Baba

Inhalátor: mire és hogy érdemes használni a gyereknél?

A gyerekek alsó- és felső légúti betegségeinek kezelésében nagy segítség lehet a gépi inhaláció. Mit kell tudni az inhalátorokról?
2018. Március 01.
Inhalátor: mire és hogy érdemes használni a gyereknél?

A gyermekeknél gyakori alsó és felső légúti megbetegedések, köhögések, hörghurut, arcüreg- és gégegyulladás, sőt kruppos tünetek és asztma esetén is nagy segítség lehet az inhaláció, amelynek számtalan előnye van a szájon át szedhető gyógyszerekkel szemben.

De mit is jelent az inhaláció?

Az inhaláció szó belélegzést jelent, és orvosi értelemben gőzök, gázok valamint porlasztott folyadékok vagy porok belélegzését kell rajta értenünk. Az inhalációs terápia segítségével ezeket a gyógyító szereket célzottan lehet eljuttatni a tüdőbe és a légutakba, így azok gyorsabban hatnak, és kisebb eséllyel alakulhatnak ki mellékhatások. Ezekből a gyógyszerekből – az inhalációnak köszönhetően – kevesebbre lesz szüksége a betegnek, ugyanakkor hosszabb ideig tudják kifejteni hatásukat anélkül, hogy a beteg gyomor és bélrendszerét megterhelnék.Az inhalációs eszközöknek három altípusa van: a sűrített levegővel vagy ultrahanggal működő gépi porlasztók (inhalátorok), az adagolószelepes inhalerek (spray, pipa) és a porbelégzők.

Mit kell tudni a gépi inhalációról?

A gépi inhaláció legnagyobb előnye, hogy használatához nem szükséges a beteg együttműködése, így pici babáknál, csecsemőknél is jól alkalmazható. Ugyanakkor ezek az eszközök drágábbak és hosszabb az inhalációs idejük is.Az inhalátor aeroszolt juttat be az alsó és felső légutakba. Az aeroszol levegővel keveredett folyadékcseppecskéket jelent, amelyek olyan kis átmérőjűek, hogy akár a legkisebb légutakig is lejutnak.A gépi porlasztók bármilyen inhalálható gyógyszer bevitelére alkalmasak, és porlasztható velük fiziológiás sóoldat vagy magas ásványi anyag tartalmú gyógyvíz is.Az inhalátorokat a gyermektüdőgyógyászatban leginkább a hörgőrendszerben felhalmozódó váladék eltávolításához használják. Két fő típusa a kompresszoros és ultrahangos inhalátor.

Kompresszoros vagy ultrahangos?

A kompresszoros inhalátor elsősorban a felső légúti megbetegedések kezelésében hatékony, míg az ultrahangos – amely 1 millimikron vagy annál kisebb részecskéjű porlasztott folyadékot állít elő – a hörgő és tüdő megbetegedésekben is eredményesen használható.A kompresszoros inhalátorok esetében a kompresszor sűrített levegőt állít elő, amely a porlasztófejben található folyadékot a fúvókákon át préselve apró szemcsékre porlasztja. A keletkezett aeroszol a porlasztófejből kilépve ködként jelenik meg.A kompresszoros gépek hátrányaként a nagyobb zajszintet és a hosszabb kezelési időt szokták kiemelni (15-20 perc). Ezek a készülékek jellemzően nagyobb súlyúak és méretűek is.Az ultrahangos inhalátorok működése során az inhalátumról – a nagyfrekvenciás rezgés hatására – részecskék válnak le, és összekeverednek a levegővel. Ezt a keveréket egy ventilátor fújja ki.Ezeknek a gépeknek az előnye – a kisebb szemcseméret mellett -, hogy csendesebbek és rövidebb kezelési időt igényelnek. Kisebb méretüknek köszönhetően utazáshoz is ideálisak lehetnek (elemmel és akkumulátorral is működtethető változatban is megvásárolhatóak).

Mire kell figyelni az inhalátorok használatakor?

Kisded és csecsemőkorban az inhalációt maszk segítségével lehet elvégezni. Ügyelni kell arra, hogy a maszkot – az orrot és a szájat jól takarva – gyengéden az arcnak kell nyomni, hogy jó záródást biztosítsunk.3-4 éves kortól (illetve amikortól a gyermek együttműködő) az inhalációs kezelést már lehetőleg szájon át kell végezni – a kis szájcsutora használatával -, így ugyanis a gyógyszer megfelelő koncentrációban jut a tüdőbe.Kapcsolódó cikkeink: