Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Influenzaoltás kisgyerekeknek: ez az orvosok szakmai ajánlása

Szerző: Babaszoba.hu

2017. december 6.

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete

Súlyosabb influenzajárványra számíthatunk idén, éppen ezért szakemberek javasolják az influenza elleni oltás beadását. A most közzétett szakmai állásfoglalás az oltás típusára is kiterjed.

Influenzaoltás kisgyerekeknek: ez a szakmai ajánlás
Jelenleg Magyarországon a gyógyszertárakban a 3Fluart oltóanyag és a Vaxigrip Tetra (Sanofi Pasteur) szuszpenziós injekció áll a lakosság rendelkezésére. A gyógyszertárakban kapható Vaxigrip Tetra vakcina jelenleg csak a 3 év feletti korosztály részére van törzskönyvezve. Bár a gyártó a klinikai vizsgálatok lezárulását követően kezdeményezte a korosztály kiszélesítését a 6-35 hónaposokra is, a folyamatban lévő eljárás várható lezárulása 2018. február-márciusa, azaz várhatóan az influenza szezon vége.
Magyarországon tehát a jelenlegi 2017/18-as influenza szezonban nincs gyógyszertári forgalomban 3 év alatti egészséges gyermekek számára alkalmazható influenza elleni vakcina, ami fokozott népegészségügyi kockázatot rejt magában.
A Vaxigrip Tetra oltóanyagnak megfelelő összetételű vakcina számos fejlett országban forgalomban van és rendelkezésre áll a 3 év alatti korosztály számára is. A Vaxigrip Tetravakcina hatékonyságát és biztonságosságát számos klinikai vizsgálat igazolja.
Éppen ezért a 6-35 hónapos egészséges gyerekek szezonális influenza elleni védelmét a Vaxigrip Tetra /Sanofi Pasteur/ - oltóanyaggal ajánlja a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vakcinológiai Szekciójának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének szakmai állásfoglalása. Az állásfoglalás egyértelműen támogatja Vaxigrip Tetra alkalmazását ebben a korcsoportban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések