Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így gátolhatod meg, hogy sok mikroműanyagot nyeljen a gyerek a cumisüvegből

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 20. | Frissítve: 2021. március 2.

Forrás: MTI

Naponta mintegy egymillió mikroműanyagot nyelhet le egy egy év körüli kisgyermek a polipropilénből készült cumisüvegekből azok sterilizációja és a tápszer elkészítése következtében.

Ezt egy nemzetközi kutatócsoport mutatta ki a Nature Food tudományos folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányban. A kutatásból kiderült, hogy a tápszer elkészítése során a műanyag cumisüvegek óriási mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki. A szakemberek szerint szoros kapcsolat van a melegítés és a mikroműanyag-kibocsátás között: minél melegebb a folyadék (a benne lévő tápszer vagy a sterilizálásához használt víz) annál nagyobb a mikroműanyag-kibocsátás.
A kutatók megvizsgálták a cumisüvegek mikroműanyag-kibocsátását a tápszer elkészítésekor a nemzetközi szervezetek ajánlásait követve. Megbecsülték, hogy egy 12 hónapos kisgyermek mennyi mikroműanyagot nyelhet le 48 országban és térségben. Kimutatták, hogy a polipropilén cumisüvegek mintegy 16 millió mikroműanyag és több trillió kisebb nanoműanyag részecskét bocsáthatnak ki literenként. A sterilizáció és a magas hőmérsékletű víz jelentősen növeli a mikroműanyag-kibocsátást: ha a vízhőmérséklet 25-ről 95 Celsius-fokra nő akkor kibocsátás 0,6 millióról 55 millió részecskére.
Mi az a polipropilén?
Egy hőre lágyuló polimer, amelyet a vegyipar állít elő és széles körben használják. A polietilén és a PVC mellett a harmadik legelterjedtebb polimerizációs műanyag.
Más polipropilénből készült termékek, mint a vízforralók vagy az uzsonnás dobozok is hasonló mennyiségű mikroműanyagot bocsátanak ki - hívták fel a figyelmet a kutatók. Az országonkénti és térségenkénti vizsgálat szerint a legnagyobb a mennyiségű mikroműanyagot Óceániában (2,1 millió), Észak-Amerikában (2,28 millió) és Európában (2,61 millió) nyelhetik le naponta a gyerekek. Ezt a mennyiséget azonban jelentősen csökkenteni lehet a sterilizálás és a tápszer elkészítése eddigi módjának módosításával.

Tippek, amelyekkel radikálisan csökkentheted a lenyelt mikroműanyag-mennyiséget

Mire kell figyelni a tápszerkészítésnél? (Fotó: Getty Images)
A szakemberek szerint a tápszer elkészítéséhez ne műanyag melegítőben (hanem üveg vagy rozsdamentes acélban) forraljuk a vizet és ne műanyag edényben keverjük be a tápszert, továbbá nagyjából 70 Celsius-fokos vizet használjunk a művelethez. További jó tanács: hűtsük le a kész tápszert szobahőmérsékletűre és öntsük át egy jó minőségű műanyag cumisüvegbe.
A kutatók azt is javasolják, hogy ne melegítsük fel a kész tápszert sem műanyag edényben, sem mikrohullámú sütőben, és ne rázzuk erősen a cumisüvegben.
A sterilizálás kapcsán nagyon fontos jó tanács, hogy a cumisüveget legalább háromszor öblítsük ki felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák