Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így tudsz adókártyát igényelni a gyereknek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 27. | Frissítve: 2019. május 24.

Forrás: babaszoba.hu

A családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséged lesz rá.

Jó tudni, hogy legalább első alkalommal díjmentes az adókártya igénylése, amit azért fontos elintézni, mert a családi adókedvezményt csak azon gyermekek után lehet igénybe venni, akiknek van adószámuk. Ha ez a szabály valamiért nem ismerős neked, nem veled van a baj, ugyanis csak 2016. január 1-jétől van ez így.
Bár elméletileg ha a gyermek 2008. december 8. után született akkor az adóigazolványt automatikusa kiállította és postázta az állam, de ha bármi miatt mégis szükség lenne a kártya elkészíttetésére, leírjuk, ezt hogyan tudod megtenni.
Az adókártya a 15T34-es nyomtatványon igényelhető, amely a NAV ügyfélszolgálatairól (az ügyfélszolgálatok között itt tudsz keresni) vagy a nav.gov.hu-ról beszerezhető. Az adatlapot 2 példányban, aláírva, kitöltve kell eljuttatni a hivatalhoz.
A hatósági igazolvány kiadása díjmentes akkor is, ha a korábban kiadott igazolványban szereplő adat megváltozott, esetleg téves.
Amennyiben valakinek változás történik az adataiban - akár a lakcímében, akár a név viselésében -, természetesen azt a lakóhely szerint illetékes okmányirodánál be kell jelenteni, így a NAV is értesül a változásról.
Igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni (jelenleg 3 ezer forint), ha valaki elveszítette az adóigazolványát, vagy ellopták, illetve megsemmisült, megrongálódott, és ezért igényel új dokumentumot. A megérkezéséig a NAV igazolást állít ki az adóazonosító jelről, amely a kártya kézhezvételéig érvényes.
Amennyiben valakinek a levelezési címe eltér az állandó lakhelyétől, azt a változást követő 15 napon belül be kell jelenteni az adóhivatalnál, melynek bejelentése szintén díjmentes.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák