Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ismét lilába borul a Lánchíd a legkisebbek tiszteletére

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 14.

Forrás: Melletted a helyem Egyesület

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a legkisebbek tiszteletére idén 5. alkalommal lilába borul a Lánchíd. Magyarországon évente minden tizedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít.

Ismét lilába borul a Lánchíd a legkisebbek tiszteletére (fotó: iStock)
Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is. Ezt hivatott megváltoztatni egy, a témában érintett anyuka által életre keltett PICi filmek projekt, amely elsősorban a koraszülött babák szüleiben felmerülő információhiányt hivatott betölteni és azt az érzést, hogy nincsenek egyedül. A projekt utolsó tájékoztató kisfilmje idén, a világnapon debütál.
Pénzes Boróka, a PICi filmek megálmodója
Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.
"Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napján a Lánchíd mára már hagyománnyá vált lila dísz-kivilágításával." - nyilatkozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület egyik alapítója.
Egy, a témában érintett anyuka (Pénzes Boróka) és a Melletted a helyem Egyesület által életre keltett társadalmi célú projekt, a PICi filmek megvalósítása azzal a szándékkal indult el 2 évvel ezelőtt, hogy a koraszülött kisbabák szüleit kilenc különböző témában informálja a PIC-en való tartózkodásuk alatt, illetve közvetlenül utána. Olyan témákat dolgoz fel, amelyek minden mai koraszülőt érintenek, és amelyek nagyon fontosak a korababák ellátása és fejlődése szempontjából.
A projekt célja az is, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel való szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását szolgálják. A filmek hozzáférhetőek a weboldalukon, a közösségi csatornákon, illetve egyes kórházak osztályain.
A PICi filmek projekt megvalósítása idén, a Koraszülöttek Világnapjára készül el teljesen, az utolsó, kilencedik kisfilm (Koraszülők) ezen a napon debütál. Vasárnaptól, a picifilmek.com weblapon valamint a Melletted a helyem Egyesület közösségi oldalán az összes kisfilm elérhető és bárki számára megnézhető. A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővülni fog, valamint a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések