Baba

Így működik a babák szaglása

Lehet, hogy a babák orra kicsi - és nagyon aranyos -, de hihetetlenül jó a szaglásuk is! Segíti az emberek és helyek megismerését, és más érzékszerveik fejlődését is.
2022. Március 08.
Így működik a babák szaglása (Fotó: Getty Images)

A babák szaglása nagyon erős

A kisbabák úgy születnek, hogy minden érzékszervük kifejlődött, de ezek erőssége különböző. A szaglásuk az egyik legérzékenyebb, és életük első 8 évében még tovább erősödik majd. Elengedhetetlen, hogy a szülő segítsen a babának, hogy komfortosan, nyugodtnak érezze magát, és elősegítse más érzékszervei, különösen a látás és az ízlelés fejlődését.

A babák szaglása már az anyaméhben, a születésük előtt elkezd kifejlődni. Az orrlyukak az első trimeszterben, a szaglóreceptorok pedig a második trimeszterben alakulnak ki. Az anyaméhben a babák belélegzik az édesanya magzatvizét, ez segít megismerniük az illatokat, pontosabban az anya illatát.

Látásuk a születésük után még fejlődik, de a babák fel tudják ismerni az embereket, a helyeket és a tárgyakat az illatuk alapján. Ez azt jelenti, hogy ha felemeljük a babánkat, vagy belépünk a szobájába, nem a kinézetünk, hanem az illatunk alapján ismerhet fel. Amikor a kedvenc helyére visszük (a szobájába, a kiságyba, az autóba, stb.), vagy odaadjuk neki a kedvenc játékát, a szaglása segítségével ismeri fel ezeket is.

Ha nem ismeri fel az illatunkat, előfordulhat, hogy nem tud teljesen megnyugodni, ha velünk van. Érdemes ezért is ugyanazt a sampont, dezodort használnunk. Amikor új emberekkel ismerkedik meg a baba, nyugtalanná válhat, ha nem tetszik neki valamilyen illat/szag.

A szaglás szorosan kötődik a memóriához

A kisbabák nem csupán felismernek embereket, helyeket az illatuk alapján, de egy ideig emlékeznek is ezekre az illatokra. Ezért előfordulhat, hogy évekkel később nem a kinézetéről vagy a hangjáról ismernek fel valamit, hanem az illatáról.

Serkenti az ízlelés fejlődését

Bár az újszülötteknek is vannak már ízlelőbimbóik, a képességük, hogy meg tudják különböztetni az illatokat, erősíti ezeket.

Forrás: pathways.org