Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen változások zajlanak a szülés után az anyai testben

Szerző: Biczó Gabriella

2020. december 2. | Frissítve: 2021. szeptember 22.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség és a szülés bizony számos változással jár mind érzelmi, mind fizikai síkon. Ha tudjuk, mire számíthatunk, hatékonyan segíthetjük a szülés utáni regenerálódási folyamatot.

Ilyen változások zajlanak a szülés után az anyai testben (fotó: Getty Images)
A terhesség kilenc hónapja és a szülés számos területen változást hoz a nő testében és lelkében egyaránt. Sok változás történik a testedben közvetlenül a szülés után. A terhesség alatt a szervezeted a baba biztonságáért és egészséges fejlődéséért változott, most, hogy a kisbabád megszületett, ismét óriás változásokon megy keresztül. Ezeknek a változásoknak egy része fizikai - például a szoptatáshoz kapcsolódik -, más része érzelmi szinten történik. A fizikai változások - a test át-, illetve visszarendeződése - olykor kellemetlenséggel, néha fájdalommal is járhat. Sorra vesszük, hogy milyen változások mehetnek végbe az anyai szervezetben a szülés után.

Hormonális változások

A terhesség alatti hormonszintek a szülés után megváltoznak. Az agyalapi mirigy a szülés után még több prolaktin hormont termel. Ez a hormon a szoptatásban fontos: segíti a tejelválasztódást. A prolaktin már a terhesség alatt is jelen van az anyai szervezetben, de a lepény leválását követően kezd nagyobb mennyiségben termelődni.
A vajúdás alatt jelentkezik az oxitocin hormon, ez a hormon idézi elő a méhösszehúzódásokat. A szülés után is nagy jelentősége van az oxitocinnak, többek között a tej kiáramlásában.
Szülés után az ösztrogén és progeszteron hormonok is változást hoznak: a terhesség alatt megtapasztalt dús hajkoronáért az ösztrogén hormon nagy mennyiségű termelődése volt felelős, a szülés után azonban leesik a hormon szintje, ezért tapasztalhatnak az anyák erőteljes hajvesztést.

A méh összehúzódása

A terhesség során megnövekedett méh a szülés után visszahúzódik. Ebben szintén az oxitocinnak van komoly szerepe. Sokan megtapasztalják szoptatás során a méhösszehúzódás kellemetlen érzését, hisz ugyanennek a hormonnak az anyatej kiáramlásában is szerepe van.
A méh összehúzódásával a méhüreg tisztul, a szülés utáni 6 hétben, a gyermekágyas időszakban lochia, vagyis gyermekágyi folyás ürül. Az első 1-2 hétben bővebb, pirosabb, majd fokozatosan kevesebb, barnásabb, végül sárgás lesz.
Ebben az időszakban a nagyobb méretű betétek használata javasolt, a tampont kerüljük. A Kegel-gyakorlat segíthetik a kismedencei izmok erősödését, segíthetik a regenerálódást.

Testsúly

A szülés után a baba, a méhlepény és a magzatvíz távozásával szinte azonnal megszabadulunk a kilók nagy részétől. Az, hogy mikor érjük el a terhesség előtti súlyunkat, teljesen egyénfüggő. Vannak, akik az igény szerinti szoptatással azt tapasztalják, hogy szinte leolvadnak a plusz kilók, másoknál nehezebben moccan meg lefele a mérleg nyelve. A szoptatás időszakában is nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, nem ez az időszak a legalkalmasabb a fogyókúrára. Ha az orvosod nem javasol mást, akkor a gyermekágyas időszak alatt elkezdhetsz fokozatosan és óvatosan mozogni.

Bőrváltozások

A terhesség alatt a has méretének változásával párhuzamosan megnyúlik a bőr, ami a szüléssel (egyéntől függően) visszarendeződik. Leginkább genetikai okai vannak annak, ha kötőszöveti gyengeség miatt a megnyúlt bőrön - leginkább a hason, a combokon, csípőn -jelentkeznek az úgy nevezett striák, terhességi csíkok. Ezek lilásak, vörös színűek, később azonban kifehérednek. Ha az okok genetikaiak, akkor sajnos nem sokat tehetünk, ha azonban nem genetikai ok áll a háttérben, akkor igyunk sok folyadékot, érdemes feszesítő, hidratáló krémet használni, hideg-meleg vizes váltófürdőt alkalmazni.

Sebek, hegek gyógyulása

A császármetszés során több réteget is átvágnak az orvosok, ezért nagy hasi műtétről beszélünk. A császáros heg nagyjából 6 hét alatt gyógyul be, ez alatt az időszak alatt fontos, hogy pontosan kövessük az orvosunk javaslatait. A varratszedést követően is figyeljük a heg gyógyulását. Igyekezzünk pihenni, erre leginkább akkor lesz módunk, amikor a kisbabánk is alszik. Sok folyadékot fogyasszunk! Főleg a kezdeti pár hétben ne emeljünk nehezebbet, mint amennyi a baba súlya és főleg ne guggoló helyzetből kiindulva. Kíméljük a heg területét: ne nyújtózkodjunk, ne hajoljunk.
Zuhanyzás után a heg környékét semmiképp ne dörzsöljük, óvatosan, finoman itassuk fel a vizet puha törülközővel. A műtéti heg területén érzéketlenséget tapasztalhatunk, ez az idő múlásával általában rendeződik, de előfordulhat, hogy maradnak olyan hasi területek, amelyeknél megmarad ez az érzet.
Hüvelyi szülés esetében amennyiben gátmetszést végeznek, fontos figyelnünk, hogy tapasztalunk-e nagy mértékű fájdalmat, gyulladást vagy lázat, mert ezekben az esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni. Fontos a gyermekágyi időszakban a gátseb tisztán és szárazon tartása. Ne dörzsöljük a sebet, inkább itassuk fel a vizet és naponta többször zuhanyozzunk! Semmilyen irritáló készítményt, kozmetikumot ne használjunk! A gyermekágyas időszakban pihenjünk sokat, ez is segíti a regenerálódást.

Székrekedés, aranyérbetegség

Terhesség alatt és szülés után gyakori panasz az aranyérbetegség. A terhesség során megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a vénás érhálózatra, visszértágulatok alakulhatnak ki.
Aranyérbetegség kialakulhat székrekedés következtében is, amellyel a terhes kismamák nagyjából harmada küzd. Ennek egyik oka a progeszteron hormon szintjének növekedése, ami a simaizmok ellazításában játszik szerepet, ez pedig hatással van az emésztési folyamatra is. Aranyeres panaszok a szülés után is felléphetnek, a szülés során kifejtett hasprés hatására, különösen akkor, ha fekve kellett szülnie a kismamának.
Az aranyér kialakulásban szerepet játszanak genetikai okok, ülőfoglalkozás, étkezési szokások, mozgásszegény életmód is.
Ha megelőzni nem tudtuk az aranyérbetegség kialakulását és vérzést tapasztalunk, székletürítéskor, fájdalmas, kemény csomót tudunk kitapintani a végbélnyíláson kívül, viszketést tapasztalunk a végbélnyílásnál, szúró, feszítő fájdalmat érzünk, akkor a következőket tehetjük:
  • kerüljük az erőlködést,
  • részesítsük előnyben a rostban gazdag ételek fogyasztását,
  • igyunk sok folyadékot,
  • vegyünk ülőfürdőt,
  • alkalmazzunk borogatást,
  • gyakoroljuk a Kegel-tornát,
  • tartsuk tisztán a területet,
  • pihenjünk sokat,
  • alkalmazzunk aranyeres krémeket, kúpokat, kenőcsöket.

Inkontinencia

Sok kismama már a terhesség alatt, mások csak a szülés után tapasztalják meg a vizeletszivárgást. Az inkontinencia panasz leggyakrabban a gyermekágyas szakasz végére megszűnik. A Kegel-gyakorlatok, a gátizomtorna (már a terhesség alatt is!) ebben az esetben is tanácsosak. Ha azonban a gyermekágy után is hetekig fennáll a panasz, akkor érdemes orvoshoz fordulni.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések