Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így védd meg a babát a herpeszvírustól

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 8. | Frissítve: 2021. szeptember 4.

Forrás: babaszoba.hu

Nem először hallunk olyan esetről, hogy a felelőtlen látogatók herpeszvírussal fertőznek meg egy újszülöttet. Az ajakherpesz a felnőtteknél csak kellemetlen, de a kisbabákra életveszélyes is lehet.

Az ajakherpeszt a HSV-1 herpeszvírus okozza. Felnőtteknél, nagyobb gyerekeknél jellegzetes tüneteket okoz: fájdalmas, viszkető, bizsergő sebeket az ajkak vagy az orrok környékén, melyek általában egy héten belül elmúlnak. A herpeszvírus azonban a szervezetben marad, és a betegség újra és újra fellángolhat, vagyis a sebek rendszeresen kiújulhatnak (például akkor, ha valakinek egyébként is legyengült az immunrendszere egy fertőző betegség miatt).
Herpeszes szájjal ne puszilgassuk a kisbabát!
Az újszülöttekre és kisbabákra azonban sokkal veszélyesebb a HSV-1, magas lázat, görcsöket, máj- és agykárosodást is okozhat a vírus. Bár előfordulhat, hogy egy baba veleszületett immunitással rendelkezik, könnyen meg is fertőződhet, például egy jóakaratú, de felelőtlen felnőtt miatt, aki megpuszilgatja a kicsi száját. A vírus ugyanis akkor is megfertőzheti a kisbabát, ha a felnőtt száján épp gyógyulófélben van a seb vagy csak érzi, hogy hamarosan ki fog alakulni!

Hogyan óvhatod meg a kisbabát?

Bár a becslések szerint a felnőtt lakosság 60-90 százaléka hordozza a vírust, kellő elővigyázatosság mellett viszonylag alacsony annak a rizikója, hogy a kisbaba is megfertőződjön. Ehhez persze kellően elővigyázatosnak kell lenni.
Akinek herpesze van, ne puszilgassa a babát! A vírus a nyálon keresztül kerül át egyik szervezetből a másikba, így a leghatékonyabb védekezési módszer, hogy nem engedjük, hogy a fertőzött, aktív herpesszel rendelkező nyála kapcsolatba kerüljön a babával! Ne csak azt ne engedjük, hogy az arcát, száját megpuszilja, de a kezét se puszilgassa!
Kérjünk meg mindenkit, hogy mosson gyakrabban kezet! A kézmosás az egyik legjobb, leghatékonyabb módja annak, hogy a fertőző betegségek terjedését lassítsuk vagy megállítsuk. Minden látogató alaposan mossa meg a kezét, mielőtt a kisbabához ér!
Halasszuk el a látogatást! Nyugodtan kérdezzük meg a látogatóba érkezőket, hogy van-e valamilyen fertőző betegségük, esetleg van-e herpeszük (ha ezt esetleg nem mondanák meg maguktól), és ha a válasz igen, udvariasan halasszuk el a látogatást egy másik időpontra. Ne feledjük: a kisbabánk egészsége és jólléte a legfontosabb!
(Cikk forrása: bellybelly.com.au)

Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések