Baba

Így hat az agyadra, ha magadhoz öleled a babádat

Azt régóta tudjuk, hogy az anyai ölelés az egyik legcsodálatosabb nyugtató, fájdalomcsillapító, sőt fejlesztő "eszköz" a kisbabák számára - az viszont már meglepőbb, hogy az anyai agyra is igen pozitív hatással van.
2018. November 11.
Az anyára és a babára is jó hatással van az ölelés

Ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy dédelgesd a kisbabádat? Ne aggódj, nem kényezteted el ezzel, sőt kifejezetten jót teszel neki! Az anyai érintés ugyanis nemcsak megnyugtató (sőt fájdalomcsillapító és immunerősítő) hatású, de a mentális, fizikai és érzelmi fejlődést is elősegíti! De nemcsak a kicsi miatt érdemes minél több ölelést “begyűjteni”! Különösen a szülés után van jó hatással az anyára, ha magához ölelheti a kisbabáját. Egy 2001-es kutatás szerint például a kenguru-módszer jelentősen csökkenti a szülés utáni depresszió rizikóját, az anyai szorongást, és javítja az anyuka és a baba közötti kötődést is.

Ann Bigelow, a St. Francis Xavier University fejlődéspszichológiával foglalkozó professzora viszont úgy véli, hogy hosszabb távon is előnyös, ha gyakran öleljük meg a kisbabákat, mert ez az egyszerű mozdulat akár jobb szülővé is tehet, és már nagyon korán javítja a szülő-gyermek kapcsolatot. “Azok a szülők, akik gyakrabban ölelik magukhoz a kisbabájukat, sokkal érzékenyebben reagálnak annak jelzéseire, de a babák is jobban figyelnek a szülőre, például hamarabb ismerik fel az anyukájukat” – mondta.

A tudósok szerint ennek a kulcsa abban rejlik, hogy az érintés hatására megváltozik bizonyos hormonok szintje: a kortizol nevű stresszhormoné csökken, míg a szerelemhormonnak is becézett oxitociné pedig nő.

(via)

Ez is érdekelhet: