Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ilyen előnyei vannak az apasági szabadságnak

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 1.

Forrás: babaszoba.hu

Kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatásai vannak az apasági szabadságnak a szülői kompetenciákra, a szülő-gyerek kapcsolatra .

Ilyen előnyei vannak az apasági szabadságnak (fotó: Getty Images)
A Social Forces jelent meg nemrégiben egy tanulmány, amely azt vizsgálta, hogy az apasági szabadságnak milyen hatása van a szülő-gyerek kapcsolatra és az együttnevelés minőségére a gyerek születését követő öt évben.
A longitudinális vizsgálat során közel ötezer gyermeket és szüleiket követték. Az adatokat interjúkból nyerték, amelyek a gyermek születése után egy, három és öt év múlva készültek. Volt olyan kérdés, amely megválaszolását csak az apáktól kérték (ilyen volt a szabadidőre vonatkozó kérdés) és olyan is, amit csak az anyáktól.
A szülői kapcsolat három dimenzióját értékelték ki (az anyák válaszai alapján):
  • A kapcsolat minősége
  • Kapcsolattartás - odafigyelés, kompromisszumkészség, segítőkészség, bátorítás
  • Szülőtársi minőség (co-parenting vagyis olyan szülőtársak, amikor két egymással házastársi/élettársi kapcsolatban NEM lévő szülők közösen nevelnek gyereket (leggyakrabban elvált szülők) - a szerk.) - képesség és elkötelezettség a gyermeknevelésben

A szabadidő és a szülői kapcsolat viszonya

A kutatásban részt vett apák közel 80% -a vett ki szabadságot a gyermeke születése után, átlagosan csak egy hétig. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a szabadidő pozitív hatással volt mind a kapcsolatukra, mind az együttnevelésre; ezek a pozitív hatások az idő múlásával is megmaradtak.
Az anyák magasabb kapcsolatminőségről, az együttnevelés minőségéről és az apák részvételéről számoltak be, abban az esetben amikor az apák szabadságot vettek ki a gyerekük születését követően. A gyermek születése utáni hosszabb szabadság pozitívan hatott a kapcsolatra és a szülői kompetenciákra is.
Az eredmények szerint valószínű, hogy a hosszabb apasági szabadság azt eredményezi, hogy apák nagyobb mértékben tudnak bevonódni a gyermekgondozásba már a kezdet kezdetén. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy mind az apasági szabadság ténye, mind annak hossza összefüggésben áll az apa bevonódásával, részvételével a gyereknevelésben. Ha jobban részt vesznek, akkor elkötelezettebbek lesznek a gyerekeikkel, sőt mindez kihat a férfi-nő (anya-apa) kapcsolatra is - ez derül ki abból, ahogyan az anyák nyilatkoztak a kérdésről.
Máshogyan fogalmazva: úgy tűnik, hogy az apasági szabadság mind a kapcsolatra, mind a közös nevelésre pozitív hatással van.
Az apasági szabadság igénybevételével a férfiak azt a szándékukat nyilvánítják ki, hogy részt akarnak venni a gyermekgondozásban és nem csak pénzkeresők akarnak lenni.
A hosszabb apasági szabadság lehetővé teszi mindkét szülő (de különösen az apák) számára, hogy felismerjék saját és házastársuk erősségeit és gyengeségeit, ami eredményesebb együttműködést eredményez a szülői feladatok ellátásában.
A szerzők megjegyzik, hogy "a gyermek születése után az apasági szabadság lehetővé teszi az apák számára, hogy aktívabb szülőkké váljanak, hozzájárulva a szerepkonfliktusok csökkenéséhez, a házimunka méltányosabb megosztásához és az anyákkal való szorosabb kapcsolatukhoz".
Sok apa vesz ki apasági szabadságot, hosszabbat is, de sokan vannak, akik csupán egy hetet tudnak otthon lenni miután gyermekük született -nyilatkozták a kutatás szerzői. Ez pedig nyilvánvalóan attól is függ, hogy az adott országban milyen jogok illetik meg e tekintetben az apákat. Magyarországon az apasági szabadság 5 nap, amit a munkáltató legkésőbb a gyerek születését követő második hónap végéig köteles kiadni. Ha ikrek érkeztek a családba, akkor az apai pótszabadság 7 nap.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák