Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ingyenes bárányhimlő elleni oltás: itt tart a folyamat

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 8.

Forrás: babaszoba.hu

2019 januárjában kellett volna elindulnia az ingyenes, kötelező varicella elleni oltásnak. A tender kiírás hiányának köszönhetően azonban több hónappal csúszik a bevezetése a hazai immunizációs programba.

Megjelent a vakcinatender az Európiai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében. A tender lényege, hogy két év alatti gyerekek számára kellene biztosítani bárányhimlő elleni oltást - 2019. június 15-éig 95 ezer oltóanyagot, december 15-éig 90 ezer vakcinát. 
Jelenleg két gyógyszergyártónak - az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és a GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) - van itthon forgalomban varicella elleni oltása. A vakcinát a társadalombiztosítás nem támogatja, így nagyjából 10 ezer forintba kerül egy ampulla, és kettőt kell adni a gyermeknek az immunizáláshoz. A KSH adatai szerint 38-40 ezer bárányhimlős esetet regisztrálnak itthon évente, de a gyermekorvosok ennél jóval többre teszik a betegszámot - becslésük szerint 100 ezer környékén mozog a varicella vírus által fertőzöttek száma. 
Írd ide a képaláírást
Ahogy azt már megírtuk, Lázár János márciusban jelentette be, hogy 2019-től ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás, majd decemberben kiderült, hogy január 1-ről 2019 őszére csúszik a Nemzeti immunizációs programba való bevezetés. 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák