Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így lesz a babából kisgyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 2. | Frissítve: 2021. április 4.

Forrás: babaszoba.hu

Nehéz elhinni, de a babádból lassan kisgyerek válik. Hová tűnt az első év? Egy pillantás volt az egész! Rengeteget változott a kisbabád a születése óta, és még több változás vár rá a közeljövőben!

Mire betölti az 1 éves kort, rengeteg dolog történik vele. Utána pedig még több!


Ahogy közeledik a babád első születésnapja, egyre több és nagyobb mérföldkövekre számíthatsz a fejlődésében. Ezek várnak rá, még mielőtt lerombolná a szülinapi tortáját:

Mozgásfejlődés

A legtöbb baba 9-12 hónapos kor között teszi meg az első lépéseket és 14-15 hónapos korára tanul meg járni. Mint minden szülő, nyilván nagyon várod te is, hogy elinduljon. De fontos tudnod, hogy ha már nem bír egy helyben ülni a kisbabád, sokkal nehezebb a dolgod. Vége azoknak az időknek, amikor nyugodtan ott hagyhatod az ágy közepén, amíg felöltözöl. Követ téged, akár négykézláb, akár homo erectus stílusban. De persze bizonyos szempontból könnyebb is lesz, ha már mászni, járni tud a csöppség: nem kell őt mindenhová cipelned. Talán a hátad lesz a leghálásabb ezért.

Beszédfejlődés

A babád a gagyogásával (ami öt-hat hónapos korban kezdődik), a "dádá"-zással és a hasonló szócskák használatával végre már nemcsak a sírásával kommunikál veled. Nagyon vicces látni és hallani, ahogy fejlődik a beszéde, meglátod, hamarosan azt fogja mondani: anya! Néhány baba 1 éves korára kimondja az első szavait, de ne aggódj, ha a tiéd nem így tesz. A babák mérföldkövei nagyon tág intervallumban mozognak, különösen, ha a beszédről van szó. Ha bármilyen kérdésed vagy kétséged lenne, mindenképp beszélj a gyermekorvossal.

Önálló evés

Lehet, hogy több étel végzi a földön és a kisbabád arcán, mint a szájában, de akkor is nagyon imádnivaló, ahogy egyedül eszik. Igaz, hogy már önállóan is tud enni, de azért még figyelned kell a biztonságára evés közben is. Vágd az ételeket kicsi falatokra neki, hogy megelőzd a fulladást. Bizonyos élelmiszerek (pl. méz, tojásfehérje, tehéntej, magok) bevezetésével várnod kell még. Népszerű hozzátáplálási irányzat a BLW (baby led weaning - igény szerinti hozzátáplálás), aminek a lényege, hogy a pépesített étel szájba kanalazgatása helyett a baba saját maga választja ki kézzel a felkínált ételek közül, amit szeretne enni. Saját tempójában és igényei szerint ismerkedik meg az ízekkel, ételekkel. Nagyobb önállóságra nevel és a hagyományos módszerhez képest kevesebb stresszel jár. A BLW-ről itt olvashatsz bővebben...

Szoptatás és elválasztás

A WHO kétéves korig javasolja a baba szoptatását, a kizárólagos anyatejes táplálást pedig élete első 6 hónapjában. Ennek ellenére sokan még 1 éves kora előtt elválasztják a babát. Ha netán mégis az elválasztás mellett döntesz, akkor se állj át még a tehéntejre, hisz az óvatosabb ajánlások szerint a gyermek 3 éves koráig érdemes helyettesíteni a tehéntejet.

Alvás

Valamikor az első születésnapjuk után kezdik elhagyni a délelőtti szunyókálást a babák. Általában 15-18 hónapos koruk között állnak át az egyszeri alvásra, de ez megtörténhet korábban is. A változás sokszor nehézséget okozhat az édesanyáknak, de nézd a jó oldalát: ha kevesebbet alszik nappal, hátha többet alszik éjszaka.

Biztonság

Ha útnak indul a kismanód, győződj meg arról, hogy bababiztos-e az otthonotok. Menj szobáról szobára, és a baba szintjéről, az ő szemszögéből vizsgáld meg a dolgokat. Miféle baj érheti őt ott? Hogyan sértheti meg magát? Természetesen nincs az a bababiztos otthon, ami felérne az édesanyák vigyázó szemével, úgyhogy továbbra is állandó felügyeletre van szüksége a babádnak. Néhány tipp: szabadulj meg a mérgező virágoktól, pakold el a lerántható vagy veszélyes tárgyakat a polcokról, rakj fel sarokvédőket, valamint gondoskodj biztonsági konnektor dugóról, s a lépcsőnél bababiztos rácsról.

Kézügyesség

A baba megtanulja, hogy a kezével mást is lehet csinálni, mint az ujjszopás vagy az édesanyja hajának cibálása. Még mielőtt betöltené az első évét, képes lesz a mutató- és hüvelykujja segítségével felcsípni az ételdarabokat az etetőszékéről, felvenni a játékokat a földről. Az étkezések és a játékidő nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy ösztönözd őt: dicsérd meg, ha ügyesen használja a kis kezecskéit.

Összefüggések

Ahogy közeledik az első szülinap, egyre többet és többet ért meg az őt körülvevő világból, a hallott szavakból is. Amikor pl. megszólal a csengő, a hang irányába néz. Amikor a kutya elsétál előtte, kuncog és tapsol örömében. Néhány hónappal ezelőtt pedig még a tűzijátékot is átaludta, ugye? Hát nem érdekes nézni, ahogy a mindennapi élet részese lesz a babád?

Igények

Eleinte azt tettél a babáddal, amit csak szerettél volna. Már nem biztos, hogy nyugodtan be tudod ültetni az autósülésbe vagy a bevásárlókocsiba. Most alakul a személyisége, és ő is megmutatja neked, mit akar csinálni, mihez van kedve. Lehet, hogy táncikálni kezd, amikor megszólal egy neki tetsző dal a rádióban, vagy jajgatásban tör ki, amikor kiszeded a pénztárcádat a szájából. Nos, legalább tudod, hányadán állj vele.

Szeparációs szorongás

Teljesen normális szakasza a baba fejlődésének a szeparációs szorongás. Nyolc hónapos kora környékén sok baba stresszként, szorongva éli meg, ha édesanyja kikerül a látóteréből (akár egy pillanatra átmegy másik helyiségbe). A szeparációs szorongás eltarthat kétéves koráig is. Mindkettőtök számára nehéz időszak ez.
Ha több részletre vágysz a babád fejlődése kapcsán, akkor kövesd nyomon hónapról hónapra a változásokat a Baba fejlődése szolgáltatásunkban.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések