Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így tanítsd meg a babád átaludni az éjszakát 10 nap alatt

Szerző: Jaksa Petra

2016. október 17.

Forrás: babaszoba.hu

Ha szeretnénk végre legalább 6 órát aludni egyhuzamban, érdemes kipróbálni a következő módszert.

Így tanítsd meg a babád átaludni az éjszakát 10 nap alatt

A krónikus kialvatlanság rengeteg kismamát érint, pedig ha kipihentek lennénk, minden sokkal könnyebben menne, nem igaz? Sokan alig győzik kivárni a szent napot, amikor a babájuk végre átalussza az éjszakát. Amennyiben szemünk fénye elmúlt 6 hónapos és nincs semmilyen egészségügyi problémája, bele is vághatunk az ún. fokozatos visszavonulás nevű módszer alkalmazásába.
A kitalálója Annie Simpson csecsemő és gyermek alvásterapeuta, aki szerint az, hogy a gyermek megtanuljon a mi szoros közreműködésünk nélkül elaludni, kulcsfontosságú. Ehhez dolgozta ki a következő technikát, mellyel lassan és fokozatosan megtaníthatjuk a mi babánkat is magától álomba szenderülni. Arra azonban figyelmeztet, hogy minden gyerek más, ezért előfordulhat, hogy nekünk 10 napnál egy picit többre lesz szükségünk, ennek ellenére ne adjuk fel a próbálkozást, és legyünk következetesek.
1-2.nap
Egy lépéssel csökkentsük a közreműködésünket a baba altatásának folyamatában. Úgy altatjuk el a kicsit, hogy a karunkban fogjuk és ringatjuk, majd mikor elaludt, betesszük a kiságyba? Akkor először próbáljuk meg elhagyni a ringatást. Fogjuk a karunkban a babát, majd ha látjuk, hogy alszik, tegyük be a kiságyba. Esetleg ilyenkor még tegyük rá az egyik kezünket a hátára 1-2 percre, aztán menjünk ki a szobából. Ha sírni kezd, vegyük ki az ágyából, majd kezdjük elölről az egészet.
Ha éjjel vagy a délutáni alvásából ébred sírva, akkor is ugyanígy járjunk el.
2-3. nap
Ha ez már jól megy, ideje eggyel tovább lépni. Ismét fogjuk a karunkban a babát, és ha már nagyon álmosnak tűnik, de még nem alszik (!) tegyük le az ágyába. Ezután helyezzük az egyik kezünket a hátára, és tartsuk rajta, míg álomba nem szenderül. Közben esetleg néhány hosszan elnyújtott, halk "sssss" hanggal segíthetünk neki ebben. A cél, hogy érezze a baba, hogy mellette vagyunk, de képes legyen anélkül elaludni, hogy nekünk órákig ringatnunk kellene.
5-6. nap
Mostantól miután a babát a kiságyába tettük, csak álljunk vagy üljünk mellette csendben, de ne tegyük a hátára a kezünket. Ekkora a gyermekünk már valószínűleg megtanult magától elaludni, ezért csökkenhetnek az éjszakai felébredések is. Ha nem így lenne, akkor se keseredjünk el, folytassuk, amit elkezdtünk!
9-10. nap
Ha képes a kicsi az előbbiekben említett módon egyedül elaludni, most már a kiságytól néhány lépésnyi távolságban várjunk, míg megérkezik az álommanó. A periodikusan ismétlődő "ssss" nyugtató hangon kívül ne beszéljünk hozzá, csak várjunk, míg elszenderedik, majd hagyjuk el a szobát.
Próbáljunk nyugodtak maradni akkor is, ha ő sír, és szeretne kijönni az ágyából. A gyerekek átveszik a mi lelkiállapotunkat, ezért ha érzik, hogy idegesek vagyunk, akkor ők is nyugtalanok lesznek.
Ha nem vagyunk képesek ezt teljes nyugodtsággal végigcsinálni, kérjük meg a párunkat, hogy vegye ő át a feladatot. Nagyon fontos, hogy ő is kövesse az itt leírtakat.
Extra tipp: Ne reagáljunk a baba sírására azon nyomban! A picik gyakran sírnak fel álmukban is, anélkül, hogy felébrednének rá. Ha rögtön ugrunk, előfordulhat, hogy épp mi ébresztjük majd fel őt. Várjunk pár percet, míg meggyőződünk róla, hogy tényleg sír a kicsi, és csak utána menjünk oda hozzá.

Problémás helyzetek

Betegség: Mikor beteg a baba, az alvási szokásai is megváltozhatnak. Ilyenkor az az első, hogy meggyógyuljon, ezért nagyon fontos a testi kontaktus. Szeretgessük, ölelgessük meg minél gyakrabban. Nem baj, ha elölről kell kezdenünk az alvástanulást, legyünk türelmesek. Ha meggyógyult a kicsi, újrakezdhetjük a gyakorlást.
Új képességek: Csak mert a baba fejlődik, a módszeren nem kell változtatnunk. Ha már képes felállni a kiságyban, csak fektessük le újra és újra, akárhányszor így tenne, és folytassuk ott az altatást, ahol elkezdtük. A lényeg, hogy abban támogassuk, hogy sikerüljön tényleg saját magától elaludnia.
Járkáló totyogók: Eljön az a kor, amikor a gyermekünk már nem csak felállni képes az ágyában, de elhagyni is azt. És el is fogja. Éjjel 3-kor áttotyog hozzánk, és játszani akar. Ilyenkor kedvesen, de határozottan fogjuk meg a kezét, és kísérjük vissza a szobájába. Ne kezdjük el hosszasan ecsetelni, hogy miért kell aludni, csak a szükséges minimum kommunikációt bonyolítsuk le, fektessük az ágyába, majd a szokásos "ssss" hanggal (testkontaktus nélkül) segítsünk neki megnyugodni és álomba szenderülni.
6 hónapos kortól egy kedvenc plüssfigura is segíthet az elalvásban. Habár javasoljuk, hogy egyetlen kedvenc helyett, legyen legalább 2-3 olyan kabala, amikkel szívesen alszik a gyermekünk. Így, ha netán bekövetkezne a vég, és valamelyik elveszne, még mindig ott van egy másik, amivel szívesen bújik ágyba.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák