Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így fejezi ki a kisbabád, hogy szeret téged

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 31. | Frissítve: 2021. szeptember 28.

Forrás: babaszoba.hu

Az anyaság első napjai nem a legegyszerűbbek, de ha észreveszed ezeket az apró jeleket rájössz, hogy a kisbabád teljesen odáig van érted.

Így fejezi ki a kisbabád, hogy szeret téged (Fotó: Getty Images)
Íme egy kis segítség, mit mondanak a szakértők a babák szeretetet kifejező jelzéseiről.

Követik a kedvelt hangot

A kisebb csecsemők azzal jelzik a kötődést, hogy az olyan hangok irányába fordulnak, amiket a legjobban ismernek és szeretnek. Már az anyaméhben a 16. hét környékén figyelnek az anya, az apa, a testvérek hangjára, vagy azokéra, akik gyakran megfordulnak az anya körül, még a kutyára is. Michelle Ponti, Ontario állambeli gyermekorvos szerint pont emiatt nagyon fontos a kötődés szempontjából, hogy a szülők sokat beszéljenek a babákhoz már a terhesség alatt, és olvashatnak is nekik. Ez arra készteti majd a babákat, mikor megszületnek, hogy az olyan hangok irányába forduljanak, amiket ismernek. - Nem tudnak beszélni, de a tekintetükkel tudnak kommunikálni. Ráncolni tudják a homlokukat és tudják forgatni a kis fejüket egyik irányból a másikba - magyarázza Claire Watson, torontoi pszichoterapeuta a Todaysparent.com portálnak.

Nézik az arcot

A babák nagyon szeretik az arcok látványát. Egy tanulmány szerint a csecsemők négy hónapos korukra ugyanúgy dolgozzák fel az arcok látványát, mint a felnőttek. Leginkább a szüleik arcát szeretik látni. Watson szerint ezt azért teszik, hogy rájöjjenek, megbízhatnak-e bennük. - A baba olyan jeleket küld, amik a kötődést és kényelmet közvetítik, illetve azt, hogy érzelmi visszajelzésre vágynak - mondja a szakértő. Ha viszonozzuk a pillantásukat, és szeretettel tekintünk rájuk, azzal egy szeretetteljes kapcsolatot építhetünk ki. Az egymás szemébe nézés segít megtanulni nekik, hogy bízhatnak a szülőkben, és emiatt még erősebben akarnak kötődni.
Ha egy szülő nem viszonozza a baba pillantását hasonló érzelmekkel, Watson szerint a babában nem fejlődik ki a bizalom érzése aziránt, hogy a szükségletei ki lesznek elégítve.

Odabújnak a szeretett személyhez

Az egyedi illat felismerésének elsajátítása már rögtön a születés után megtörténik, mivel a babák így ismerik fel, ki a táplálék forrása. De nem csak ez az alapvető ösztön irányít, a babák az első pillanattól kezdve az érzelmi kötelék kialakítására törekednek. Watson szerint az anya szívverése és egyedi mozdulatai már a születéskor bevésődnek a baba agyában, így alakítva ki extra biztonságérzetet. Szóval amikor a baba láthatóan nyugodt, és kényelemben van a karodban, azzal éppen azt üzeni neked, hogy ismer téged és bízik benned. Minél többször részesülnek a babák törődésben, gondoskodásban és kényelemben a szüleik részéről, annál gyakrabban fognak ők is nyugalommal és odabújással válaszolni.

Hangokkal fordulnak a szüleik felé

Watson szerint a nem is teljesen felismerhető hangok mind a csecsemők figyelemfelhívó próbálkozásai, hogy kapcsolatba lépjenek a szüleikkel. Azzal, hogy válaszolnak a jelzéseikre, párbeszédet alakíthatnak ki, amitől a baba fontosnak érzi magát, és kapcsolatba lép a szülőkkel, ami erősíti a kötődés.

Mosolyognak

Amikor a szülő rögtön visszamosolyog a gyermekére, azzal Watson szerint a baba hamar megtanulja, hogy ha ők mosolyognak, Anya és Apa is mosolyog. -  Ha mosollyal válaszolsz, ahogy arra a gyermek is számít, azzal megerősíted az elvárásaiban: ha mosolygok, valaki reagál, válaszolni fog. És ez jó dolog - teszi hozzá. És bár lehet, hogy az első vagy a második mosoly valójában csak egy kis grimasz még, hidd el, hamarosan már valódiak lesznek.
Mint minden kapcsolat esetén, a babáknál is, ha azt szeretnénk, hogy megmutassák, szeretnek minket, tudatni kell velük, hogy mi is szeretjük őket. - A babák arra születtek, hogy beléjük szeressünk, de a szeretetet ki is kell érdemelni - mondja Watson. Azok a szülők, akik szerelembe esnek a gyermekükkel hamarosan megtapasztalják, hogy a babájuk is szerelembe esett velük.
Forrás: todaysparent.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések