Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így nevelj olyan gyereket, akivel bármit meg tudsz beszélni!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 30. | Frissítve: 2022. február 7.

Forrás: babaszoba.hu

Minden szülő arról álmodozik, hogy a gyermekével való kapcsolatra a tiszteletre és a bizalomra épül, vagyis bármit meg tudnak beszélni egymással. Ez azonban nem megy automatikusan. Íme néhány tipp, amellyel könnyebb lesz a kommunikáció!

Figyelj oda!

Még a legkisebbek mondanivalójára is figyelj oda! A későbbiekben is akkor fognak szívesen beszélgetni veled, ha tudják, meghallgatod őket! Beszélgetés közben fordulj a gyermeked felé, nézz a szemébe és a válaszaid is tükrözzék azt, hogy figyelsz rá!

Beszélgessetek, miközben mást csináltok!

Persze, a mély és jelentőségteljes beszélgetéseket sem szabad kihagyni, de sok gyerek könnyebben nyílik meg akkor, ha valami mást csináltok mellette: játszotok, sétáltok, képeskönyvet nézegettek, vagy ha nincs közöttetek közvetlen szemkontaktus (pl. az autóban). Előfordulhat, hogy megijeszti őket, ha "csak" beszélgettek.

Ne szólj bele a mondanivalójába!

Előfordulhat, hogy meg sem várod, hogy a gyermeked befejezze a mondanivalóját, máris mondod a tanácsodat, a véleményedet, ez azonban vissza is üthet (még akkor is, ha igazad van). A kicsi nem fog olyan könnyen megnyílni neked, ha "megszokja", hogy ítélkezel felette. Természetesen, nagyon fontos, hogy irányítsd, terelgesd a gyermekedet, megtanítsd neki, mi a helyes és mi a helytelen, de az, hogy meghallgatod, legalább olyan lényeges! Egy idő után pedig azt is megtanulod, mikor nyitott a gyermek a mondanivalódra, és mikor érdemesebb várni.
Fontos, hogy a gyermeked tudja, mindig számíthat rád

A kettőtök közötti kapcsolat a legfontosabb!

Minden nap szánj időt arra, hogy a gyermekeddel való kapcsolatot erősítsd: játszatok, bújjatok össze, olvassatok, énekeljetek, mókázzatok, és persze beszélgessetek! Minél szorosabb a közöttetek lévő kötelék, annál könnyebben nyílik meg neked a gyermeked, és annál szívesebben beszéli meg veled azt, ami a szívét nyomja.

Ne legyél lekezelő!

Lehet, hogy ami számodra triviális (sőt ostobának tűnő) apróság, az a gyermekednek igenis nagy probléma. Az egyik legnagyobb hiba, amit a szülő elkövethet az, hogy nem veszi elég komolyan a gyermeke gondjait, esetleg ki is mondja, hogy ne zavarja ilyen kis butaságokkal. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyermekünk számára mi vagyunk a biztos pont, és ha tudja, hogy a "kis" gondokkal is nyugodtan fordulhat hozzánk, akkor a "nagy" megbeszélnivalókat is könnyebben elmondja majd.

Biztosítsd a megfelelő környezetet!

A szeretetteljes, pozitív és nyitott környezet, amikor a gyermek érzi, hogy figyelünk rá, megoldás lehet akkor is, ha a kicsi nehezebben nyílik meg. Ha a kérdéseinkre csak egyszavas válaszokat kapunk, sokkal célravezetőbb, ha noszogatás és faggatás helyett biztosítjuk a bizalmas környezetet és várunk.

Legyél elérhető!

A gyerekek néha a leglehetetlenebb pillanatokban próbálnak meg beszélgetni velünk - az ésszerűség határán belül azért mégis próbálj meg elérhető lenni. Lehet, hogy pont akkor áll elő a problémájával a gyermeked, amikor a legfáradtabb vagy, a legizgalmasabb részhez értél a könyvedben, de az a pár perc, amíg mégis beszélgetsz a gyermekeddel, rendkívül sokat jelenthet neki. Emellett pedig ezzel arról is biztosítod, hogy mindig ott állsz mellette, amikor szüksége van rád.
(A cikk forrása: creativechild.com)
Ezt is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések