Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így alszik az újszülöttAz újszülött babák alvásciklusa

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 6. | Frissítve: 2021. május 9.

Forrás: babaszoba.hu

Ha megérted, hogy miben más az újszülöttek alvásciklusa a felnőttekéhez képest, könnyebben megérted a pici babád váratlan ébredéseit is.

Az újszülött babák alvásciklusa

Egy felnőtt ember alvásciklusa nagyjából kilencvenperces, és szendergő, felületes, mély és álmodó alvásra tagolódik. Ezek váltakozásával alszunk végig nyolc-kilenc órát egyhuzamban. Az újszülöttek alvásciklusa azonban gyökeresen eltér ettől, és ennek megértése segít megmagyarázni, hogy miért szakítják meg a szülők álmát az első néhány hétben.
Az újszülött 24 órából 16-ot végigalszik, persze nem egyben, hanem a nappal és éjszaka változásától függetlenül kisebb adagokra tagolva. Ezt nevezzük többfázisú alvásnak. Ráadásul amíg egy felnőtt ember alvásciklusa egységes, és hajnal felé a pihentető alvás csökkenő, az álomalvás pedig növekvő tendenciát mutat, az újszülötteknél ez a két alvásfajta szinte teljesen elhatárolódik. A viszonylag hosszú álmodó szakaszokat azzal magyarázzák, hogy a csecsemő ilyenkor dolgozza fel az őt napközben ért információkat, bár ezt eddig senki sem bizonyította.
Az első napokban az a legegyszerűbb, ha alkalmazkodtok az újszülött alvásritmusához.
A csecsemőknél a pihentető álom nem tagolódik szendergő, felületes és mély szakaszokra, és a teljes alvásciklusuk sem hosszabb 45-60 percnél. Egy alvás alatt összesen két-három ciklus fut le, utána felébreszti őt az éhség.
Mindebből kitűnik, hogy teljesen normális, ha egy alig néhány hetes újszülött esetleg többször is felébred éjjel.
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések