Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így fejlődik az egyensúlyérzéke

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 28. | Frissítve: 2020. július 28.

Forrás: Kismama magazin

Az egyensúlyérzék már a magzati lét ötödik hónapjában fejlett, érett és működőképes.

A belső fülben elhelyezkedő szerv a születés pillanatától érzékeli az ingereket: a nehézségi erőt, a hely-, helyzet- és irányváltoztatást. Az agy más érzékszervek által küldött információkat is feldolgoz a testhelyzet megállapítására: a látás, a tapintás és az izmokat érő ingerek mind összekapcsolódnak.
A kisbaba az első napoktól kezdve testhelyzetének megtartására, illetve a felemelkedésre törekszik. A néhány hetes csecsemő hasára fordítva néhány percre megemeli a fejét, majd visszaejti, néhány hónap múlva folyamatosan tartja alkarjára támaszkodva.
Négy-öt hónaposan próbálkozik az oldalra fordulással, még megijed, ha nehéz fejecskéje elhúzza és váratlanul átfordul a hátára. Kutatók megfigyelték, hogy a fejlett egyensúlyérzékkel rendelkező gyerekek más szellemi területen is élen járnak, valamint kiegyensúlyozottak és boldogok, mert az agyban ezek az idegpályák összefonódnak.

A hintázás kicsiknek-nagyoknak jó móka, ráadásul hasznos is

A ringatást, hintáztatást, hordozást, zötyögtetős játékokat tehát nemcsak élvezik a picik, hanem serkenti is fejlődésüket. Emellett az is fontos, hogy szabad játék során érzékelhessék saját testüket a padlón, füvön, tágas, szabad térben.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Köböl Anita: "minden pillanatot ki kell élvezni" (X)

Köböl Anita műsorvezető néhány hete hozta világra első gyermekét, Lénát. Az újdonsült édesanyával beszélgettünk a várandósságáról, az első hetek tapasztalatairól, örömeiről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák