Baba

Így változhat meg a tested szülés után

A szétnyílt hasizomtól kezdve a medencefenék változásáig - ezekre érdemes figyelned, miután megszületett a baba.
2020. Február 14.
Így változhat meg a tested szülés után (Fotó: Getty Images)

Sok kismamában, friss anyukában vannak kérdések azt illetően, hogy változik a testük, miután megszületett a kisbabájuk. Milyen változás számít normálisnak, és mi az, ami problémás? Nem kell fájdalommal, kellemetlenséggel, csepegő vizelettel együtt élned. Bátran kérj segítséget ilyen esetekben, hiszen a te egészséged is fontos, nem csak a babáé!

Ne hagyd figyelmen kívül a változásokat

A stesszinkontinencia – a csepegő vizelet tüsszentés, nevetés, köhögés esetén – az egyik olyan tünet, amiről gyakran gondolják szülés után a nők, hogy nem lehet vele mit kezdeni. Pedig ez nem így van. A medencefenék izmainak problémája okozza ezt a panaszt, a babavárás ugyanis megterheli ezt a területet. A megnyúlt izmok túl lazák maradhatnak szülés után, vagy túlzottan meghúzódhatnak. Ezzel a problémával bátran keresd fel a nőgyógyászod, hogy hatékony kezelést kaphass. Segíthet az is, ha tornáztatod ezeket az izmokat, ezzel is érdemes próbálkoznod.

Ne békülj meg a fájdalmas együttléttel

A szülés utáni első néhány szexuális együttlét során sokan tapasztalhatnak fájdalmat, de ez utána elmúlik. Azonban van, akinél megmarad a fájdalom, melynek a hüvelyszárazság a leggyakoribb oka. Ezzel viszont nem kell megbékélned, a problémán ugyanis lehet segíteni. A szoptatás gátolja az ösztrogéntermelést, amelynek hatására szárazabb lehet a hüvely – azonban vannak krémek, amikkel lehet kezelni a tünetet.A hüvelyszárazságon kívül azonban a medencefenék problémái is okozhatnak fájdalmat szex során – a megnyúlt izmok, vagy éppen a túl feszes izmok, a hüvelyi szülés miatti gátszakadás, illetve az ez után maradt heg is okozhat problémát. Ha ilyen fájdalmat tapasztalsz, feltétlenül fordulj orvoshoz, mert lehet, hogy fizikoterápiára lesz szükséged.

Hüvelyi nyomás is jelentkezhet

Néhány nőnél jelentkezhet olyan panasz, hogy nyomást éreznek a hüvelyben, mint amikor például egy tampon van rossz helyen. A nyomást általában az okozza, hogy valamelyik szerv – a méh, a hólyag vagy a húgycső – elmozdul az eredeti helyéről, és ez nyomja a hüvelyfalat. Súlyos esetben műtéttel orvosolható ez a probléma.

Ha a heg fáj

A gátmetszés, gátszakadás utáni heg, illetve a császáros heg is okozhat fájdalmat. Ilyen esetben érdemes felkeresni az orvost, aki különböző hegkezelési módszereket javasolhat. Egy tanulmány szerint a hüvelyi szülés után a nők 10%-a, míg a császármetszéssel szült nők 18%-a érezhet fájdalmat a heg területén.

A helytelen testtartás is okozhat panaszokat

A baba súlya természetes, hogy gyarapszik, így egyre nehezebb fizikai igénybevétel a felemelése, hordozása, szoptatása. Érdemes mindkét oldaladat azonos módon igénybe venned, hogy ne csak az egyik feled terheld. A terhesség alatt termelődő relaxin és progeszteron hormonok meglazítják az ízületeket, ami problémát okozhat a szülés után, ha továbbra is túl lazák maradnak ezek a testtájékok. Ha bármiféle izom vagy ízületi fájdalmat tapasztalsz, a fizikoterápia, gyógytorna segíthet.

A szétnyílt hasizom esetén erre kell figyelni

A terhesség és a szülés miatt a hasizmok szétnyílhatnak, és ez nem oldódik meg magától minden esetben. Ilyen esetben segíthetnek olyan tornagyakorlatok, amelyek kifejezetten erre a területre fókuszálnak, de amíg rendbe nem jön a hasizmod, vigyáznod kell, hogy ne erőltesd meg túlságosan. Ügyelj rá, hogy ne gyakorolj túl nagy nyomást a hasizmodra, kerüld a rázkódást, és ne hasizomból ülj fel, hanem először gördülj oldalra, és használd a karodat is.

(Cikk forrása: nytimes.com