Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nyugtasd meg a síró újszülöttet

Szerző: Jaksa Petra

2017. május 4. | Frissítve: 2020. július 15.

Forrás: babaszoba.hu

A legjobb tippek, hogy a kínkeserves sírást mielőbb édes gügyögés váltsa fel.

Így nyugtasd meg a síró újszülöttet

Nincs annál boldogabb és megnyugtatóbb érzés, mint amikor először meghallod a kisbabád sírását, hiszen azt jelzi, hogy teljesen egészséges. Azonban ez az érzés - ahogy egyre gyakoribbá válnak a pityergések - hamar átvált aggódásba, frusztrációba.
Igen, a kisbabák sokat sírnak. Gyakran valamilyen egészen egyértelmű okból kifolyólag (pl. éhesek, álmosak vagy pisis a pelusuk), máskor azonban nem olyan egyszerű kitalálni, hogy miért, éppen ezért megvigasztalni őket sem megy egyik percről a másikra. Ilyenkor jön jól, ha ismerünk néhány alapvető módszert. Persze, nincs olyan, amelyik mindegy gyereknek ugyanúgy képes mosolyt csalni az arcára, de addig is, amíg rájössz a te babád "működésére", talán jól jöhet a következő néhány trükk.

Hinta, palinta

A baba a pocakodban a folyamatosan mozgáshoz szokott hozzá, ezért születése után egy mozdulatlan kiságyba fektetve nem csoda, ha furcsán érzi magát.
1. Ringasd! Vedd a babát a karodba, a lábaid legyenek a csípőszélesnél kicsit nagyobb terpeszben, majd a derekad körül kezdd el jobbra-balra forogva ringatni a kicsit.
2. Hintáztasd! Vannak elektromos és manuális babahinták is - mindkét típus hasznos lehet, ha sír az újszülött. Csak arra ügyelj, hogy a korának megfelelő terméket válassz!
3. Jöhet a vibrálás! Ha pihenőszéket vesztek, keressetek olyat, amin vibráció funkció is van. Vannak gyerekek, akik kimondottan imádják, ha finoman rezeg alattuk a szék, és ettől azonnal megnyugszanak.
4. Pattanjatok (baba)kocsiba! Az autók monoton búgása, és a kellemes rázkódás a legtöbb picit ellazítja, sőt sokszor egyenesen álomba ringatja. Furikázzatok egyet a környéken, vagy vedd elő a babakocsit, és tegyetek egy sétát a háztömb körül.

Maciölelés

5. A biztonságot adó apai kar: ha nem boldogulsz, add át a kicsit a párodnak. Nem tudni pontosan, miért, de a gyerekek többsége az apukák karjaiban szinte azonnal megnyugszanak. Talán mert az izmos, meleg felsőtest biztonságot áraszt, vagy mert jobban tudnak hintáztatni - senki sem tudja, de működik.

Bugyoláld be

A magzatnak az anyaméhben meglehetősen kis helyen kell elférnie. Kilenc hónapon át ebben a meleg, otthonos közegben él, ezért ha valami ehhez hasonló miliőt varázsolsz neki, több mint valószínű, hogy sikerrel jársz.
6. Tekerd körbe! Egy vékonyabb takaróval, válltól lefele (nem túl szorosan) tekerd körbe a kicsit úgy, hogy a karjai a mellkasa előtt legyenek. Ettől biztonságban fogja érezni magát, és garantáltan abbahagyja a sírást.
7. Alkalmazd a kenguru módszert: szerezz be egy hordozókendőt, és kösd magadra a picit. Vagy egyszerűen csak vetkőztesd pelusra a babát, feküdj le és helyezd szorosan magad mellé és öleld át úgy, hogy a bőre érintkezzen a te bőröddel. Azért takard be magatokat egy meleg takaróval, nehogy megfázzatok!

A zajok ereje

A pocakodban korántsem volt zajmentes az élet. A babád hónapokon át hallgatta a szívverésed és a gyomrod morgásait, ebből következik, hogy sok csecsemőnek a síri csend nem éppen a biztonságot jelenti.
8. Kapcsold be a ventilátort! A készülék finom, monoton hangja zene a baba füleinek.
9. Porszívózz fel! Talán furcsán hangzik, de meglehetősen sok gyereket megnyugtat a porszívó búgó hangja.
10. A bűvös ssshh hang: Próbáld meg finoman és ritmusosan ismétlődve a ssshh hanggal megnyugtatni a babát.
11. Nyugalmat árasztó fehér zaj: Bármilyen gép, aminek monoton zúgó, búgó hangja van, tökéletes lehet a kicsi megvigasztalására. De a tenger morajlása, a vízesés vagy az eső hangja is hasonló hatással lehetnek. Keress ilyen applikációkat a telefonodon!

Szabadítsd meg a gázoktól!

Lehet, hogy a pocakjában ragadt levegőbuborékok miatt nyűgös. Próbálkozz ezekkel:
12. Fektesd le (hasra) a térdedre, és simogasd a hátát.
13. Fektesd a hátára, és biciklizz a lábaival.
14. Érdeklődj a védőnőnél/gyerekorvosnál, hogy milyen gázok elleni szereket alkalmazhatnál.

Lehet, hogy kólika kínozza?

A babák 1/5-e szenved az ún. kólikától, azaz hascsikarástól, ami miatt a kicsi akár naponta három órán keresztül is sírhat egyhuzamban három héten át. A probléma általában a születést követő 6. héten jelentkezik és a harmadik hónap tájékán múlik el.
15. Figyelj oda, hogy mit eszel! Ha szoptatsz, és a fentebb említett módszerek nem válnak be, próbáld ki, hogy mellőzöd az alábbi ételeket az étrendedből:
- tejtermékek
- koffein
- hagyma
- túl fűszeres és egyéb potenciálisan puffadásra hajlamosító ételek
16. Próbáld ki a kólika tartást: fektesd a babát hassal az alkarodra, húzd közel magadhoz, és ringasd előre-hátra.

Semmi sem működik?

Ha a fentebb említett módszerek közül egyik sem vált be, akkor sincs veszve minden! Próbálkozz a következő tippekkel:
17. Menjetek ki a szabadba! A helyszínváltozás elterelheti a baba figyelmét a sírásról, ezért ha elmentek sétálni, lehet, hogy egyből abbahagyja a pityergést.
18. Masszírozd meg! A legtöbb babára egy finom masszázs megnyugtatóan hat.
19. Kapcsold le a lámpákat és a tévét! A túl sok inger feszültté, nyűgössé teheti a piciket.
20. Ellenőrizd a lakásban a hőmérsékletet! Lehet, hogy fázik vagy melege van.
21. Csekkold a baba ruháját! Izzad, túlságosan szorítja, szúrja egy címke stb. Számos oka lehet, hogy kényelmetlenül érzi magát a pici, ezért érdemes erre is gondolni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

4 hasznos tipp: így védd a kisbabád bőrét! (X)

Testünk védelméhez fontos, hogy megőrizzük bőrünk épségét, ami odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a kisbabák esetében. Itt a 4 legfontosabb dolog a csecsemők bőrének védelme kapcsán!

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák