Baba

Ilyen hordozót válasszunk a különböző mozgásformákhoz

A hordozás nagyon szuper dolog - azon túl, hogy két szabad kezünk marad mozgás közben, még a kötődést is elősegíti, a stresszt is oldja, ráadásul lehetővé teszi, hogy gyermekünkkel együtt sportoljunk, mozogjunk, akár már a kicsi néhány hetes korától.
2020. Június 01.
Ilyen hordozót válasszunk a különböző mozgástípusokhoz! (fotó: Getty Images)

Habár eleinte sokunknak nehézséget okozhat a hordozás – megtalálni a baba és a szülők számára is ideális eszközt, megtanulni a megfelelő kötés módokat, kikísérletezni, kinek hogyan kényelmes stb -, mégis ez a legtöbb pozitívumot felsorakoztató “gyermekszállítási” mód. Az elején érdemes hordozási tanácsadó segítségét kérni, illetve lehetőség szerint minél többféle hordozótípust kipróbálni (ma már akár kölcsönözni is lehet). Rendkívül praktikus, sokkal több helyre és sokkal kényelmesebben el és be lehet jutni így, mint mondjuk babakocsival. Gyermekünk is sokkal közelebb van hozzánk, ami mind a kicsire, mind ránk, szülőkre remek hatással van. Ráadásul sokkal többféle tevékenységet is végezhetünk – a bevásárlástól kezdve, a lakás kitakarításán át, egészen a közös kirándulásig – miközben “hordozunk”.

Sport és a hordozás

A hordozás lehetővé teszi a közös testmozgást is, újszülött kortól egészen akár a kicsik 3-4 éves koráig. Fontos, hogy gyermekágy alatt az első 6 hétben, ha lehet, inkább az édesapa hordozza az újszülöttet. Kezdetben még leginkább csak a közös séta ajánlott, hiszen ilyenkor még anya is regenerálódik, és a baba is épphogy csak ismerkedik az őt körülvevő új közeggel. Az egyre cseperedő apróságok már újabb és újabb kalandos útra indulhatnak velünk a hordozóban.Szuperül lehet hordozóval tornázni, közösen táncolni a babával, sőt még világot járni, kirándulni is. Ám az már közel sem mindegy, hogy melyik tevékenységhez milyen eszközt választunk. Mivel rendkívül könnyű eltévedni a különféle hordozók rengetegében, úgy gondoltuk, segítünk az eligazodásban, és megkértük Szávai-Králik Eszter hordozási tanácsadót, hogy adjon néhány támpontot ezügyben.”Hordozás szempontjából mozgásfejlettséget és testméretet nézünk, sem az életkor, sem a gyermek súlya nem elsődleges (bár van súlyhatárhoz kötött hordozóeszköz, például a rugalmas kendő). A jó hordozó ideális méretű a babára, fontos, hogy térdhajlattól térdhajlatig érjen. Ha túl nagy és laza, akkor belerogyhat a baba, így nincs meg a megfelelő támasztás és az ideális testtartás, ami biztosítaná a tehermentes pozíciót. Feltétlen fontos a szabad légutak biztosítása is, a hordozó háttámlája ne érjen magasabbra a kicsi orrának magasságánál, hogy mindig kapjon rendesen levegőt. Az eszközválasztást szűkíti a babánk mozgásfejlettsége, hisz olyan hordozót kell válasszunk, ami nemcsak kényelmes, hanem biztosítja is a számára megfelelő pózt. Óhatatlanul más egy újszülöttet vagy egy totyogóst hordozni” – összegzi a hordozóválasztás alapjait a tanácsadó.

Hordozós séta

A sétálás az anyuka/apuka és a baba számára az első és legfontosabb közös “sport”. Számtalan típusú eszközből válogathatunk és Eszter elmondása szerint leginkább saját és babánk preferenciáján múlik a döntés, hogy számunkra mi lesz a legideálisabb.”Míg egyikünknek inkább ez kényelmes, addig másikunknak az – egy mindenkinek tökéletes hordozó nem létezik. Ráadásul a gyerekek is válogatnak. A nagylányom például a hosszú kendőkért rajongott, középsőm a mei-tai-t szerette a legjobban, a legkisebb pedig a karikás kendőt részesíti előnyben. Az igazán univerzális hordozóeszköz a hosszú kendő, újszülött kortól a hordozós kor végéig használható, hiszen a gyerkőcre tudom igazítani. Akár tarkóig támasztva vagy kintkezesre kötve, tehetem benne előre, csípőre vagy hátra is.A formázott hordozók (mei-tai, csatos, félcsatos…) márkánként eltérő szabásmintájukból adódóan vagy ideálisak a gyerekem testarányaira (és az enyémekre) és ezáltal kényelmesek, vagy nem. Ezeket mindenképp érdemes próbálni. Az állítható típusok egy adott tartományban tudnak “együtt nőni” a babával, de valószínűleg idővel cserélni kell őket nagyobbra. Ezekből amúgy vannak kifejezetten nagy gyerekekre készített úgynevezett “toddler” méretű eszközök is. A totyogók felkapom, leteszem időszakára is vannak könnyű és gyors megoldások, de itt is rengeteg tényező befolyásolhatja a választást (például bírod-e a féloldalas terhelést). Rengeteg féle hordozóeszköz van, lényeg, hogy megtaláld, ami NEKTEK ideális, ebben tud segíteni egy hordozási tanácsadó” – foglalja össze a Szentendrei Hordozós Klub egyik vezetőjeként dolgozó háromgyerekes édesanya.Kényelmes legyen a babának és a mamának is

A jól megválasztott hordozó amellett, hogy a kicsik biztonságának és kényelmének maximálisan megfelel, nagyon fontos, hogy a hordozó személy számára is ideális legyen. Korántsem mindegy, hogy milyen típusú hordozóban, mekkora gyermeket és hogyan hordozunk. Elöl maximum a gyermek 7 kilogrammos koráig ajánlott hordozni, utána már túlságosan megterhelő, ellentart a hordozó személy, ami hosszútávon hátfájáshoz vezethet és a gátizmoknak sem tesz jót. 7 kilogramm felett tehát háton vagy csípőn hordozás ajánlott. Ez esetben nincs felső súlyhatár. Fontos, hogy a féloldalas súlyelosztású eszközök (karikás kendő, derékra erősített csípőülőke stb.) használata esetén cserélgessük a terhelt oldalt.

Torna, tánc és a hordozás

“Ezeknél az intenzív mozgásoknál hatványozottan érvényes, hogy a hordozóeszköz a babádra legyen “igazítva”. Általánosságban elmondhatjuk, hogy más kategóriába esik egy hétköznapi hordozás vagy túrázás, és egy maminbaba vagy kanga órai hordozás. Szorosabbak a kötések/eszközbeállítások, a gyerekek szinte rá vannak cuppantva a szülőkre. Ez amiatt is fontos, mert ezeken az alkalmakon a ritmusos mozgásnak köszönhetően általában hamar elalszanak a csöppségek. Ilyenkor elernyednek és ekkor még annyira se tartják magukat, mint éber állapotban.Egy laza eszközben nyeklenének-nyaklanának. Kendővel legtöbbször speciális kötéseket használnak ezeken az órákon. Lehet saját hordozót is vinni és segítenek megkötni/beállítani, hogy a lehető legkényelmesebb legyen mindkettőtök számára, de általában biztosítanak is többféle választható hordozóeszközt a helyszínen. Nagyon jók ezek a gyermekkel együtt eltölthető mozgásformák, mindenképp érdemes kipróbálni őket” – hangsúlyozza Eszter.Ezen mozgásformák esetében a szövött kendő a leginkább javallott főleg a pindurkákhoz, de természetesen a csatos hordozókat kedvelőknek sem kell emiatt új eszközt beszerezniük.

Fedezzük fel a világot hordozva

Akár egészen apró csecsemővel indulnánk neki a természetnek, akár a már ovis csemeténkkel fedeznénk fel a világot, a hordozásra ebben az esetben is számíthatunk. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy míg egy kisbaba a túra egészén ránk vagy partnerünkre van utalva, addig a nagyobbak már szeretnek saját maguk is kalandozni, felfedezni. Érdemes tehát ennek megfelelően kiválasztani a kiránduláshoz használt hordozó eszközt.Méltán közkedveltek a csatos vagy félcsatos hordozók, praktikus megfelelően párnázott derék- és vállpánttal illetve mellkascsattal ellátott típust választani, hisz ha a túra teljes időtartama alatt cipelni kell a 15-20 kilót, akkor nagyon nem mindegy, hogy ezt miben tesszük. Elengedhetetlen az optimális súlyelosztás. Ebből kifolyólag kiránduláshoz nem a legkényelmesebb megoldások a féloldalasan terhelő kötések vagy a derékra csatolható csípőülések. A nagyobbak számára jó választás lehet a vázas túrahordozó is.”Ha a túrázásra gondolunk, sokaknak beugrik a csővázas hordozó. Ezek előnye, hogy a hordozó személy és a hordozott teste nem ér össze, így nem melegítik egymást. Hátránya, hogy nem összecsukható, az eszköz súlya is hozzáadódik a gyermekéhez, és használat közben a közös súlypont sokkal hátrébb kerül, kicsit ellen kell tartani, nem hiába legtöbbször az izmos apukák választják ezt a típust” – magyarázza a tanácsadó.Összességében a legfontosabb, hogy bármilyen mozgásformába vágjunk is bele gyermekünkkel, először bizonyosodjunk meg róla, hogy a választott hordozó eszköz mindkettőnk számára kényelmes és ideális. Ha elbizonytalanodnánk, keressük meg a hozzánk legközelebbi hordozási tanácsadót vagy hordozós klubbot, ők pedig segítenek majd megtalálni a számunkra, babánk számára és a célnak legmegfelelőbb hordozót.

További tippek: