Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Immunvédelem védőoltás nélkül

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 13.

Forrás: Medipress

Régóta ismert tény, hogy az anyatej biztosítja a csecsemő immunrendszerének ellenállóképességét, antitestek átvitele révén. Ez az ún. "passzív immunitás".

Immunvédelem védőoltás nélkül

A Californiai Egyetem kutatócsoportja most azt mutatta ki, hogy az anyatej a csecsemő immunrendszerének fejlesztéséhez más módon is hozzájárul - ezt a folyamatot "maternal educational immunity"-nek nevezték el.
Az anyatejben megtalálható immunsejtek egy része a baba bélfalán átjutva eljut a csecsemőmirigybe. Az itt fejlődő immunsejteket "megtanítják" arra, hogyan kell azok ellen a fertőző mikroorganizmusok ellen védekezni, melyekkel az édesanya szervezete találkozott.
A kutatás vezetője - Prof. Ameae Walker - elmondta, hogy egérmodelleken kimutatható volt, hogy az anya oltása az újszülött védelmét is eredményezte, a szoptatáson keresztül.
Bizonyos védőoltások adása nem biztonságos az újszülötteknek, mások pedig nem biztosítanak megfelelő védelmet. A TBC kórokozója volt az egyik mikroorganizmus, melyet vizsgáltak. A tuberkulózis a világ sok országában óriási problémát jelent, mivel egyre több antibiotikum rezisztens törzs jelenik meg. Habár minden újszülött részesül ellene védőoltásban, nem elégséges az immunválasz ellene - míg a legsúlyosabb szövődmények ellen védelmet nyújt, nem előzi meg az általa okozott légzőszervi betegséget.
A kutatók azt remélik, hogy a jövőben az anya vakcinációja TBC ellen megfelelő védelmet fog nyújtani a csecsemőnek, az anyatejes táplálás során. Így jutnak megfelelő immunvédelemhez a babák védőoltás nélkül.
Hogy mennyi antitest jut át a babába az attól függ, hogy az anyuka immunrendszere mennyire volt kitéve fertőzéseknek. Korábban a királyi utódok túlélési esélyét jelentősen növelte, hogy a dajkák is táplálták őket anyatejjel. A dajkák alacsonyabb társadalmi rétegekből származtak és általában rosszabb szociális körülmények között éltek- így több fertőzésnek voltak kitéve és erősebb lett az immunrendszerük. Az anyatejükből jóval több antitest jutott át a királyi csemete szervezetébe.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések