Baba

Ilyen az életed a baba megszületése után

Minden fenekestől felfordul, és egyszer csak azon kapod magad, hogy minden a babáról szól.
2021. Január 24.
Ilyen az életed a baba megszületése után (fotó: Getty Images)

Minden idő babaidő

A baba napi rutinja a te rutinod is. Az újszülöttek napi 18 órát alszanak. Persze nem egyben, hanem sok-sok részletben, közben esznek, pelenkacserét szeretnének, ringatást.

Tipp: Az első mozgalmas hetek után a babák kiszámíthatóbb rutint kezdenek követni. Profi leszel az idő kezelésben.

Csatlakoztál egy világméretű klubhoz

Szülőségnek hívják. Hirtelen sok barátod lesz. Idegenek mosolyognak rád. Ismeretlen anyák kérdezik, hogy csatlakoztok-e hozzájuk játszani. A főnököd az iránt érdeklődik, hogy minden rendben volt-e a státusz vizsgálaton. Élvezd az új társaságot!

A párkapcsolatod megváltozik

Van még egy ember, akivel kapcsolatba lehet lépni a babán kívül is. A kapcsolatotok dinamikája más lett, néha még beszélgetni sincs időtök, erőtök. Ha egyikőtök a babáról gondoskodik, addig a másik kicsit megpihenhet.

Tipp: Szánj időt kettőtökre. Randizzatok, osszátok meg egymással, mi történik veletek.

Új éjszakai menetrend

A legtöbb újszülött nem alussza át az éjszakát. ha nagyon fáradt vagy a hetek, hónapok óta tartó éjszakázástól, keljetek fel felváltva a pároddal a babához.

Tipp: Napközben ne a házimunkát próbáld utolérni, amíg a baba alszik. Feküdj le te is és pihenj.

Rengeteg látogatód lesz

Természetesen a család és a barátok szeretnék látni a babát. (És persze elmesélik, ők hogyan neveltek gyereket és neked mit kellene tenned.) Győződj meg róla, hogy a vendégek nem betegek, mindenki mossa meg a kezét, mielőtt megfogja a kicsit.

Tipp: Fáradtnak érzed magad a sok látogatótól? Nyugodtan mondd azt, hogy napoljátok el a találkozást. A legtöbb ember meg fogja érteni.

Az arcod furcsa dolgokra képes

A csecsemők a környezetük figyelésével és a velük való kölcsönhatással tanulnak. Erre te is nagyon hamar rájössz, és olyan arcokat veszel fel, olyan grimaszokat csinálsz, amelyek álmodban sem jutottak korábban eszedbe.

Tipp: Mosolyogj, nyújtsd ki a nyelved, vagy adj vicces hangokat.

Segítségre van szükséged

A csecsemő öröm, de óriási figyelmet igényel. Ne egyedül csinálj mindent. Legyen mindennap olyan idő, ami csak rólad szól. Nézz meg egy kedvenc tévéműsort, filmet, olvass könyvet, sétálj, fürödj egy nagyot.

Tipp: Ha egyedülálló szülő vagy, kérd meg egy barátodat vagy rokonodat, hogy segítsenek be. Muszáj feltöltődni.

A csecsemőknek beszélgetésre van szükségük

Amikor beszélgetsz a babáddal, két dolog történik: a baba tanul, te kötődsz. Minél többet beszélsz, annál több dolog történik. A babának valódi szavakat kell hallania ahhoz, hogy megtanuljon beszélni.

Tipp: Utánozd a baba hangjait, gügyögését, majd várd meg, hogy újabb hangokat adjon ki, és ismételd meg azokat is.

A bűntudat normális

Azt ígérted magadnak, hogy tökéletes szülő leszel. De néha vágyódhatsz a régi életedre, majd bűnösnek érzed magad, hogy nem élvezed eléggé az anyaságod minden másodpercét. Nem vagy egyedül! Ezek természetes érzések.

A gyermekkönyv irodalom

Ha korábban nem ismerted a gyerekkönyveket, akkor most bele fogsz szeretni. Szórakoztatnak, miközben tanítanak. A babák imádják, amikor olvasnak nekik, és soha nem túl korai elkezdeni a mesélést.

Tipp: A hangos olvasás segít a babának felismerni a szavakat.

Hibákat fogsz elkövetni

Talán egy tökéletes világban vannak tökéletes szülők. A való világban az általános szabály: tedd, ami működik. Ha gyermeked túl nagy már a cumihoz, de ez segíti az alvást, akkor nálatok ez válik be. Engedje el a megfelelési kényszert.

Lett egy fürdőszoba haverod

Akár évekbe is telhet, hogy ismét egyedül legyél a fürdőszobában, a vécén. Közönségre számíthatsz te is, és a párod is. Lassan azért érdemes megtanítani a babát arra, hogy bizony egyedül szoktunk ezekre a helyekre járni.

Valódi szeretet

Néhány szülő számára ez azonnali; mások számára ez eltarthat egy ideig. Egy napon ránézel a gyermekedre, és olyan érzelmeket érzel, amelyeket korábban nem ismertél. Hogy mennyire határtalan ez a feltétel nélküli szeretet.

A szülőség elengedés

Minden mérföldkőnél büszke lehetsz arra, hogy segítettél a gyermekednek odajutni. De mindegyik azt is jelenti, hogy a gyereked önállóbb lett és kicsit kevésbé van már rád szüksége. A szülőség keserédes.(A cikk forrása: webmd.com)