Baba

Így működik az örökbefogadás – II. rész

Hogyan zajlik a konkrét gyermek örökbefogadása? Milyen lépésekre van szükség ahhoz, hogy végleg velünk maradhasson a gyermek?
2016. Május 26.

Cikkem első felében körbejártam, hogy mi az eljárás abban az esetben, ha valaki úgy dönt, örökbe kíván fogadni. A második részben azt szeretném bemutatni, hogy is zajlik egy konkrét gyermek örökbefogadása.

A jelentkező pár tehát rendelkezik az örökbefogadásra való alkalmasságról szóló határozattal, amely 3 évig érvényes, és amennyiben nem kerül sor ez idő alatt örökbefogadásra, úgy kérelemre 1 évvel meghosszabbítható, amennyiben a körülmények nem változtak. Ha ez az 1 év is letelik úgy, hogy nincs folyamatban örökbefogadás, akkor az egész eljárást újra le kell folytatni a tanfolyam elvégzésének kivételével. Mindeközben a listán való hely megmarad, tehát a várakozó nem kerül a sor végére.

Hogyan is történik tehát egy gyermek családba kerülése? Magyarországon kétfelé ágazik az örökbefogadás útja. A TEGYESZ, az állami szervezet intézi a titkos örökbefogadásokat, ahol mindenféle korú gyerekek vannak, a civil szervezetek pedig nyílt örökbefogadást. Egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet. Ma Magyarországon az örökbefogadást végző szervezet szakembereiből álló csapat dönt arról, hogy egy meghatározott gyermek melyik jelentkezőnek ajánlható fel (figyelembe véve természetesen azt, hogy hányadik a kérelmező a listán). A szakemberek a gyermek és a leendő örökbefogadók összes jellemzőit, körülményeit és elvárásait figyelembe véve döntenek. Tehát nincs arra lehetőség, hogy az örökbefogadni szándékozó felkeressen egy gyermekotthont és ott válasszon magának “megfelelő” gyermeket.

A TEGYESZ által intézett titkos örökbefogadás menete a következő. A kiválasztott örökbe fogadni szándékozót a döntéséről az ügyintéző telefonon értesíti, egyben röviden (nem, életkor, egészségi állapot, nevelkedés helyszíne(i) és időtartama) bemutatja a gyermeket. Ha az örökbefogadni szándékozók érdeklődését felkeltette a gyermek és szeretnék jobban megismerni, akkor egy személyes egyeztetésen lehetőségük van a gyermek élettörténetének anonim megismerésére és a rendelkezésre álló fotók megnézésére. Ha továbbra is pozitív irányú az érdeklődés, elkezdődik a fokozatos ismerkedés, barátkozás (ami lehet pár hét, de akár több hónap is). Ha már kialakult a szükséges kötődés, a gyermek és a leendő örökbefogadók jól megismerték egymást, a gyámhivatal ügyintézője dönt a gyermek ideiglenes, 30 napos kihelyezéséről a leendő örökbefogadók otthonába. Ez idő alatt a Szakszolgálat örökbefogadási tanácsadója figyelemmel kíséri a kihelyezett gyermekek gondozását, ellátását, a szülő-gyermek kapcsolat alakulását, a gyermek családba történő beilleszkedését. Tapasztalatai alapján a szakszolgálat örökbefogadási tanácsadója a gyámhivatal által megadott határidőre megküldi az örökbefogadásra vonatkozó véleményét és környezettanulmányát, egyben javaslatot tesz az örökbefogadás támogatására vagy elutasítására.

Ha minden rendben zajlott, és az örökbefogadni szándékozók sem álltak el szándékuktól, úgy megszületik a jogerős örökbefogadási határozat, amely alapján az örökbefogadást az örökbefogadókon és az örökbefogadotton kívül senki sem bonthatja fel. Az örökbefogadás jogerőre emelkedésével az örökbefogadott gyerek a vérszerinti gyermek jogállásába kerül – ez azt jelenti, hogy új születési anyakönyvi kivonatot fog kapni, ahol már az örökbefogadók lesznek bejegyezve szülőként, tehát jogilag teljesen azonos helyzetbe kerül az örökbefogadók vér szerinti gyermekével.

A civil szervezet bevonásával intézett nyílt örökbefogadás eljárása hasonló, azonban 2015. óta egy fontos változás az, hogy a szülőanya örökbeadásról szóló lemondó nyilatkozatát a gyermek hat hetes koráig (a 42. nap végéig) visszavonhatja. Az örökbefogadás az örökbefogadást engedélyező határozat jogerőre emelkedésével lép hatályba.

Végül szeretnék megemlíteni egy másik új szabályt is, ami szerint a lezárult örökbefogadásokat az erre feljogosított szervezetek egyike (az örökbefogadó választhat) a gyermek egy éves koráig (illetve indokolt esetben az örökbefogadástól számított öt évig) figyelemmel kíséri, azaz a gyermek családba való beilleszkedését a szervezet munkatársai utánkövetik.

Bár ez viszonylag új törvényi kötelezettség, de az örökbefogadással foglalkozó civil szervezetek korábban is végeztek utókövetési tevékenységet, tartották a kapcsolatot a családokkal, rendszeres összejöveteleket szerveztek.

Rengeteg kérdés merülhet fel a cikkben ismertetetteken kívül is az örökbe fogadásról. Minden részletre kitérni nehéz. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben, a TEGYESZ, valamint a civil szervezetek honlapjain mindenre kiterjedő válaszokat találhatnak az érdeklődők.

– Kaposiné dr. Reményi Viola, az Anyaközlöny munkatársa –