Baba

Így fejlődik a mozgás

Gondolnád, hogy az első buksiemelgetések már a járást készítik elő? Bizony, a békapózban kuporgó kis újszülött két év múlva azt kiabálja a válla fölött: fogj meg, ha tudsz!
2013. November 04.

Ösztönök

Az első hetekben eszik, alszik, sír. Ezalatt nő, mint a gomba, erősödnek az izmocskái. Ha az arcához érinted az ujjad, arra fordítja a fejét, és be akarja kapni. Ha sikerül neki, szopni kezdi. Ha a tenyerébe fekteted az ujjad, erősen megmarkolja, ha ültéből hirtelen hátrabillented, széttárja a karját, majd kezével-lábával ölelő mozdulatot tesz. Ezek a reflexek a pici baba túlélését biztosították még akkor, amikor őseink a vadonban éltek, és az anya testén hordta kicsinyét.

A kisbabák ma is hálásak ezért az életmódért: szeretnek sokat szopizni, és a mama karjában vagy testén, hordozókendőben időzni. A születés után egy hónap kell ahhoz, hogy hason fekve egy-két percre fel tudja emelni a fejét, csak hathetes korára erősödik meg annyira, hogy nem inog a felemelt buksi, nagyjából három hónapos, mire a karjával is megemeli magát, így önállóan, szabadon körülnézhet: mi újság a nagyvilágban?

Hogy segítsd?

  • Amikor ébren van, fektesd hasra, ez erősíti a hát- és nyakizmokat!
  • Tegyél élénk színű tárgyakat látótávolságba (25-30 centi), így ösztönzöd arra, hogy a fejét emelgetve nézegessen.
  • Pelenkázásnál már játszhatsz vele “biciklizőst”: fogd meg a kis bokákat, és körözz velük, mintha a pedált tekerné!

A kis hentergő

Az első lehetőség a környék felfedezésére, hogy hátról hasra tud fordulni, így akár a nem keze ügyében lévő tárgyakat is eléri. Van olyan apróság, aki gurulni is megtanul, ez lesz az első helyváltoztató mozgása. Az átfordulás és minden új mozgásforma megjelenési ideje természetesen nagyon egyéni. A nagy súlyú, babák általában később, az aktívabb, vékonyabb csecsemők hamarabb örvendeztetik meg a szülőket egy-egy produkcióval. Nagyon ritkán, de előfordul, hogy már két hónapos korban áthemperedik egy kisbaba. Soha ne hagyd olyan helyen felügyelet nélkül, ahonnan leeshet!

Hogy segítsd?

  • Ha élvezi, add a markába egy ujjad, és húzd magad felé, hogy áthengeredjen!
  • Tegyél érdekes tárgyat éppen kartávolságon túlra!

Ez már az enyém!

Az első hónapokban még reflexesen ragadják meg a kezükbe kerülő tárgyakat. A négy hónapos már szándékosan nyúl a kiszemelt játékok felé, ám a találati arány még nem túl jó. Öt hónaposan már biztos a fogás, majd néhány hét múlva átteszi a játékot egyik kezéből a másikba. Hét hónapos kora körül összeütögeti és magabiztosan rámolja, amit meg tud fogni. Kilenc-tíz hónaposan finomabb mozgásra képes, hüvelykujja ügyes használatával kisebb tárgyakat is fölcsippent, és ezeket többnyire a szájába is dugja!

Hogy segítsd?

  • Amikor hanyatt fekszik, lógass fölé lufit, élvezni fogja, ha kezével, lábával megüti.
  • Amikor már egyedül ül, adj neki egy homokozó vödörben biztonságos, szájba vehető pakolnivalókat.
  • Nyolc hónapos kora körül már adhatsz neki puha falatkákat, így gyakorolja az önálló evést.

Üldögélő bájosság

Már az első hónapokban rajong az ülő helyzetért, de segítség nélkül csak később (átlagosan hét hónapos korban) tud kitartóan ülni. Ezzel meg is változik a világ. Mindkét keze felszabadul, oldalra és előre is tud hajolni, hogy elérje a körülötte levő tárgyakat, átlátja maga körül a terepet, már a távolabbi tájak is vonzzák. Jó, ha ebben a korban nem hagyod egyedül a hentergőhelyen, mert kezdődnek a buksikoppanások.

Hogy segítsd?

  • Tartsd elé az ujjad, hogy abba kapaszkodva ülésbe, állásba húzza magát.
  • Ültesd az öledbe magaddal szemben, lovagoltasd, és mondd a lovaglás ritmusára: “Megy a kocsi, fut a kocsi…”
  • Ülj szembe vele, “beszélgessetek”, tapsolj, játsszatok kukucsjátékot.

A kis felfedező

A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát a csúszós parkettán, de a legtöbben a hatékony mászásra esküsznek. Ez a mozgásforma nagyon hasznos, fejleszti az agyféltekék közti idegi összeköttetéseket. Ha a te babád kihagyná a mászást, próbáld játékosan rávenni!

Hogy segítsd?

  • Bujkáljatok asztal és székek alatt, kifeszített takaró alatt.
  • Guríts át labdát rövid játszóalagúton, biztasd, hogy menjen utána.
  • Játsszatok kutyust, cicust, ugatva, nyávogva mutasd neki, hogy kell négykézláb közlekedni.

Mászás anyával

Áll a baba, áll

Így fejlődik a mozgás

A mai babák már többnyire nem a járókába, rácsos ágyba kapaszkodva állnak fel először – akár félévesen -, inkább a mama kezébe vagy bútor szélébe fogódzkodnak egy kicsit későbbi időpontban. Leülni már nem olyan könnyű! Légy kéznél, hogy segíthess neki, mert könnyen lehet, hogy biztonságos letottyanás helyett a hátára esik, és bekoppantja a fejét! Ahhoz, hogy kapaszkodás nélkül álljon, lehet, hogy még néhány hónap gyakorlásra lesz szükség.

Hogy segítsd?

  • Engedd, hogy az ujjadba kapaszkodva álló helyzetbe húzza magát!
  • Távolítsd el a borulékony, könnyű bútorokat!
  • Ne vegyél bébikompot! Veszélyes, ráadásul hamis mozgásformát tanul benne a kicsi. A kompban ugyanis nem kell egyensúlyoznia.

Lép, lép, lépeget

Az első lépéseket bútorok mentén, oldalazva szokták megtenni a kicsik. Előre csak akkor halad, ha mindkét kezét fogják. Jobb, ha ezt a lehetőséget nem kínálod fel neki rendszeresen, mert utána már folyton követelni fogja. Néhány hét gyakorlás után már akkor is megtesz néhány lépést, ha csak az egyik kezét fogjuk. Aztán eljön maga a csoda: a csöpp ember megteszi első önálló lépéseit, nem ritkán a kezében tartott játékba “kapaszkodva”.

Hogy segítsd?

  • Ülj le apával szemben néhány méterre, és felváltva hívogassátok magatokhoz!
  • Vegyétek meg az első tologatós játékot (kiskocsi, játék babakocsi, kismotor). Figyelj, hogy stabil jószág legyen, ne boruljon könnyen!
  • Barikádozd el a lépcsőket, ellenőrizd, hogy nem fér-e ki az erkély rácsai között!

Fogjál meg!

A második év során olyan biztosan kezd mozogni, hogy már a sebességre is tud figyelni. Szalad, majd váltott lábbal lépcsőzik, utána szökdel, és jól boldogul a három-, később a kétkerekű járművekkel is. Oviskorára olyan finomságokra is képes, hogy tele pohárral a kezében is végigmegy a szobán, kilöttyentés nélkül.

Hogy segítsd?

  • Labdázzatok, játsszatok célba dobást, készíts akadálypályát párnákból, vagy az udvaron kavicsokkal jelöld, merre lehet menni!
  • Telepíts a gyerekszobába nagy matracot, hogy legyen hol birkózni, ugrálni.
  • Építsetek kerti játszóteret. Ha erre nincs lehetőség, keressetek játszóteret a településen, vagy kiránduljatok izgalmas helyeken, ahol kipróbálhatja ügyességét.

Baj van?

Fordulj szakemberhez (védőnő, gyerekorvos, neurológus)

  • ha a kicsi mozgása aszimmetrikus;
  • ha feszesnek érzed az izomzatát, mindig ökölbe szorítja a kezét, hátrafeszíti magát, ha fölemeled;
  • ha megáll egy fejlődési fázisban, és hónapokig nem lép tovább;
  • ha már megtanult mozgásformákat “elfelejt”, ügyetlenebbé válik.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Kismama magazin