Baba

Így lesz biztonságos a nyár kisbabád számára

A nyár eddig gondtalan napokat jelentett a medence partján, de édesanyaként inkább egy újabb aggodalmakkal teli időszakot. Hogy gyermekedet biztonságban tudhasd a napsütés és a kánikula kicsikre veszélyes tényezőitől, olvasd el szakértői tippjeinket!
2019. Július 03.
Így lesz biztonságos a nyár a kisbabád számára

Fontos tisztában lenned a hőség potenciális veszélyeivel!

A gyermekorvosok gyakran hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a pici babákat és a kisgyermekeket megóvjuk a túlmelegedéstől. 27 °C felett a hőmérséklet már megterhelő a kicsik számára, így rendkívül körültekintőnek kell lennünk. A kisbabák még nem tudnak izzadni, ennek hiányában pedig sokkal hamarabb kaphatnak hőgutát, mint a nagyobb gyermekek és a felnőttek. Ráadásul a kiszáradás is sokkal gyorsabban bekövetkezhet a kisbabáknál, a túlmelegedést pedig összefüggésbe hozták a bölcsőhalállal is.

– A kicsik sokkal mélyebben alszanak, ha melegük van. Nehezebben ébrednek meg maguktól, és nehezebben is lehet felébreszteni őket, ami sajnos emeli a bölcsőhalál kockázatát – nyilatkozta Bruce Epstein floridai gyermekorvos.

Mindig válasszunk megfelelő ruházatot!

Ha túlságosan felöltöztetjük a kicsit, – a túlmelegedés kockázata mellett – könnyen kaphat hőkiütést is. Ha pedig túl kevés ruhadarabot adunk rá, és nem takarunk elég bőrfelületet, megkockáztatjuk, hogy leégjen a szabadban. A nyár folyamán mindenképp jól szellőző, lehetőleg természetes anyagokból készült (pamut, len) ruhákba öltöztessük a kicsit. Ha a lakásban maradtunk, öltöztessük fel úgy, ahogy magunk is felöltöznénk.

Ha viszont kimozdulunk, mindenképp hosszú ujjú felsőrészt és hosszú nadrágocskát adjunk a gyermekre, és egy széles karimájú kalappal is óvjuk a bőrét a káros napsugaraktól. Figyeljünk arra, hogy a felhősebb nyári napokon is hasonló ruhát? viseljen a kicsi, ugyanis az UV sugarak könnyedén áthatolnak a felhőkön is, és ez ilyenkor is pillanatok alatt leégéshez vezethet.

Biztosítsuk a megfelelő szellőzést számára!

Mivel a kicsik – izzadás hiányában – még nem tudják megfelelően lehűteni a testüket, sokkal gyorsabban túlhevülnek, mint mi felnőttek. Éppen ezért soha, semmilyen körülmények közt nem szabad a kisbabát, kisgyermeket bezárt, szellőzés és hűtés nélküli autóban, vagy akár ilyen helyiségben hagyni! Már néhány perc is okozhat olyan hirtelen növekedést a kicsi testhőmérsékletében, ami extrém esetekben akár életveszélyes is lehet.

Ha már az autóknál és a kánikulánál tartunk, érdemes arra is odafigyelni, hogy ne öltöztessük túl a kicsiket a kocsikázáshoz sem. Mivel az újszülöttek igencsak szorosan – a hordozó által, gyakran még extra újszülött szűkítővel is körülölelve -, ráadásul menetiránynak háttal ülnek az autóban, a testük szellőzése igencsak rosszul működik. Nyári autózáshoz öltöztessük könnyű, lengébb ruhákba a kisbabát, és ilyenkor hagyjuk el a zokni illetve kalapka használatát, ugyanis a picik ezeken a területeken tudnak leadni némi hőt. Figyeljünk arra is, hogy a nap ne süsse menet közben a gyermeket. Ehhez használhatunk akár egy vékony textíliát az ablakra szorítva, vagy kifejezetten autóablakok árnyékolására készült eszközt is.

Használjunk kánikula-barát babahordozót!

Ha hordozunk, fontos odafigyelnünk arra, hogy nyáron a testhőnk és a hordozó szoros ölelése pillanatok alatt túlhevítheti a kicsit. Ezért nyárra mindenképp könnyed, jól szellőző anyagból készült hordozót vagy hordozókendőt válasszunk és kerüljük a vastag, bélelt, esetleg farmer változatokat. Figyeljünk a jelekre is: ha a pici arca kipirul, azonnal vegyük ki a hordozóból és hűtsük le!

Dr. Jan Montague amerikai gyermekorvos azt ajánlja, hogy amennyiben hordozunk, időről-időre frissítsük fel a babát vízpermettel a kezecskéin és lábacskáin, vagy rendszeresen töröljük át szabad bőrfelületeit és arcocskáját nedves kendővel!

A hidratálás kulcsfontosságú

A picik rendkívül gyorsan kiszáradnak a nagy hőségben, ezért a megfelelő folyadékpótlásra nagyon fontos figyelni. Ha a baba arca kipirult, bőre forró, kapkodja a levegőt és nagyon nyugtalan, az mind lehet a kiszáradás kezdetének jele. Mivel a hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél még nem ajánlott a víz fogyasztása, így az elvesztett folyadékot gyakoribb szoptatással, vagy extra tápszer adagolásával biztosíthatjuk számukra (erről mindenképp beszéljünk védőnőnkkel, gyermekorvosunkkal is). Figyeljük azt is, hogy a kicsi elegendőt pisil-e, ha ugyanis a megszokottnál kevesebb teli pelust produkál, az is figyelmeztető jel lehet arra, hogy több folyadékra van szüksége.

Időzítsük jól a szabadtéri programokat!

– Kisbabánk – és mi magunk számára is – a délelőtt 10 és délután 4 óra közti időszak a legkockázatosabb, ekkor tűz ugyanis a legerősebben a nap, és ekkor okozza a leggyorsabban a bőr károsodását is. Érdemes tehát a séták, a kerti játék idejét, a medencés mókát az ez előtti vagy utáni időszak után betervezni – javasolja Dr. Eric Siegel bőrgyógyász.

Nyári veszély: a hőguta

Ha a szabadban tartózkodunk, nagyon figyeljünk az alábbi jelekre, melyek a túlmelegedés, azaz a hőguta fontos ismertetőjegyei lehetnek:

– Ha egy baba túlmelegedik gyakran nagyon nyűgös és nyugtalan lesz, de ennek ellenkezője is előfordulhat, tehát hogy a kicsi lelassul, fáradékonnyá válik nem akar enni, inni – jellemzi a tüneteket Dr. Jan Montague gyermekorvos.

Ha a hőguta súlyosbodik, a baba aluszékonnyá válhat, hányhat, leizzadhat, majd hirtelen újra szárazzá válhat a bőre, és felmehet a láza is. Ha ilyesmit tapasztalunk, gyermekünknek azonnali orvosi ellátásra van szüksége!

Maradjunk árnyékban!

Ha strandra, vízpartra vagy parkba mennénk, mindig keressünk egy védett, árnyékos helyet. Manapság már nagyon jó, pillanatok alatt felállítható napvédő sátrakat is lehet kapni, egy ilyet mindenképp hasznos lehet beszerezni.

Ne felejtsük el a naptejet!

A fél évesnél fiatalabb babákat jobb, ha egyáltalán nem éri a tűző nyári nap, ugyanis még rendkívül érzékeny a bőrük. Ha ez nem megoldható – például ha megmártóznánk vele néhány percig -, akkor mindenképp érdemes egy kevéske, gyermekbarát, természetes összetevőkkel készült, széles spektrumú, fizikai fényvédőt tartalmazó naptejjel bekennünk a picit, illetve világos színű, hosszú ujjú ruhácskában és kalapkában fürdőztetnünk.

A kicsit nagyobb gyerekeknél már bátran használhatjuk a naptejet, sőt, kifejezetten fontos, hogy időről-időre alaposan bekenjük őket.

– Meglepő lehet, de a naptejet a ruházat alá is érdemes felvinni, ugyanis egy átlagos pamut pólónak mindössze 5 faktoros a napvédő hatása – figyelmeztet Dr. Eric Siegel bőrgyógyász.

Így enyhíthetjük az irritált bababőr tüneteit

Ha egy kisgyermek nagyon megizzad a kánikulában, hamar apró piros pöttyök és duzzanatok jelenhetnek meg a hajlataiban, felső testén. Ez az úgynevezett hőkiütés, ami erős viszketéssel is járhat. Hogy enyhítsük az irritációt, zuhanyozzuk le langyos vízzel a gyermeket, kapjon tiszta, laza ruházatot (piciknél elég akár csak a pelenka is). Igyekezzünk hűvös, jól szellőző szobában tartani, amíg elmúlnak a tünetei.

A napégés már más tészta: ezt vörös, forró, gyulladt bőr jellemzi, ami rendkívül fájdalmas is lehet és nagyon nyűgösek lesznek tőle mind a kisbabák, mind a kisgyermekek.

Amennyiben 1 évnél fiatalabb a gyermekünk és leégett, egyeztessünk a gyermekorvossal, mert ő tud tanácsot adni a kicsi korának megfelelő készítmények, esetleg fájdalomcsillapítók használatával kapcsolatban. A napégést langyos vizes borogatással, majd bőrnyugtató hatású krémek felvitelével enyhíthetjük. Amennyiben hólyagok jelennek meg, semmiképpen se piszkáljuk ezeket, ugyanis védelmet jelentenek a fertőzésekkel szemben.

Forrás: parents.com

Kapcsolódó írásaink: