Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Itt a szezon! Strandolási szabályok 1 év körül babával

Szerző: Babaszoba.hu

2022. május 27.

Forrás: babaszoba.hu

Itt a nyár, a hőség, mindenkinek jól esik egy kis felfrissülés a vízben. A legkisebbeknek is!

Az igazi úszásoktatást egy év alatt nem szokás elkezdeni, de azért vízhez szoktatni lehet a legkisebbeket is.
Természetesen mindez sekély vízben kezdődik, ám ne feledjük, nincs az a kis víz, amiben egy kisbaba ne tudna megfulladni. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai szerint a 12-36 hónapos gyermekeknél a legnagyobb a fulladásveszély.
Fotó: Getty
A baba-úszásoktatást csak a baba első születésnapja után javasolják, mert nincs bizonyíték arra, hogy a csecsemők úszóprogramjai csökkentenék a fulladás kockázatát. De nyugodtan bevihetjük gyermekünket egy szabadtéri uszodába vagy strandra, ha már legalább egy hónapos. "Maradj a közelben! Bármilyen kicsi is a víz, mindig legyünk karnyújtásnyira és éberen" - tanácsolja Jeffrey Weiss, az AAP vízbefulladás megelőzésére vonatkozó irányelvi nyilatkozatának vezető szerzője.

A vízhez való szoktatást kezdjük a fürdőkádban - itt érzi magát a leginkább biztonságban. Szokják meg, milyen, ha víz éri az arcukat, a fejüket, hogy később se essenek pánikba ilyenkor.

A felfújható kismedencékkel is vigyázni kell. A babák könnyen belehajolnak, a medence oldala behajlik, és előfordul, hogy ilyenkor fejjel előre belezuhannak. Az ilyen medencét is mindig felügyeljük, és ami legalább ilyen fontos: használat után mindig ürítsük ki, akkor is, ha azt gondoljuk, hogy most úgyis a házban leszünk. A nagyobb medencéket pedig muszáj elkeríteni.
Érdekes módon a legtöbb szakember azt javasolja, hogy ne használjunk felfújt, úszást segítő eszközöket, mert hamis biztonságérzetet keltenek, és könnyen kilyukadhatnak vagy leereszthetők. Ugyanakkor ha ott vagyunk a gyerekkel, nem lehet gond abból, ha van rajta egy karúszó vagy úszógumi.
Amire viszont nem gondolnánk: az úszógumi nem csak fenn tart a vízen, de ha a pici véletlenül fejjel lefelé fordul benne, akkor le is nyom! Nem hagy a felszínre keveredni - erről ijesztő videók is terjednek. Ugyanez igaz az otthoni fürdésre: a fürdetőgyűrűkből kicsúszhat a pici, ha egy fél percre is magára hagyjuk, és onnantól a védőeszköz inkább akadályként viselkedik.

Csak kipihent babával vizeskedjünk, ha alvásidőben próbálkozunk, mert úgy jött ki a lépés, azzal csak nagyobb gondot csinálunk magunknak, és neki is.
Ha később kismedencébe merészkedünk, időnként ellenőrizzük a hőfokot, hiszen senki sem akar kihűlt vízben pancsolni.
Fontos, hogy ne pánikoljunk azért, mert a kicsi vízben van. Legyünk nyugodtak, mosolyogjunk, nézzünk a babára, mert a testbeszédünk üzen neki: nem szabad félnie a víztől.
Nem szabad erőltetni a dolgot. Ha azt látjuk, hogy a baba fél a vízben, sír vagy visít, vegyük ki, nyugtassuk meg, és próbáljuk meg máskor. Cheryl Wu New York-i gyermekorvos szerint a kicsik e téren nagyon különbözőek: egyesek imádják a vizet, mások tétovábbak. Fontos, hogy figyeljünk a jelzéseire, és csak akkor próbálkozzunk, ha úgy látjuk, hogy készen áll.

Ha az ölünkben bevinnénk a mélyebb vízbe, először is: mozogjunk lassan. Tartsuk őt erősen a karunkban, és nedvesítgessük a bőrét, hogy alkalmazkodjon a hőmérséklethez. Fokozatosan mártsuk be a lábát és a kezét, majd a többi testrészét, de az állánál tovább soha ne érjen. A fejének ebben a szakaszban természetesen mindig a víz felett kell maradnia.
Minden eshetőségre érdemes elvégezni egy elsősegélynyújtó képzést - sosem tudhatjuk, mikor jön jól.
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések