Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ingyenes beszélgetőkörök koraszülött babák szüleinek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 20.

Forrás: MedicalOnline

Évente közel tízezer családot érint a koraszülöttség. A babák mellett a szülők is segítségre szorulnak, ezért jött létre a havi rendszerességű beszélgetőkör, pszichológusok segítségével.

Közel tízezer családot érint évente, hogy kisbabájuk a vártnál korábban érkezik. Ez a helyzet nagyon nehéz a szülőknek, ezen próbál segíteni a NaturAqua és Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) azzal, hogy havi rendszerességű, országos szintű pszichológiai beszélgetőköröket szervez.
Ingyenes beszélgetőkörök koraszülött babák szüleinek
Országosan összesen 16 helyszínen, havonta és ingyenesen látogathatók a csoportos beszélgetések, amelyeket pszichológusok vezetnek. A programra jelentkező szakemberek közül a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna, valamint az ELTE egyetemi adjunktusa, dr. Cserjesi Renáta szigorú szempontrendszer alapján választotta ki a feladatra legalkalmasabb pszichológusokat.
"A PIC-ek professzionális ellátásán, a felkészült osztályok és hozzáértő szakemberek segítségén túl a szülők mentális támogatása, tájékoztatása is elengedhetetlen. Mi magunk is meglepődtünk, milyen mély traumák kerültek felszínre az eddigi beszélgetések során, és ez tovább erősítette elkötelezettségünket a program folytatása iránt, látva, hogy tényleg óriási szüksége van a koraanyukáknak a támogatásra az egész országban" - mondta a KORE elnöke, Földvári-Nagy Zsuzsanna a medicalonline.hu-nak.
Az augusztusi találkozókon a segítségkérés- és fogadás fontosságát hangsúlyozzák, ezzel is elkerülve az izoláció érzését, azt, hogy a korababák szülei felismerjék, hogy nincsenek egyedül. Az őszi találkozókon arra fókuszálnak, hogy mi tarthatja egyben és próbálhatja szétszedni a családokat.
"A kutatások is megerősítik, hogy a koraszülött gyermekek más fejlődési utat járhatnak be, mint a nem koraszülöttek. Ezért fontos a szülőkkel ezt megbeszélni. Ez a másság nagy teher, a korai fejlesztésektől kezdve a társadalmi beilleszkedésig, és míg a legnagyobb részét az anyák viszik a vállukon, a család többi tagja ugyanúgy érzi ezt. Fontos, hogy az anyák tudják, hogy nincsenek egyedül, lehet sorsközösséget építeni hasonló helyzetbe került családokkal; hogy van a közelükben elérhető szakember, akihez fordulni tudnak. A NaturAqua támogatása lehetőséget nyújt arra, hogy az ország több pontján működjön a program, és minél több koracsaládhoz érjünk el" - mondta a lapnak dr. Cserjesi Renáta, az ELTE egyetemi adjunktusa.
A beszélgetőkörök ingyenesen látogathatók, az időpontok és helyszínek a koraszülött.com honlapján és a Facebookon is megtalálhatók.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák