Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így hat az agyadra, ha magadhoz öleled a babádat

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 11. | Frissítve: 2019. december 1.

Forrás: babaszoba.hu

Azt régóta tudjuk, hogy az anyai ölelés az egyik legcsodálatosabb nyugtató, fájdalomcsillapító, sőt fejlesztő "eszköz" a kisbabák számára - az viszont már meglepőbb, hogy az anyai agyra is igen pozitív hatással van.

Ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy dédelgesd a kisbabádat? Ne aggódj, nem kényezteted el ezzel, sőt kifejezetten jót teszel neki! Az anyai érintés ugyanis nemcsak megnyugtató (sőt fájdalomcsillapító és immunerősítő) hatású, de a mentális, fizikai és érzelmi fejlődést is elősegíti! De nemcsak a kicsi miatt érdemes minél több ölelést "begyűjteni"! Különösen a szülés után van jó hatással az anyára, ha magához ölelheti a kisbabáját. Egy 2001-es kutatás szerint például a kenguru-módszer jelentősen csökkenti a szülés utáni depresszió rizikóját, az anyai szorongást, és javítja az anyuka és a baba közötti kötődést is.
Az anyára és a babára is jó hatással van az ölelés
Ann Bigelow, a St. Francis Xavier University fejlődéspszichológiával foglalkozó professzora viszont úgy véli, hogy hosszabb távon is előnyös, ha gyakran öleljük meg a kisbabákat, mert ez az egyszerű mozdulat akár jobb szülővé is tehet, és már nagyon korán javítja a szülő-gyermek kapcsolatot. "Azok a szülők, akik gyakrabban ölelik magukhoz a kisbabájukat, sokkal érzékenyebben reagálnak annak jelzéseire, de a babák is jobban figyelnek a szülőre, például hamarabb ismerik fel az anyukájukat" - mondta.
A tudósok szerint ennek a kulcsa abban rejlik, hogy az érintés hatására megváltozik bizonyos hormonok szintje: a kortizol nevű stresszhormoné csökken, míg a szerelemhormonnak is becézett oxitociné pedig nő.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák