Baba

Így ismerik fel az embereket a babák

Attól kezdve, hogy először a karodban tartod a babád, tudod, hogy hozzád tartozik. Tudod, hogy gondoskodnod kell róla, és szereted.
2022. Március 22.
Így ismerik fel az embereket a babák (Fotó: Getty Images)

De egy kicsit arra is vágysz, hogy egy apró felismerés csillanjon a szemében – annak a megértése, hogy ő is tudja, hogy te ki vagy.

A jó hír az, hogy a baba születésétől kezdve felismer. “A baba agya már az anyaméhben elkezd fejlődni. Amikor megszületik, már felismeri a hangodat” – idézi Dr. Lisa P. Hoang gyermekorvost a verywellfamily.com. Ahogy egyre idősebb lesz, a baba agya tovább fejlődik, és annak a képessége is növekszik, hogy felismerje a körülötte élő embereket, emlékezzen rájuk, és még hiányolja is őket.

Hogyan fejlődik a baba memóriája?

A baba agya a terhesség 3. hetében kezd el növekedni, amikor az idegrendszert alkotó sejtek fejlődésnek indulnak. A terhesség 9. hetére kifejlődik egy sima szerkezet, ami agyként is felismerhető, és innentől kezdve az agy gyors ütemben növekszik és formálódik, egészen a baba nagyjából 2 éves koráig.

Az emberi agy három fő részből áll: a nagyagy magába foglalja az agykérget, az agytörzset, és a kisagyat. Az agyban vannak kisebb rendszerek is, beleértve a limbikus rendszert, ami a hippokampuszból és az amigdalából áll. “A limbikus rendszer és az agykéreg homloklebenye szabályozza a memóriát” – magyarázta Dr. Hoang.

A baba agyának fizikai fejlődése az, ami vezérli a memóriaműködést, de a környezet és a stimuláció, amit kap ugyanolyan döntő fontosságú az élet első néhány évében. “A babával való kötődés és egy olyan környezet biztosítása, ahol rengeteg lehetőség nyílik a játékok, a tárgyak és az emberek megfigyelésére, a tanulásra és interakcióra, elősegíti az agy fejlődését” – mondta Dr. Hoang.

Miről ismer fel a baba?

A baba először is felismeri a hangodat, különösen, ha a várandósság alatt sokat beszélsz hozzá. Tanulmányok szerint a folyamat, ahogy feldolgozza a beszédhangod hangjait a méhen belül, elősegíti, hogy a baba a születése után téged részesítsen előnybe, illetve fontos hallás-tanulási és memóriakészségek alakuljanak ki.

Annak a képessége, hogy a baba felismerje a szülei és más rokonai arcát, gyorsan fejlődik az élete első évében. Az, hogy milyen gyakran lát valakit, hatalmas szerepet játszik abban, hogy kit ismer fel.

1-4 hónapos korban

Az életük első néhány hónapjában a babák figyelmet fordítanak az őket körülvevő arcokra, és elkezdik felismerni a szüleik arcát, illetve más ismerős emberekét.

Dr. Christina Johns gyermekorvos szerint 4 hónapos korukra a babák már jól felismerik mások, különösen a szüleik arcát. Ez igaz lehet azokra a rokonokra, akiket hetente többször látnak.

5-8 hónapos korban

Ahogy egy baba egyre jobban megismeri a szülei, a rokonai, és a családi barátok arcát, akiket a legtöbbször lát, különbséget kezd tenni aközött, kiket ismer és kiket nem. “Ezen a ponton a baba tudja, ha valaki idegen” – magyarázta el Dr. Hoang. “Nagyjából 6 hónapos korukban valószínűleg felismerik a családtagokat, akiket hetente egyszer látnak, és kapcsolatba lépnek velük. Ha ritkán látnak bizonyos családtagokat vagy barátokat, tovább tarthat, amíg felismerik ezeket a személyeket.”

9-12 hónapos korban

A babák nagyjából 1 éves korukban következetesen felismerik a szüleiket és más embereket, akikkel rendszeresen találkoznak. “Ha a szülő úgy érzi, hogy 12 hónapos korában a babája egyáltalán nem ismeri fel, ezt az aggodalmát a gyermekorvosnak is el kell mondania” – hívta fel rá a figyelmet Dr. Johns.

Ebben az időszakban a baba a tárgyakat és a játékokat is elkezdi felismerni, és elkezdi kifejleszteni a preferenciáit, gyakori, hogy kedvenc játékot választ.

Emlékszik rád a baba?

Ha úgy tűnik, hogy a baba örül, amikor lát téged, az azt jelenti, hogy felidézi az arcodat az emlékeiből, amikor külön vagytok? Nem egészen.

“A korai hónapokban kevésbé van szó az ’emlékezésről’, mint inkább a szülővel való bizalmi kapcsolat kialakításáról” – magyarázta a portálnak Dr. Joelle McConlogue, a Stanford Children’s Health gyermekorvosa. “Ha egy baba szükségleteire gyorsan és szeretettel reagálnak, akkor bizalom alakul ki benne, és szeretetteljes kötődés az őt gondozó személyhez.”

Bár ez nem a hagyományos értelemben vett emlék, de egy baba számára ez egy nagyon közeli dolog ehhez. “A legtöbbünk számára a korai emlékeink csak 3 éves korunk körül vagy később kezdődnek, és nem emlékszünk a nagyon korai eseményekre. A babák azonban nagyon korán felismerik az ismerős embereket és helyeket, és kedvesen reagálnak rájuk, és érzelmi vagy közvetett emlékeik vannak. Ebben a korban az emlék a gondoskodás és a biztonság érzése” – mondta el Dr. McConlogue.

Forrás: verywellfamily.com