Baba

Így zajlik az idegrendszeri éretlenség vizsgálata

Az idegrendszeri éretlenség azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési területen hiányosság tapasztalható. Már egészen pici babáknál is megfigyelhetőek az idegrendszeri éretlenség jelei. Mit vizsgálnak ilyen esetben?
2018. December 27.
Hogy vizsgálják az idegrendszer érettségét?

Gyakran a szülő veszi észre, hogy valami nem stimmel a gyermekkel, nem teljesen úgy fejlődik, nem teljesen úgy viselkedik, ahogy “kéne”, elmarad a korosztályától. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, aki alapos vizsgálattal a probléma okát keresi meg.

Minden gyermekkel életkora szerint történik a vizsgálat és az életkorának megfelelő idegrendszeri érettséget vizsgálják. Az egészen piciknél a vizsgálat kb. 30 percet vesz igénybe, nagyobb gyerekeknél 1,5-2 óra is lehet a vizsgálat hossza.

Milyen jeleknél gyanakodjunk?

Az idegrendszeri éretlenségnek nagyon sokféle tünete lehet és maguk a tünetek mögött is többféle ok húzódhat meg. A jelek a gyermek életkorával változnak, nyilván teljesen más gyanújel mutatkozik egy 3 hónapos babánál, mint egy óvodáskorú gyerek esetében.

Árulkodó lehet az egészen pici babáknál az izomtónus alakulása, hiszen ez teszi lehetővé a mozgásfejlődést. Figyelmeztető jel lehet, ha a baba nem emeli a fejét, vagy ha a reflexek túlzottan reagálnak, pl. ha a fej helyzete megváltozik, akkor a végtagjai is kiváltódnak: a fej oldalra fordulásával a karok kinyúlnak. Ez akadályozni fogja a babát abban, hogy megtanuljon gurulni, hiszen saját karja lesz a saját maga akadálya – mondja Madács Anita, a BHRG Alapítvány vezetője, gyógypedagógus, TSMT-terapeuta. Későbbi életkorban a megkésett nagymozgások jelentkezhetnek tünetként, amikor pl. egy egyéves baba kúszva közlekedik, miközben már az állás felé kéne haladnia.

A mozgásfejlődés mellett árulkodó lehet, ha a baba nem reagál hangingerekre, nem veszi fel a szemkontaktust, nem ad ki hangokat, C-tartás jellemzi, nem nyúl tárgyakért, ahogy az is gyanús lehet, ha nagyon nehezen nyugtatható meg, vagy ha nem tud kialakulni a napirendje. Nagyobbaknál figyelmeztető jel, hogy noha megtanult járni, de állandóan elesik, nekimegy tárgyaknak, csetlik-botlik, lábujjhegyezik, sokszor arcra esik. Limitált az érdeklődése, késik a beszédfejlődése, szegényesebb a szókincse, mint kortársainak.

Mit vizsgálnak?

Maga a vizsgálat három területet ölel fel: motoros, szociális és pszichés-kognitív. Az idegrendszeri éretlenség vizsgálatát 3 hónapos kortól 11 éves korig végzik, igaz 14 éves korig van egy átmeneti időszak, amikor a TSMT és a HRG terápia még hasznos lehet.

  • A vizsgálat során az egyes életkorokban elvárható motoros, kognitív, nyelvi teljesítményt, valamint az idegrendszer érettségét elemzik 280 megfigyelési szempont alapján. A vizsgálat része az izomtónus vizsgálat is.
  • Az egészen piciknél a vizsgálat során megfigyelik, hogyan reagál a baba arra, hogy megváltozik a beszélő, reagál-e a mimikára, reagál-e a hangokra, felveszi-e a szemkontaktust. Hogyan követi a szemével, ha egy képet mutatnak neki. Gurítják plédbe csavarva, megfigyelik, mit csinál spontán háton és hason fekvésben. Természetesen fontos szerepet kap az izomtónus vizsgálata, a törzs és a végtagok elhelyezkedése, a test szimmetriája vagy annak hiánya.
  • Megfigyelik a baba reflexeit: vannak olyan reflexek, amelyek csak egy adott életkorban vannak jelen, eltűnésüket várjuk, a baba korából következik, hogy egy adott reflex megléte idegrendszeri éretlenségre utal-e.
  • A vizsgálat során a hallásfigyelem is fontos elem: hogyan reagál a baba a különböző hangingerekre. A látás területén vizsgálják a fókuszálás képességét és takarásos teszteket is végeznek.
  • Kíváncsiak arra is, hogy megfogja-e a baba a csörgőt vagy egy kockát.
  • Nagyobbaknál új területek és eszközök lépnek be a vizsgálat során. A már beszélni tudó kisgyerekeknél megfigyelik a szókincset, a beszédfejlődés állapotát.
  • Az egyensúly, az ugrálás vizsgálatához különféle eszközöket alkalmaz a terapeuta, ilyen a billenőlap vagy a gördeszka. De eszköz lehet egy játékbaba is: mutassa meg a baba testrészeit, öltöztesse fel a babát.
  • A grafomotorika vizsgálatakor a gyermeket rajzoltatják, megfigyelik a vonalhúzást, a rajzkészséggel kapcsolatos mozgásokat illetve a finommozgásokat is.
  • Fontos megfigyelni a gyermek emlékezetét is.

Láthatjuk, hogy az idegrendszeri éretlenség vizsgálata sokrétű, számos területre fókuszál. Ha a vizsgáló hiányosságokra, elmaradásra mutat rá, akkor érdemes komolyan venni a fejlesztési javaslatokat, és a megfelelő terápiát alkalmazni.

Kapcsolódó írásaink: