Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így fejlődik a baba látása

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 10. | Frissítve: 2016. május 10.

Forrás: Kismama magazin

Már az anyaméhben érzékeli a magzat a sötétség és világosság közti különbséget, például a hasfalon beszűrődő fényt, amikor az anya napozik.

Megszületése pillanatától kezdve lát, élesen azonban az első hónapban csak az arcától mintegy huszonöt centi távolságban lévő dolgokat, a többi kissé homályos még előtte. Az anyák rendszerint önkéntelenül ilyen közel hajolnak kisbabájukhoz. Az erőlködéstől időnként kancsalít, mert a szemizmok még nem képesek a folyamatos, összehangolt munkára.
A második hónaptól a csecsemő leginkább az arcok szemlélésében leli örömét. Az apró részletek fölött még átsiklik a tekintete. A felnőttek felhúzott szemöldökkel, túlzott mimikával, erősen kerekített, csücsörítő szájjal gügyögnek hozzá - ismét csak ösztönösen alkalmazkodnak a baba képességeihez.

Vajon miben gyönyörködik ez a csillogó szempár?


A harmadik hónaptól ránézésre felismeri az ismerős arcokat - de hallása és szaglása alapján már jóval korábban biztonsággal "tájékozódik". Örömmel nézeget tárgyakat is, kezét vagy játékát mozgatja, közelíti, elviszi a szeme elől, tekintetével, fejével követi mozgásukat.

Hat hónapos korában már olyan élesen lát, hogy észreveszi az égen elhúzó repülőgépet vagy a legapróbb morzsát a szőnyegen.

Kapcsolódó cikkek:
 • A látás fejlődése - Mit látnak a gyerekek?
 • Látod, milyen szép a világ?
 • Gyerekszemek
 • Minél előbb vegyük észre a látáshibát!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Bevált altatási technikák: tippek anyáktól

  Amíg nem vágunk bele, azt gondolhatnánk, hogy a világ legegyszerűbb dolga egy baba elaltatása. A valóságban ez egy igazi kihívás, és több lehetséges út is van: teheted együtt vagy egyedül, cicin vagy cumival.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések