Baba

Így maradj karcsú a gyerekek mellett!

Egy kis rafinériával egészségeset és finomat, laktató, de mégsem hizlaló lakomát varázsolhatunk az asztalra, amit mindenki megehet.
2014. Augusztus 04.

Egy kis odafigyeléssel és a spájz tartalmának megreformálásával pár apró trükkel úgy is diétázhatsz, hogy nem kell folyamatosan kétfélét főznöd a családnak. A cél az, hogy a korábban megszokott ízeket egy picit megreformálva, kevesebb kalóriával készíts el, és odafigyelj, mikor és mit eszel.

Fő lépések:

1. A fehér liszt, a napraforgó és a finomított fehér cukor kiiktatása a családi étrendből. Bár ez drasztikus lépésnek tűnhet, mindegyik alapanyagnak megvan az egészséges alternatívája, amivel pótolni tudod. Jöhet a zab-, tönköly- vagy rozsliszt, az olívaolaj, és bármelyik finom cukorpótló (eritrit, nyírfacukor, agavé szirup).

2. Az egészségtelen nassolások kiiktatása a családi étkezésekből. A vásárlásnál ne kerüljön a bevásárlókosárba nápolyi, ropi, cukorka és egyéb üres kalóriákat tartalmazó rágcsa. Chips helyett jöhet az almaszirom, az agyonsózott mogyoró helyett a natúr olajos magvak, csoki helyett a müzli szeletek.

3. Nyáron nagyon fontos a folyadékpótlás, de nem mindegy mi kerül a poharunkba. Az agyoncukrozott, tartósítószerrel teli gyümölcsleveket felejtsd el! Vásárolj a családnak inkább helyi termelők készítette natúr gyümölcsleveket, amik nemcsak egészségesek, de nincs bennük egy csepp tartósítószer sem. És persze igyatok minél több vizet, hiszen a nyári hőségben erre van leginkább szüksége az emberi szervezetnek.

Így trükközz a közös étkezéseknél!

Levesek: Sajnos nem minden levesnek létezik diétás változata, így a gulyásleves vagy a halászlé örök tiltólistán marad, de a többi levesről nem kell lemondanod teljesen a közös ebédénél sem. A trükk csupán annyi, hogy a levest mindig saját alapanyagaival sűrítsd. A levesben főtt zöldségekből merj ki, egy kis alaplével turmixold össze, ha gondolod, adhatsz hozzá pár kanál sovány tejfölt, és máris sűrítheted vele a levest. Ugyanezt a trükköt alkalmazhatod a főzelékek besűrítésénél is.

Főétel: A rossz hír továbbra is az, hogy a vasárnapi klasszikus rántott husi, sült krumpli kombót továbbra is elfelejtheted, de rengeteg alternatíva létezik az egészséges variációira. Ha sovány szárnyas hús grillezve vagy párolva kerül az asztalra, sokkal egészségesebb, mint ha bő zsírban sütöd ki. Köretnek pedig tálalhatsz barna- vagy vadrizst, párolt zöldséget, vagy salátaféléket (nem majonézben tocsogó kukoricát!). Alternatívaként pedig készíthetsz néha egy-egy ízletes halételt is. A tésztáról sem kell teljesen lemondanod! A rizstésztából készült paradicsomos tésztából sem lehet korlátlanul bűnözni, de egy kistányérnyi adag még a diétádban is megengedett.

Desszert: Az édesszájú fogyókúrázók kreativitásának hála ma már nem kell lemondani a finomságokról a diéta alatt. Ha a család fagyi kelyhet kanalaz a tévé előtt, te válaszképp elkészítheted a saját változatodat, natúr joghurtból és friss gyümölcsökkel. Ha pedig jól bepalacsintáznak délután, ne hagyd magad, üsd össze a diétás verziót. Egy banánt törj össze villával jó pépesre. Add hozzá a tojásokat, verd fel jól! Ecsetelj be egy serpenyőt vékonyan olajjal és már sütheted is a fogyókúrás palacsintát! És ha kételkednél abban, hogy az egészséges édesség lehet nagyon finom is, akkor készítsd el a következő receptet:

Csokis mousse másképp

  • 2 érett nagy avokádó
  • 70 g cukrozatlan kakaópor
  • 50 g kókuszolaj
  • 50 g nádcukor vagy 2 evőkanál Agavé szirup
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet tengeri vagy Himalája só
  • Elkészítés:

    A hozzávalókat rakd egy robotgépbe, és pürésítsd krémesre. Vigyázz, mert annyira finom, hogy még az igazi csoki-rajongóknál is függőséget okozhat!

    Ezeket is olvasd el:

  • Kismamából újra bombanő!
  • Szexi lady vagy dajkáló anya?
  • Életmódváltás – szülés után
  • Egészséges nasi gyerekeknek