Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen mellbimbóval nem lehet?

Szerző: Sződy Judit

2012. február 22. | Frissítve: 2016. augusztus 16.

Forrás: babaszoba.hu

Ahány mell, annyiféle. Ahány baba, annyiféle. A babának többnyire tetszik az édesanyja melle, még akkor is, ha a jóakarók szerint nem alkalmas a szoptatásra...


Nem is olyan ritka, hogy a mellbimbó sima vagy befelé forduló. Ha ez olyan nagyon nagy baj lenne, már kihalt volna az emberiség. De a babák tudják, mi a dolguk. A legtöbb esetben rákapnak még az egészen alkalmatlannak tűnő mellre is.

Nem spagetti! Zsömle!

A csecsemő nem a mellbimbót szopja, hanem a bimbóudvarból jó adagot is a szájában tart. Úgy képzeld el, mintha neked egy zsömlébe kellene beleharapnod. Többnyire sikerül, igaz? És a szádban is tudod tartani. A baba is így van a melleddel, főként abban az esetben, ha nem romlott el a szopási készsége, mielőtt a mellre kerülne. Ha lapos a mellbimbód, rátok fokozottan érvényesek a következő javaslatok:

A csecsemő nem a mellbimbót szopja, hanem a bimbóudvarból jó adagot is a szájában tart

 • Az újszülött kerüljön mellre életének első két óráján belül!
 • Szoptatás előtt ne kapjon cumit vagy cumisüveget!
 • Szoptasd gyakran, hogy ne legyen feszes a melled!
 • Csak akkor segítsd a melledre, amikor nagyra nyitotta a száját!
 • Ha a föntieket meg tudod valósítani, elkerülhetitek azt, hogy a baba rossz módszert sajátítson el, és úgy próbálja bekapni a melled, mintha egy szál spagetti lenne. Ez utóbbi esetben sajnos biztos a kudarc.

  Cselvetések

  Ha mégsem boldogul a baba, megpróbálhatsz bevetni néhány bevált cselt.
  - Szippants! Mellszívóval kicsit megszívogatod a melled, hogy elődomborodjon a mellbimbó, és ekkor hirtelen mellre teszed a babát. Készíthetsz magadnak mini mellszívót, úgy hogy egy nagyobbacska fecskendőnek levágod azt a végét, ahol az injekciós tűt szokták ráhúzni, kihúzod a dugattyút, és szemből helyezed vissza. Így biztonsággal beleszippanthatod a mellbimbót. Ha a bimbót kiemelted, a baba könnyebben fogja bekapni.
  - Borítsd magadra a babát! Ha félig ülő helyzetben szoptatsz, úgy, hogy a baba arccal rád borul, nehezebben "veszíti el" a mellet, és könnyebben kapja be.
  - Készíts szendvicset! Miközben mellre teszed a babát, a szabad kezeddel formázd laposra a melledet, úgy, hogy a bimbóudvar külső részénél összenyomod, összelapítod. Így olyan, mintha a babának egy szendvicset kellene bekapni.
  - Fejd le kicsit a melled szoptatás előtt, hogy puhább, rugalmasabb legyen!
  - Ha sehogy nem boldogulsz, használj bimbóvédőt! Ezt csak akkor javasolják a szakemberek, ha az előbb felsorolt technikákkal nem jutsz semmire. A bimbóvédő ugyanis állandó fertőtlenítést igényel, mindig nálad kell, hogy legyen, és előfordul, hogy használatakor kevesebb tej termelődik a kelleténél. Ha jól szopik a baba bimbóvédővel, a szopás első tíz percében próbáld levenni, és tovább szoptatni anélkül. A már kiemelkedett bimbót könnyebben be tudja kapni a baba, segédeszköz nélkül is.
  Ha nem sikerül a leszokás, kevés a tej, vagy fáj a melled, keress szoptatási szaktanácsadót!
  Kapcsolódó cikkeink:

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák