Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Itt vannak az első génmódosított ikrek

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 26.

Forrás: Index.hu

Kínában megszülettek az első génmódosított ikrek. A kutatók azt állítják, hogy az ikerlányok DNS-ét olyan eszközzel módosították, amivel akár az élet alapjai is átírhatók.

Itt vannak az első génmódosított ikrek
Valószínűleg komoly etikai viták kísérik majd, hogy Kínában megszülettek az első génmódosított ikrek: a módosított DNS-t az utódaik is örökölhetik. Ha a gének a beavatkozás miatt károsodtak, akkor az az egész családfára kihathat. A kutatók többsége szerint emberkísérletnek minősül ez a beavatkozás és túl veszélyes ahhoz, hogy csak úgy a gyakorlatba átültessék - írja az Index.
A megtermékenyítési eljárás során hét pár embrióját módosította, közülük egy jutott el a terhességig - számolt be He Csienkuj, kínai kutató. Csienkuj azt is elmondta, hogy a célja nem egy örökölt betegség megelőzése volt, hanem úgy módosította a babák DNS-ét, hogy ellenállók legyenek az AIDS-et okozó HIV vírussal szemben.
A szülők anonimitást akarnak, nem árulják el a nevüket, nem adnak interjút. Emiatt Csienkuj állításait független forrásból nem erősítették meg, és a módszertant sem publikálták egyetlen tudományos folyóiratban sem. Csienkuj egy Hongkongban tartott hétfői konferencián beszélt az eredményeiről.
Felelősnek érzem magam abban, hogy ne csak az első legyek, de példát is mutassak. A társadalom majd eldönti, mi legyen a következő lépés- mondta az AP hírügynökségnek.
A kijelentésre Kiran Musunuru, a Pennsylvaniai Egyetem génszerkesztésben jártas szakértője úgy reagált, hogy az embereken végzett kísérletek sem morális, sem etikai szempontból nem védhetők. Dr. Eric Topol, a kaliforniai Scripps Research Translational Institute vezetője szerint az eljárás még túl kezdetleges stádiumban van. Ugyanakkor George Church, a Harvard Egyetem kutatója megvédte a HIV ellen védelmet nyújtó génszerkesztés gyakorlatát. Szerinte a HIV növekvő közegészségügyi veszélyt jelent, így a kísérletnek szerinte van létjogosultsága.
Az elmúlt években a kutatók felfedeztek egy módszert, amivel viszonylag egyszerűen szerkeszthető az emberi DNS. A CRISPR-Cas9 nevű eszközzel beiktathatók a hiányzó gének, vagy kikapcsolhatók azok, amik problémákat okozhatnak. A közelmúltban kezdték arra használni a módszert, hogy halálos betegségekben szenvedő felnőtteket kezeljenek vele.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések