Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Izgő-mozgó tipegők kedvence: Csiri-biri torna

Szerző: Szőke Anna

2020. június 29.

Forrás: babaszoba.hu

Zenés fejlesztő foglalkozás, ahol nem csak gyermekedet, de még téged is ámulatba ejt majd a fejlesztőeszközök tárháza. Bizony, ez a Csiri-biri!

Csiri-biri torna (fotó: Getty Images)
A Csiri-biri tornát 1 éves kortól egészen ovis korig ajánlják. Legyen bármekkora is gyermeked, az országosan elismert fejlesztőpedagógus, Orszáczky Ildikó által kidolgozott program garantáltan magával fogja ragadni.
"Örökmozgó kislányom megszületése után egy évvel, 2004-ben merült fel bennem az igény olyan torna foglalkozás iránt, ahol járni tudó gyermekek - irányított formában - különböző mozgásformákkal ismerkedhetnek meg. Mivel ilyen jellegű tornafoglalkozást Budapesten nem találtam, Magyarországon elsőként összeállítottam egy olyan egyedi tanmenetre épülő 45 perces mozgásfejlesztő torna foglalkozást, ahol a kicsiket irányított formában, dalok, mondókák, játékos gyakorlatok és mozgásfejlesztő eszközök segítségével mozgatjuk meg a szülők aktív részvételével" - foglalja össze a Csiri-biri torna lényegét Ildikó.

Vidám, változatos, hatékony

A Csiri-biri torna során számtalan új mozgásfejlesztő eszközzel ismerkedhetnek meg a gyerekek. A foglalkozások alatt mókázva, játékosan ismertetik meg a kicsikkel a mozgás örömét, s ráadásul remekül fejlesztik az apróságok mozgását, ritmusérzékét, zenei hallását sőt szociális képességeiket is.

Néhány, a program során használt eszköz:
Libikóka, egyensúlyozó tölcsér vagy más néven Ayres tölcsér, gördülő deszka - ezek mind remek hatással vannak a kicsik egyensúly-érzékelésére, ezáltal nagymértékben hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő éréséhez.
A trambulin hatalmas móka, de fontos fejlesztő jellege is van. Nem csak a kicsik egyensúlyérzékére van hatással, de a szociális viszonyulásokat is gyakorolhatják, amikor egyszerre többen szeretnének ugrándozni az eszközön.
A Bobath labda vagy fiziológiás labda rendkívül sokoldalúan használható mozgásfejlesztő eszköz és a gyerekek nagy kedvence.
A billenő rácshinta használatával nem csak az egyensúlyérzék, de a taktilis érzékelés is fejleszthető. Akik cipő nélkül végzik a gyakorlatokat, stimulálni engedik a talpban lévő idegvégződéseket, egyensúlyozásuk ezáltal még inkább finomodik.
Az ejtőernyő az egyik legkedveltebb eszköz a foglalkozás során, sok más, szokványos gyakorlat alkalmazása mellett, a gyermekek hossztengely körüli forgatására, zsipp-zsuppolásra is használják. A hossztengely körüli forgás különösen fontos és jótékony mozgásforma az idegrendszer fejlődése szempontjából.

"Mozgásfejlesztő torna foglalkozásainkon, fontos szerepet kapnak a nagy- és finommotorikus mozgásokat fejlesztő gyakorlatok, mozgásfejlesztő eszközök. Megfigyelheted, gyermeked hogyan viselkedik társaságban, hogyan reagál váratlan helyzetekre, láthatod, hogy kortársaihoz képest megfelelően fejlődik-e a mozgása, hajlandó-e, képes-e irányított gyakorlatokat végrehajtani, valamint figyelmét rövid ideig egy bizonyos dologra összpontosítani.
A babatorna foglalkozás tematikáját igyekeztem úgy kidolgozni, hogy egy visszahúzódó, bátortalan gyermek érdeklődése és figyelme is lehetőleg már a foglalkozás első részében felébredjen. Mozgásfejlesztő foglalkozásainkon csak nagyon ritkán, de többnyire egyáltalán nem látni a sarokban ücsörgő, passzív, visszahúzódó, megszeppent gyerkőcöket, hiszen ki tud ellenállni az önfeledt szaladgálásnak, a buborékok látványának, színes, égig röppenő kislabdáknak, szivárványos ejtőernyőnknek, izgalmas mozgásfejlesztő eszközöknek, vagy éppen egy selymesen simogató varázspálcának" - írja a programot kidolgozó fejlesztőpedagógus.

Miért szeretik az anyukák a Csiri-biri tornát?

"Mi amolyan bölcsi előkészítésként kezdtünk el járni a pomázi Csiri-biri órákra. Szerettem volna ha a kisfiam már megismeri megszokja, hogy milyen más gyerekekkel együtt lenni, időt tölteni, közösen játszani. Számunkra hatalmas pozitívum volt a foglalkozás. Minden alkalom után látványos volt az ugrás a kisfiam társas viselkedésében. Sokkal barátkozóbb, nyitottabbá vált ráadásul alkalomról alkalomra egyre ügyesebb, magabiztosabb lett a gyakorlatok végrehajtása kapcsán is" - meséli Vanda, a 2 éves Barnus anyukája.
"Kislányommal ismerős ajánlása miatt látogattunk el először a Csiri-biri tornára. Szerettem volna kimozdulni kicsit otthonról, új emberekkel megismerkedni, miközben a kicsi is jól szórakozik. Nekünk nagyon bevált a torna, szupereket játszottunk. Katus imádta a mondókákat, a kedvence az apró színes labdás játék volt, hihetetlenül jó érzés volt látnom ahogy önfeledten gyűjtögette a golyókat. Arról nem beszélve, hogy mivel a foglalkozások mindig délelőtt voltak, a délutáni alvás mindig garantált volt, sose aludt olyan jól, mint a Csiri-biri tornák után" - osztja meg tapasztalatait Edina, aki a ma már óvodás kislányával látogatta egykoron a tornát.
Ha te is szeretnéd kipróbálni a dinamikus, zenés, játékos fejlesztő tornát, akkor az alábbi linken megtalálhatod a lakhelyedhez legközelebb eső helyszínt!
További tippek:
Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!

Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év
Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű
Pampers pelenka
Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka
Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig - 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)
Játékszabályzat

CSATLAKOZOK


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák