Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így töltődj friss anyaként

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 10. | Frissítve: 2021. július 29.

Forrás: babaszoba.hu

Annak ellenére, hogy a baba gondozása sok energiát és figyelmet igényel, ezek a feladatok rutinszerűvé válhatnak. Ráadásul a babák akár napi 17 órát is tölthetnek alvással kezdetben, így előfordulhat, hogy azt érzed, szükséged van valamire, ami feltölt.

Mivel töltsd az időd, ha unatkozol újdonsült anyukaként? (Fotó: Getty Images)
Ha már tényleg a létező összes házimunkát elvégezted, és már tizenötödszörre is ellenőrizted, nem érkezett-e új értesítésed a közösségi oldalakon, akkor is létezik számos eredményes módszer az unalom távoltartására. A Verywell Family ezek közül gyűjtött össze néhányat.
Gondolj arra, hogy az unalom valójában jó dolog is lehet, ami segít megtalálni a csendesebb időt, a szünetet, amire szükséged van, hogy saját magadra fordítsd, egy rés elhanyagolt hobbira, vagy éppen a barátokkal való időtöltésre.

Tanulj valamit

A baba minden nappal egyre jobban megismeri az őt körülvevő világot, fejlődik, tanul - akkor te miért ne tanulhatnál valamit? Ha például mindig is szerettél volna megtanulni egy új nyelvet, vagy felfrissíteni az eddigi nyelvtudásod, nyelvtanuló alkalmazások, könyvek segítségével gyakorolhatsz akár otthonról is, miközben a baba alszik. De fejlesztheted magad könyvekkel, hangoskönyvekkel, vagy akár podcast csatornák hallgatásával, olyan témákban, amelyek mindig is érdekeltek.

Nézhetsz sorozatokat, filmeket

Ne érezz bűntudatot amiatt, hogy bekapcsold a kedvenc műsorod, elindíts egy izgalmas filmet vagy sorozatot, amikor unatkozol. Ezeket is érdemes akkorra időzítened, amikor a baba éppen alszik.

Tölts időt a szabadban

A szabadban töltött idő jótékony hatással lehet a hangulatra - egy tanulmány szerint azoknál, akik a természetben sétálva töltenek időt, csökkent az aktivitása annak az agyterületeknek, amely a depresszióval hozható összefüggésbe. Menjetek a babával a város különböző részeire, nem a legközelebbi parkokba, hagyjátok el egy rövid időre a saját megszokott környéketeket. Séta közben mutass színeket, különböző épületeket, tárgyakat a babának, beszélj ezekről - ez a fajta vizuális és verbális stimuláció is hozzájárul a fejlődéséhez.

Tölts egy kis időt a barátokkal

Ha unatkozol otthon a babával, tölts időt a barátaiddal, amikor van erre lehetőséged, hiszen a szociális interakció is segít enyhíteni azt az érzést, hogy minden nap ugyanaz történik veletek. Azok a barátaid, akik maguk is édesanyák, tanácsot is adhatnak, ha valamilyen problémába ütközöl.

Gyakorold a hobbid

Édesanyaként sem kell feladnod az eddigi érdeklődéseidet. Ha továbbra is gyakorlod a hobbijaidat, az nem csak időtöltést jelenthet a hosszú napokon, de segít kapcsolatba kerülni önmagaddal. Amikor a baba ébren van, amennyire csak lehetséges, bevonhatod őt is ezekbe a tevékenységekbe, akár csak azzal, hogy ő is jelen van. Ha kézműveskedni szeretsz, mutass neki különböző papírokat, anyagokat, amiket megtapogathat. Ha zenélsz, például zongorázol, engedd, hogy ő is lenyomhassa a billentyűket. Ha a mozgás a hobbid, akár a kicsivel is tornázhatsz együtt.

Teremts egy kis én-időt

A felgyorsult életünkben gyakran nem tudunk elég időt szakítani saját érzelmi és szellemi igényeink kielégítésére. Ha úgy érzed, hogy unatkozol, akkor tölts el egy kis én-időt. Kipróbálhatsz meditációs gyakorlatokat, jógázhatsz, írhatsz naplót, stb. - ezek a tevékenységek segítenek érzelmileg, lelkileg is feltöltődni. Ez által akár türelmesebb és nyugodtabb is lehetsz például az olyan helyzetekben, mint amikor úgy tűnik, már mindent próbáltál, a kisbabád mégsem hagyja abba a sírást.
Ha azonban úgy érzed, hogy az unalom, a céltalanság érzése nem akar megszűnni, érdemes beszélned az orvosoddal, mert ez akár a depresszió jele is lehet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések