Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így mérd meg helyesen a lázát!

Szerző: Babaszoba.hu

2014. január 13. | Frissítve: 2016. március 23.

Forrás: Kismama magazin

Nem könnyű egy pici, izgő-mozgó baba, vagy kisgyerek esetén lázat mérni. Íme néhány hasznos tipp!

Így mérd meg helyesen a lázát!

MIKOR?

Az egészséges baba testhőmérsékletét is ismerned kell, hogy ehhez viszonyíthasd a hő emelkedését, az alaphőmérséklet ugyanis nem mindenkinél egyformán 36,6 Celsius-fok.

Azért is jó az egészséges babán kipróbálni a műveletet, hogy gyakorlottan menjen, amikor a betegség miatt mindketten nyugtalanabbak vagytok. Mérd meg az első hetekben néhányszor reggel és este. Megfigyelheted, hogy esténként általában néhány tizeddel magasabb a hőmérséklete, ez így természetes.

Hőemelkedésnek mondjuk a 37-37,5 Celsius-fokos hőt, tehát az öttizedes emelkedést. Három hónapnál fiatalabb babánál már ekkor szólj az orvosnak, egyébként a 38 Celsius-fok körüli hőmérsékletet még jól viseli a szervezet, a kórokozókra viszont ez a hő már kifejti pusztító hatását, ezért általában csak efölött kell csillapítanod a lázat.

Az érvényben lévő szakmai protokoll szerint 39 fok alatt csak 3 hónapnál fiatalabb babáknál kell lázat csillapítani. Ha ezt a kort betöltötte a kicsi, akkor csak 39 fok fölött kezdd meg a láz lehúzását. A betegség jellegére nemcsak a láz magassága, hanem a változás iránya is utal, ezért néhány óránként mérd újra a lázat.

MIVEL?

Digitális hőmérővel egy-három percig tart a mérés, homlok- és fülhőmérővel néhány másodperc alatt készen vagy. Az infravörös technológián alapuló homlok- és fülhőmérő a bizonyos irányból kisugárzott hőt érzékeli közvetlen érintkezés nélkül. Fülhőmérőzésnél a kisbaba fülkagylóját hátrahúzva tudod kiegyenesíteni a hallójáratot úgy, hogy az infravörös fény a dobhártyára essen - ez csak féléves kora után kivitelezhető. Módosítja az értéket a lobos dobhártya: ez a terület forróbb lehet például középfülgyulladás esetén, mint a test általános hőfoka.

Homlokhőmérővel szinte észrevétlen a művelet: tartsd a hőmérőt közvetlenül a gyerek homloka elé, nyomd meg a bekapcsoló gombot, és egy-három másodpercen belül, tehát szinte azonnal leolvashatod a kijelzőn a mért értéket. Hosszas sírás, dühöngés miatt is lehet "forró a feje", ilyenkor ismételd meg a mérést csendes ringatás vagy nyugis zenehallgatás után. A folyadékkristályos hőmérő észrevétlen lapocska, amit a homlokra vagy hónaljhajlat alá helyezel fel a bőrre.

HOL?

Digitális hőmérővel szájban, hónaljban és végbélben. Kisbabáknál szájban és hónaljban rövid ideig sem lehet mozdulatlanul tartani a hőmérő végződését, ezért féléves kor alatt praktikus a végbélben mérni a lázat. Az itt kapott eredmény a test maghője, öt tized fokkal magasabb, mint például a hónaljban mért hő. Mindig ugyanott mérd a lázat, ahol az egészséges testhőmérsékletét is mérted.

HOGYAN?

Ha a popsiban méred, fektesd a picit a hátára, egyik kezeddel hajtsd a hasára a két combját, másik kezeddel vezesd be a hőmérő végét. Ebben a helyzetben a baba nem tudja összeszorítani a popsiját, így szinte nem is érzi a hőmérőzést. Tartsd végig a hasán a combját. Nagyobbacska babánál nehezebb megtartani ezt a helyzetet, egyéves kora felé térj át a hónaljmérésre. Ültesd az öledbe a picit, helyezd be a hőmérő végét a megfelelő helyre, és öleld át a karját a mérés végéig.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Láz
 • Forró a homloka!
 • Lázas állapot, lázcsillapítás
 • Kisokos lázcsillapításhoz

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák