Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ismét hiánycikk a K-vitamin

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 12.

Forrás: 24.hu

Az elmúlt hetekben megint nem lehet kapni K-vitamint. A K-vitamin minden újszülöttnek kötelező, hiánya akár halálos is lehet.

Ismét hiánycikk a K-vitamin (fotó: Getty Images)
Az elmúlt hetekben bizonytalanná vált a K-vitamin elérhetősége - számolt be az ATV Híradója nyomán a 24.hu.
A házi gyermekorvosok és védőnők megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt K-vitamin ampullákat, hogy továbbadhassák azoknak a családoknak, akik nem tudják beszerezni.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az ATV-nek elmondta, hogy a a K-vitamin bizonytalan elérhetősége miatt az érintett családok között egy speciális gyakorlat alakult ki az elmúlt hónapokban: a szülőktől egyszerűen begyűjtik a feleslegessé vált ampullákat, hogy azokat aztán továbbadják.
A közösségi oldalakon több csoportot is létrehoztak szülők, hogy egymás között oldják meg a problémát, sőt néhány védőnői szolgálat is ezen a csatornán próbálja elérni azokat a családokat, ahol megmaradt, de már nincs szükség a Konakion ampullákra.
A K-vitamin minden újszülött számára kötelező, hiánya akár halálos vérzékenységet is okozhat. A legelső K-vitamin adagot megszületésük után kapják a kisbabák, a következő adagot egyhetesen, már otthon kell beadni szájon át, majd a kizárólag anyatejes babáknak féléves korukig havonta kell ismételni.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák