Baba

Így védd meg a babát az ekcémától

Egy egyszerű bőrápolási szokás segíthet csökkenteni a betegség kockázatát.
2019. Augusztus 27.
Így védd meg a babát az ekcémától

A sűrű hidratáló krémek használata segíthet abban, hogy megelőzzük a babánál az ekcéma kialakulását. A legújabb kutatás szerint ez a bőrápolási szokás már az egészen kicsi, újszülött babáknál is hatékony lehet.

A leggyakoribb bőrbetegség

Az ekcéma (atópiás dermatitisz) a leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség a gyermekek körében. Ekcéma esetén a bőr természetes védőrétege nem működik megfelelően, hatására pedig a bőr szárazzá, vörössé és viszketővé válik.

Azoknál a gyerekeknél nagyobb eséllyel alakul ki, akiknél megfigyelhető a családban asztma, allergia halmozódása. A betegség 5-ből 1 csecsemőt érint általában. A leggyakrabban érintett területek az arc, a nyak és a fejbőr, de gyerekeknél gyakran alakul ki a könyök- vagy a térdhajlatnál is. A vörösség és a bőrviszketés mellett egyéb tünet lehet a száraz, pikkelyessé váló bőr, és az apró hólyagok, amelyek akár váladékozhatnak is.

Meddig szükséges hidratálót használni?

A legújabb kutatás szerint a kisbaba életének első néhány hetében kezdődő, nagyjából 6-8 hónapos koráig tartó hidratálás segít csökkenteni az ekcéma kockázatát. Milyen hidratálót érdemes használni? A Northwestern Health kutatói hétféle vény nélkül beszerezhető terméket teszteltek, köztük népszerű, és költségesebb márkákat, és egyszerű vazelint is.

A legköltséghatékonyabb megoldásnak a vazelin bizonyult, de megállapították, hogy még a legdrágább termék használata is sokkal kevesebbe kerül, mint egy esetleges ekcéma kezelése. Emellett pedig azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ezzel a gyermeket sok kellemetlenségtől, az életminőséget negatívan befolyásoló tényezőtől is meg lehet kímélni, mint a fertőzésekre való nagyobb hajlam, az alvási problémák, vagy az óvodából, iskolából kimaradt napok a betegség miatt. Azzal kapcsolatban, hogy a 12 hónapos hidratálás még hatékonyabb-e a fél éves, 8 hónapos periódusnál, további kutatásokat végeznek.

(Forrás: medicinenet.com)

Kapcsolódó írásaink: