Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így változik a baba súlya a szülés utáni első héten

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 21.

Forrás: babaszoba.hu

Ahogy a baba megszületik, máris fogyni kezd. Miért veszít súlyából az újszülött? Mikor kezd el hízni és mennyit?

Így változik a baba súlya a szülés utáni első héten (fotó: Getty Images)
Az érett, időre született újszülött súlya 2500 és 4500 gramm közötti, az átlagos születési súly 3000-4000 gramm. Alacsony születési súlyúnak számít a baba, ha 2500 gramm alatti súllyal jön világra.

Ahogy megszületik, veszít a súlyából

A baba ahogy megszületik, máris veszít a súlyából. Ezt élettani fogyásnak nevezzük, teljesen normális jelenség. Minden kisbaba valamennyi tartalékkal születik meg, éppen azért, hogy az adaptációs időszakban veszíthessen a súlyából. Ez a fogyás az első 3-5 napban figyelhető meg. A súlyveszteség mértéke nem lehet több mint a születési súly 10 százaléka. Általában 100-150 grammot veszít az újszülött, melyet a következő 10 nap alatt vissza is nyer.
A kisbabák általában a 4-5. napon kezdenek el fokozatosan gyarapodni, a megszületést követő 10-15. nap környékén érik el a születési súlyukat.
Ezt követően a babák hízni kezdenek, hogy hetente/havonta milyen mértékben, az egyéni eltéréseket mutat. Általában 150-200 grammot növekednek a csecsemők hetente, de az első hónapban nem ritkán ennél jóval többet is hízhat egy baba. A súlygyarapodást soha nem önmagában vizsgáljuk, hanem a hosszfejlődéssel együtt, a baba napi pisis, kakis pelenkaszámával, a baba kedélyállapotával és még számos egyéb tényezővel együttesen.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések