Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így változott a szülő nők átlagéletkora az elmúlt években

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 2.

Forrás: 24.hu

Az elmúlt húsz évben tavaly nőtt az előző évhez képest a legnagyobb mértékben az élveszületettek száma, de nem a tavalyi év volt a legtermékenyebb. A nők átlagéletkora az első gyerek születésekor negyven éve még 22,86 év volt, azóta folyamatosan nő.

A Központi Statisztikai Hivatal évenkénti bontásban közli az élveszületéseket az anya, illetve az újszülött főbb jellemzői szerint, a 2020-as adatokkal nemrégiben frissítették az adatbázist - írja a 24.hu. Lássuk, mi minden olvasható ki a tavalyi adatokból.
Így változott a szülő nők átlagéletkora az elmúlt években (fotó: Getty Images)
Az elmúlt húsz évben tavaly nőtt az előző évhez képest a legnagyobb mértékben az élveszületettek száma, de nem ez volt a legtermékenyebb év: tavaly 92 ezer gyerek született, de 2006-ban vagy 2008-ban a százezret közelítette ez a szám. 2010 óta kicsit több mint 90 ezer baba születik évente, ennek egyik oka az lehet, hogy kevesebb szülőképes korú nő van.
A kormány családtámogatási intézkedéseit nemcsak a gyerekek számához, de esetenként az is feltétele, hogy a párok házasságot kötöttek-e. Ennek tudható be, hogy az utóbbi években meredeken nőtt a házasságból született gyerekek aránya, és csökkent a házasságon kívülieké.
Míg az 1980-as évek elején az újszülöttek kicsivel több mint 7 százaléka érkezett olyan családba, ahol a szülők nem voltak házasok, addig 2015-ben már közel 50 százalékuk. 2015-ben megjelent az első házasok kedvezménye, ezzel nőtt a házasságok száma is. 2020-ban még nagyobb mértékű volt a házasságkötések növekedése, e mögött pedig a babaváró támogatás bevezetése húzódhat meg.
A nők átlagéletkora az első gyerek születésekor negyven éve még 22,86 év volt, 2010-ben 28,2 év, tavaly pedig már 29 év volt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések