Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így töltsd fel nyáron a vitaminraktárakat!

Szerző: Babaszoba.hu

2014. július 2. | Frissítve: 2017. július 23.

Forrás: babaszoba.hu

Használjuk ki a nyári hónapokat, és töltsük fel a gyerekek és saját magunk vitaminraktárait, hiszen ez az erős immunrendszer egyik alapja. Szerencsére ebben nemcsak a gyümölcsök segítenek, hanem a napfény is.

Az Első 1000 nap szakértői összeszedték azokat a jó tanácsokat, amelyek betartásával egészségesen telhet a nyár, és megerősíthetjük gyermekeink immunrendszerét is.
1. A nyári melegben a legfontosabb a hidratáció. Már a várandós kismamáknak is oda kell figyelniük, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyanak, de a szoptató édesanyáknak is kiemelten fontos ez, hiszen a melegben ők is több folyadékot veszítenek, másrészt a baba megemelkedett igényét is ki kell elégíteniük.
2. Az anyatejes csecsemők folyadékigénye is megemelkedik, ezért valószínű, hogy többször igénylik majd a szoptatást. Az elsődleges és legfontosabb számukra továbbra is az anyatej, azonban, amennyiben szükséges, forralt csapvízzel, vagy babavízzel már az egészen kicsik is megkínálhatók.
3. A nagyobb gyerekeket naponta többször kínáljuk meg innivalóval! A védőnői ajánlás alapján az ajánlott napi folyadékmennyiség 100-120 ml/kg. Ezt érdemes szűrt csapvízzel vagy szénsavmentes ásványvízzel pótolnunk. A tea (cukor nélkül) és a friss gyümölcslevek szintén jó szomjoltók lehetnek, a szénsavas és cukros üdítőket azonban kerüljük! Ezek nemcsak, hogy nem oltják a szomjat, de jelentős cukortartalmuk miatt plusz kalóriaforrást is jelentenek.

Így töltsd fel nyáron a vitaminraktárakat!(Fotó: Europress)

4. Egyre többféle zöldség és gyümölcs elérhető, ez a hozzátáplálás időszakát is megkönnyíti, hiszen a gyerekek is megtalálhatják a nekik tetsző ízeket. Érdemes kihasználnunk ezt az időszakot, és a gyerekekkel megismertetni, megkedveltetni minél több zöldséget, gyümölcsöt, mert a bennük található vitaminok és ásványi anyagok segítenek az egészséges immunrendszer fenntartásában is.
5. Minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben kell elkészíteni ezeket az ételeket. A párolást részesítsük előnyben a főzés helyett. A gyümölcsök pedig akár a desszertet is helyettesíthetik, és amellett, hogy kevesebb cukrot tartalmaznak, a természetes ízeket is megkedveltetik a gyerekekkel.
6. Nyáron könnyebben begyűjthetjük a szükséges D-vitamin adagunkat. A D-vitamint a szervezet napfény hatására állítja elő, és kiemelten fontos a kisgyermekek számára kedvező élettani hatásai miatt. Hozzájárul például az immunrendszer és a csontok egészséges működéséhez, és a sejtfejlődéshez.
7. Napi 30 perc a napon, lehetőség szerint 10 óra után, biztosíthatja a megfelelő D-vitamin-szint kialakulását. Nagyon fontos azonban, hogy a napozás szabályait tartsuk be! 11 és 15 óra között ne engedjük a gyerekeket a napra, óvjuk őket a túlzott UV sugárzástól!
8. Fontos, hogy kihasználjuk a jó időt, és lehetőleg minél több időt töltsünk a kicsikkel szabad levegőn játékkal, mozgással. A rendszeres, életkornak megfelelő mozgás az egészséges életmód, az egészséges fejlődés egyik kulcsfontosságú összetevője. Megakadályozza az elhízást, segíti a tüdő fejlődését, elősegíti a csontok fejlődését, a jobb oxigén ellátottság miatt pedig növeli még az agyi kapacitást is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák