Baba

Indul az arzénstop program!

Magyarországon még mindig több mint 800 ezer ember iszik és főz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel.
2012. Október 14.

Az önkormányzati víztisztító beruházások megvalósulásáig a háztartások maguk is arzénmentesíthetnék a csapvizet, de nem teszik. Ötből négyen nem is tudják, hogy érintettek. Pedig szakértők szerint a kismamák és a 6 év alatti gyermekek esetében fontos volna az arzén szűrése. A Vöröskereszt ezért ArzénStop néven felvilágosító programot indít és 4 millió forint értékben több mint 500 db speciális arzénszűrő kancsót oszt szét a rászorulók között.

Magyarország több mint 300 településén több mint 800 000 ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel 80 százaléka azonban nem is tud a problémáról – derült ki a Vöröskereszt és BWT idén nyáron készített online felméréséből .

A kormányzati tervek szerint az ivóvízminőség-javító program keretében néhány éven belül mindenhol megvalósulnak a szükséges víztisztító beruházások. Az átmeneti időszakban azonban a háztartások maguk is szűrhetnék a csapvizet. Ugyanakkor a megkérdezettek egynegyede szerint a speciális szűrést csupán az önkormányzatok központilag oldhatják meg, míg 27 százalékuk tévesen azt gondolja, hogy csak nagyon drága berendezéssel lehetne házilag arzénmentesíteni. Pedig létezik kifejezetten arzén eltávolítására kifejlesztett asztali szűrőkancsó.

A kismamáknak és gyermekeknek szűrjék!

Mivel a kismamák és a hat éven aluli gyermekek testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, ezért az ő esetükben fontos volna a csapvíz másodlagos szűrése. A Vöröskereszt felméréséből azonban kiderült, hogy az érintett településeken élők 86 százaléka semmiféle víztisztító berendezést nem használ, 37 százalékuk forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

Indul az Arzénstop program

Idén ősszel a Vöröskereszt arra hívja fel az érintett településeken élő emberek figyelmét, hogy önmaguk is arzénmentesíthetik a vizet. „A BWT adományaként 4 millió forint értékben több mint 500 db arzénszűrő kancsót osztunk szét 24 érintett település lakói között” –magyarázza el az ArzénStop program lényegét Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A vízszakértő cég kifejezetten a hazai viszonyokra fejlesztette ki az arzénszűrő-betétet, amely hatékonyan távolítja el és csökkenti a határérték alá a csapvízben oldott arzént. Mivel a megengedett szintnél magasabb arzéntartalom különösen az Alföldön probléma, ezért a jótékonysági akció Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlik egy online játék keretében. A kancsókat a közösség szavazatainak arányában kapják meg az érintettek a Vöröskereszt megyei rendezvényein októberben és novemberben.