén a gyerkőc izomtónusa gyengébb. Ez azt jelenti, hogy passzív mozgatáskor nem vagy alig észlelhető ellenállás.
Laza izomzatuk miatt (ami puha, szinte tésztaszerű) ezek a gyerekek sokszor rongybabaként viselkednek, mozgásfejlődésük elmarad kortársaikétól, hiszen a tónuszavar leküzdése még nagyobb erőfeszítést kíván tőlük, amire azonban nem mindig képesek.

Milyen betegségek, okok állhatnak az izomtónusos gyengeség mögött?

A koraszülött gyermekek esetében nagyobb az izomtónusos gyengeség kialakulásának kockázata. Szintén gyakori a hypotonia sérült, agykárosodott gyermekeknél is.
Az okok között meg kell említeni a szülés körüli oxigénhiányt, illetve a terhesség alatt illetve a szülés során vagy a születést követően kialakult idegrendszeri zavarokat (pl. agyvérzés, agyi keringési zavarok).
Izomtónusos gyengeséget okozhatnak különféle súlyos fertőzések és számos örökletes betegség is (pl. Down-kór, Williams-szindróma, Prader-Willi-szindróma).
Ritka, de igen súlyos örökletes betegség a spinális izomatrófia (SMA), ami az idegsejtek pusztulásával jár és fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz az izmokban.
Előfordul, hogy a hypotoniát valamilyen táplálkozási probléma okozza. Ilyen például, ha az anya vagy a gyermek étrendjében nem megfelelő a fehérjebevitel.
Nagyon sokszor azonban egyszerűen alkati okai vannak a hypotoniának: a baba megfelelően fejlődik, jól táplált, de gyakran nyűgös, akaratos, sokszor kiköveteli szüleitől, hogy felvegyék vagy átfordítsák a kiságyban. Ezeknek a babáknak az izomzata nincs kellően igénybe véve, ami a mozgásfejlődésükben okozhat gondot.

Milyen jelei vannak az izomtónusos gyengeségnek?

A hypotoniás babák nem szeretnek mozogni, lassabbak és jól elvannak magukban. Gyakran aluszékonyabbak is társaiknál. Mozgáskor hamar elfáradnak, nyűgössé válnak.
Jellemző, hogy ezek a babák nem szeretnek hason feküdni, ebben a helyzetben gyakran repülőznek végtagjaikkal, későn és nehezen ülnek fel. A kúszás-mászás, később pedig az állás illetve járás is bizonytalan lehet törzsük és medencéjük gyengesége miatt.
A fej megtartása is gondot jelent számukra: ha fekvő helyzetből húzzuk fel őket, azonnal észrevehető az izomtónus gyengesége, hiszen fejük sokszor hátrafelé lóg.
Az izomtónusos gyengeség az arc izmait is érintheti, ami szopási és később beszédproblémákhoz vezethet. Ilyenkor a baba lassan és nehezen (nem ritmikusan) szopizik, a szívás-nyelés-légzés koordinációja zavart szenvedhet.

Miként segíthetsz a hypotoniás babának?

Amennyiben problémát észlelsz babád mozgásfejlődésében, vagy hypotoniára gyanút adó jeleket vélsz felfedezni, mindenképpen érdemes utánajárni, hogy milyen fejlesztést igényel gyermeked állapota. A fejlesztés célja, hogy segítsenek a kicsi normális izomtónusának kialakításában, s így elősegítsék normális fejlődését.
Vannak ugyan olyan gyermekek, akik saját maguk megküzdenek ezzel a problémával, de előfordulhat, hogy a te babádnak mozgásfejlesztésre, manuálterápiára lesz szüksége.
A hypotoniás baba fejlesztését mindenképpen szakértő gyógytornászra kell bízni, aki a gyermek gyógytorna speciális technikájával készteti munkára a pici izmait. Vannak speciális gyógytornász technikák (ilyen például a Dévény Anna nevével fémjelzett torna) és szenzoros gyógytornai technikák is.
Fontos, hogy szakember derítse fel, hogy pontosan milyen ok húzódik meg a hypotonia mögött, és ennek megfelelően válasszon terápiát a gyermek számára. Amennyiben például az izomtónusos gyengeség a központi idegrendszeri sérülésből fakad, kulcsfontosságú, hogy a kezelés mihamarabb elkezdődjön.

Így segítsd a szoptatását

Mivel az izomtónusos gyengeség a szoptatást is befolyásolhatja, így érdemes néhány dologra odafigyelni ezeknél a babáknál. Ha babád aluszékony, finom keltegetéssel gyengéden ébreszd fel! Ügyelj arra, hogy 8-12 alkalommal szopjon 24 óra alatt.
A hypotoniás baba szoptatását az ún. Dancer kéztartással tudod segíteni: ehhez csúsztasd kezedet a melled alá úgy, hogy három ujjaddal támaszd alá melledet, míg a mutató-és hüvelykujjaddal formálj U-alakot, és támaszd ki vele a baba állát és orcáit.
A szopizás alatt kompresszióval fokozhatod a tejbevitelt.
Amennyiben szoptatási nehézséged adódik, mihamarabb kérd szoptatási tanácsadó segítségét!
Kapcsolódó cikkeink izomtónus témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák