Baba

Így számolhatod ki, hogy milyen magas lesz a gyereked

Az, hogy milyen magas lesz a gyereked genetikai és környezeti tényezők befolyásolják. Ad-e támpontot a születéskori hossz a felnőtt méretre? Hogyan számolhatod ki, hogy kb. milyen magas lesz a gyereked?
2022. Május 30.
Így számolhatod ki, hogy milyen magas lesz a gyereked (fotó: Getty Images)

Attól, hogy egy baba az átlagostól hosszabb alkattal születik, még nem biztos, hogy magas felnőtt lesz. Ahogyan fordítva is igaz, a rövidebb csecsemők nem feltétlenül lesznek alacsonyak.

A magzat méretét sok körülmény meghatározza, az anya étrendjétől kezdve az méhlepény egészségén át, a terhesség egyéb körülményein, mint pl. a terhességi cukorbetegség.

Nem szokatlan, hogy azok a babák, akik születéskor még a fejlődési görbén 75 percentilisen helyezkednek el, néhány hónap múlva a 25 percentilisbe kerülnek. A kis vagy átlagos méretű babák általában gyorsabban nőnek életük kezdeti időszakában.

A magasságot befolyásolja a táplálkozás, a genetikai, a környezeti tényezők és az egészségügyi állapot is. Léteznek azonban olyan számítási módok, amelyek optimális tényezők mellett a genetikai örökséggel kalkulálva megmutathatják milyen magas lesz a gyerekünk felnőttként.

Milyen magas lesz a babám?

Először is nézz rá a családfádra. Ha mindenki alacsony a családodban, mindkét ágon, akkor elég kevéssé valószínű, hogy a gyereked magas lesz. Ha ti szülők mindketten 180 cm magasak vagytok, valószínűleg a ti gyereketek lesz az egyik legmagasabb az óvodában és később is.Csak a genetikai tényezőket figyelembe véve ha fiad van, akkor az alábbi számítás segít: az anya magasságához adj hozzá 13 cm-t, az apa magasságával ne csinálj semmit. Például, ha az anya 160 cm, az apa pedig 187, akkor a fiad valószínűleg 173 cm és 187 cm közötti lesz felnőttként.

Ha lányod van, akkor az apa magasságából vonj ki 13 cm-t, a fenti pár magasság adataival számolva, a lányod 160 cm és 174 cm közötti lesz felnőttként.

Nem csak a genetika számít

Bár a genetika befolyásolja leginkább a magasságot, más tényezők is szerepet játszhatnak, íme.

Táplálkozás

Nem mindegy mit eszünk, kiegyensúlyozott étrend nélkül a gyerekek nem nőnek megfelelően. Megfelelő minőségű és mennyiségű étel segíti a gyerek fejlődését, az agyfejlődést csakúgy, mint a magasságot.

Egészségi állapot

Természetesen nagyon is befolyásolja a fejlődést, ha egy gyerek különféle egészségügyi problémákkal küzd, főként, ha ezek kezeletlenül maradnak, pl. cöliákia, ételallergia, szív-, vese- vagy májbetegségek, hormonhiány, pajzsmirigyproblémák.

Testmozgás

A rendszeres testmozgás a csontok és az izmok erősítésével elősegíti a növekedést. Vigyázzunk azonban, hogy ne tegyük ki nagy terheléssel járó sportoknak a gyereket, mert ez éppen fordítva hat, akadályozhatja a növekedést.

Alvás

A pihentető alvás rendkívül fontos a fejlődés szempontjából. Ebbe a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is beletartozik. A növekedési hormon 70-80 százaléka alvás közben választódik ki.

Érzelmi jólét

A gyerekek akkor érik el teljes növekedési potenciáljukat, ha szerető, gondoskodó és támogató családi környezetben élnek. Az érzelmi elhanyagolás, a túlzott feszültség vagy szorongás akadályozhatja a növekedést. A pszichoszociális növekedési zavarnak nevezett állapot rendkívül ritka, de következményei ugyanolyan súlyosak, mint az alultápláltságnak.(Cikk forrása: parents.com)