Baba

Így állapítják majd meg, hogy hatásos volt-e Zente kezelése

Komoly szakmai munka zajlott, hogy az SMA-betegségben szenvedő Zentének sikerüljön időben beadni a Zolgensmát, amit hosszú várakozás után végül kedd délelőtt kapott meg a kisfiú.
2019. Október 30.
Így állapítják majd meg, hogy hatásos volt-e Zente kezelése (Fotó: Facebook)

Ahhoz, hogy a kisfiú hozzájuthasson a világ legdrágább gyógyszeréhez, természetesen nemcsak az ország összefogására, hanem egy elkötelezett orvoscsapatra is szükség volt: Mikos Borbálát, a Zentét kezelő csapat szakmai vezetőjét, az Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály vezetőjét a hvg.hu kérdezte. A csapat vezetője elmondta a lapnak, hogy hatan-heten dolgoztak együtt, és maga a gyógyszerbeadás mellett számos háttérfeladatuk is volt. Ő a legnehezebb résznek az előkészületeket tartja: az Egyesült Államokból szállították a gyógyszert, mellyel nagyon körültekintően kellett eljárniuk. A beszerzés után az alkalmazás szakmai protokollját is ki kellett dolgozniuk, ki kellett kutatniuk a szakirodalomból a lehetséges mellékhatásokat, szövődményeket, és megtenniük az intézkedéseket ezek elhárítására is.

A hvg.hu-nak a csapat vezetője elmondta, hogy készítették fel Zentét az eljárásra. – Fel kellett például mérni, nincs-e ellenjavallata az infúzió beadásának. Ha magasak a májenzim értékek, vagy légúti fertőzése van a gyereknek, vagy meghaladta a 2 éves életkort, már nem javasolt a gyógyszer alkalmazása – válaszolta a lap kérdésére. A kisfiúnak pedig a beadást megelőző két hétben egy speciális laboratóriumi vizsgálaton is részt kellett vennie külföldön, melyen egy ellenanyagot vizsgáltak.

Hogy hatásos volt-e a kezelés, úgy tudják majd megállapítani, hogy szakemberek meghatározzák majd, Zente milyen mozgásszinten áll, tud-e ülni, meg tudja-e tartani magát 30 másodpercig – ezeket pedig objektív számadattal ki tudják majd fejezni. A rendszeres kontrollokon ezeket újra és újra felmérik, és ha emelkedik a pontérték, az a kisfiú fejlődését jelenti. – De ez látványosan meg fog nyilvánulni, például meg tudja majd tartani a fejét, ülőképessé válik, javul a kéz finomműködése – mondta a szakmai vezető.

Mikos Borbála szerint felemelő érzés volt megtudni, hogy összegyűlt a pénz a kisfiú kezelésére. A lapnak azt is elmondta, hogy megtiszteltetés volt a csapat részének lenni, akik rögtön egy emberként fogtak össze, szorgalmazták, hogy összeüljenek, gondolják át, olvassanak a dolgok után, nézzék meg, amit csak lehet.

Korábbi írásaink a témában:

Forrás: HVG.hu