Baba

Ingyenes bárányhimlő elleni oltás: itt tart a folyamat

2019 januárjában kellett volna elindulnia az ingyenes, kötelező varicella elleni oltásnak. A tender kiírás hiányának köszönhetően azonban több hónappal csúszik a bevezetése a hazai immunizációs programba.
2019. Január 08.
Írd ide a képaláírást

Megjelent a vakcinatender az Európiai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében. A tender lényege, hogy két év alatti gyerekek számára kellene biztosítani bárányhimlő elleni oltást – 2019. június 15-éig 95 ezer oltóanyagot, december 15-éig 90 ezer vakcinát. 

Jelenleg két gyógyszergyártónak – az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és a GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) – van itthon forgalomban varicella elleni oltása. A vakcinát a társadalombiztosítás nem támogatja, így nagyjából 10 ezer forintba kerül egy ampulla, és kettőt kell adni a gyermeknek az immunizáláshoz. A KSH adatai szerint 38-40 ezer bárányhimlős esetet regisztrálnak itthon évente, de a gyermekorvosok ennél jóval többre teszik a betegszámot – becslésük szerint 100 ezer környékén mozog a varicella vírus által fertőzöttek száma. 

Ahogy azt már megírtuk, Lázár János márciusban jelentette be, hogy 2019-től ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás, majd decemberben kiderült, hogy január 1-ről 2019 őszére csúszik a Nemzeti immunizációs programba való bevezetés.