Baba

Influenza: idén is kapnak ingyenes oltóanyagot a legveszélyeztetettebbek

Az elmúlt évekhez hasonlóan 1,3 millió adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre idén is a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.
2018. November 10.
1,3 millió adag ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre

Kinek jár a térítésmentes vakcina?

Az ingyenes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek egészségi állapotuktól függetlenül, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők, a várandósok, valamint azok a hathónaposnál idősebb, de háromévesnél fiatalabb csecsemők és gyermekek jogosultak, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, és azok, akik munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba, szintén jogosultak a térítésmentes vakcinára. Emellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók.

Mindenkinek javasolt a védőoltás

Az 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni vakcina már megérkezett a háziorvosokhoz. A szakemberek szerint azoknak is javasolt az influenza elleni védőoltás, akik erre nem jogosultak térítésmentesen, hiszen a védőoltás megvéd a betegség súlyos szövődményeitől: ők orvosi rendelvényre a gyógyszertárakban vehetik meg az oltóanyagot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az antsz.hu honlapon közzétett tájékoztatása szerint október első hetében megkezdődött az influenza-figyelőszolgálat működése is: a 2018-2019-es influenzaszezonban 1349 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: MTI