Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így alakíts ki bababarát konyhakertet!

Szerző: Babaszoba.hu

2007. november 12. | Frissítve: 2016. június 10.

Forrás: Kismama magazin

A kisgyerekek számára igen veszélyesek a zöldség- és gyümölcsfélékben felhalmozódott növényvédőszer-maradványok. Termesszünk saját kertünkben vegyszermentes, egészséges táplálékot a családnak!

A szilárd táplálékot is fogyasztó csecsemők, valamint a kisgyerekek testsúlykilogrammra vetítve kettő-négyszer több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a felnőttek. Ez nem is csoda, hiszen a babák anyatej utáni első tápláléka a burgonya, a sárgarépa, a sütőtök, a cékla, az alma és az őszibarack, később a spenót, a hüvelyesek, a káposztafélék és a paradicsom.
Nem mindegy azonban, hogy ezek a sok-sok értékes tápanyagot, rostot, vitamint és nyomelemet tartalmazó élelmiszerek milyen utat járnak be a vetéstől, ültetéstől a kisbaba tányérjáig. A kicsik méregtelenítő és védekező rendszere még fejletlen, nem tud hatékonyan megbirkózni a káros anyagokkal.
Amerikai kutatási eredmények azt igazolták, hogy felnőttkorban a rák kialakulásáért jelentős mértékben felelősek a gyerekkorban elfogyasztott rejtett mérgek. Azt nem sikerült még pontosan meghatározni, mekkora az a szermaradvány-határérték, ami még nem káros az emberi szervezetre. Vezető bébiételgyártó cégek évekkel ezelőtt felismerték az ipari méretekben termesztett zöldségek, gyümölcsök vegyszer-túlterheltségéből származó veszélyt, és ma már kizárólag biogazdaságokban termelt, ellenőrzött nyersanyagból készítik a bébiételeket.

Gondoskodj te az egészséges, tiszta zöldségről

Biozöldséget és biogyümölcsöt ma még sajnos csak kevés helyen árusítanak, ezért ha lehetőségünk van rá, termesszünk magunk biztonságos és egészséges alapanyagokat kisbabánknak és az egész családnak!

A talaj az alap

A bababarát konyhakert alapja a talaj, amibe a magot vetjük, illetve a palántát vagy facsemetét ültetjük. Magas tápértékű, ízletes zöldségek és gyümölcsök csak termékeny, hasznos élőlényekkel teli talajon teremnek, amelynek tápanyagtartalmát szennyező anyagoktól mentes szerves anyaggal, komposzttal, humuszfölddel, érett istállótrágyával pótoljuk.
A legegyszerűbben hozzáférhető és legértékesebb szerves trágyaféleség a komposzt, hiszen minden háztartásban keletkezik szerves hulladék, zöldséghéj, kávézacc, fűnyesedék, hervadt virág és letermett zöldségszár, amely körülbelül két év alatt földszerű anyaggá alakul át. A komposztot az őszi ásás során dolgozzuk bele a kiskert talajába. A kiskertet forgalmas utaktól távol alakítsuk ki. Ha erre nincs lehetőség, a területet por- és kipufogógáztól védő élő sövénnyel (fagyal, tuja) szegélyezzük.

Mit ültessünk?

A zöldségnövényeket vegyesen ültessük és vessük el, vagyis minden sorba más-más növény kerüljön. Megfigyelések szerint egyes növények kifejezetten jól fejlődnek mások társaságában, és egyes fajok megvédik a másikat a kártevőktől és a kórokozóktól. Egyes dísz-, illetve gyógynövények a kultúrnövény mellé ültetve riasztják a károsítókat, valamint vonzzák a kártevők természetes ellenségeit. A növénytársításban az alábbi táblázatok nyújthatnak segítséget.
Egymásra kedvező hatást gyakorló szomszéd növények
paradicsom - petrezselyem, hagyma, káposztafélék, zeller, bab
bab - káposztafélék
fejes saláta - retek, bab, uborka, cékla
burgonya - káposzta, zöldborsó
zöldborsó - káposztafélék, zeller
sárgarépa - vöröshagyma
uborka - káposztafélék
A bababarát konyhakertben kapjanak helyet a gyógynövények is. A táblázatban láthatjuk, hogy több közülük a kultúrnövények számára is hasznos. Termesszünk a babának nyugtató macskamentát, citromfüvet, vérzéscsillapító zsályát, körömvirágot, amely a sebek balzsama, gyomorpanaszokra pedig édesköményt és ánizst.
Kártevőket távol tartó növények
fonálféreg ellen - büdöske, mézontófű (facélia), retek
burgonyabogár ellen - sarkantyúka, gyermekláncfű, büdöske, varádics
káposztalepke hernyója ellen - ánizs, mustár, fehér lóhere
káposztabolha ellen - üröm, macskamenta
sárgarépalégy ellen - rozmaring, zsálya, üröm
levéltetvek ellen - mustár, büdöske, macskamenta, varádics, sarkantyúka, kerti zsázsa

A konyhakert gondozása

A vegyszermentes zöldségfélék termesztése során a kézi gyomlálás jelenti a legtöbb munkát. Nagyban könnyítheti a dolgunkat, ha a növények tövét mulccsal takarjuk, ami lehet fűnyesedék, szalma, vagy éppen félig lebomlott komposzt. A mulcsozásnak több előnye is van. Elnyomja a gyomokat, visszatartja a talajban az éltető nedvességet, és a nyári hőségben nem engedi túlságosan felforrósodni a talajt.
A több éven át fenntartott konyhakertben a kártevők és a betegségek ellen vetésforgóval védekezhetünk, ami azt jelenti, hogy az egyes növényeket minden évben más-más helyre ültetjük. Bár a paprika, a paradicsom, a burgonya és a tojásgyümölcs (padlizsán) szinte egyáltalán nem hasonlít egymásra, mégis rokon fajok, a burgonyafélék családjába tartoznak, így ezeket se ültessük egymás után.
Sajnos a leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy egy-egy növény megbetegszik. Ezeket haladéktalanul távolítsuk el a többi mellől.
A gyomlálás mellett az öntözés a legfontosabb feladat. A vízpótlást az esti órákra időzítsük, mert ekkor már nem tűz a nap, így a levelekre került vízcseppek nem perzselnek. A levegő is enyhébb, így kevesebb a párolgási veszteség, ami különösen azok számára jelenthet jelentős pénzmegtakarítást, aki csapvízzel öntöznek.
A baba ételének elkészítéséhez kizárólag az egészséges termést használjuk fel. A gyümölcsöket és a zöldségeket csak akkor tudjuk sokáig tárolni, ha a termés kártevőktől, kórokozóktól, sőt még ezek nyomától is mentes.

A nitrit és nitrát veszélyeiről

- Sokszor hallok és olvasok a levélzöldségekben (sóska, spenót, fejes saláta) jelen lévő nitrit és nitrát veszélyeiről. Honnan tudhatom, hogy a családomnak vásárolt vagy termesztett zöldségben mennyi van?
- Ha nem használunk nitrogéntartalmú műtrágyát, akkor semmiféle veszély nem fenyegeti a babát. Jó, ha a spenótot, sóskát, salátát napos időben szedjük, mert a napfény hatására a levelekből teljesen eltűnnek ezek a káros vegyületek. Egyébként is több kilogrammot kellene elfogyasztani belőlük, hogy hányást és hasmenést okozzanak.

Vegyszermentes védekezés

- Hogyan védhetem meg vegyszermentesen a gyümölcsfáimat a kártevőktől?
- A gyümölcsösben a kártevőket a beteg ágak és termések eltávolításával és a környezetkímélő szerekkel történő, télvégi lemosó permetezéssel tarthatjuk távol. Az elemi réz- és kéntartalmú szerek, valamint az olajos készítmények a termésérés idejére teljesen eltűnnek a növény felületéről, így semmilyen veszélyt nem jelentenek a kisbaba számára.

Télen is fogyasszunk zöldet

Gondoljunk a téli vitaminszegény időkre, és tároljunk be minél többet az egészséges zöldségekből és gyümölcsökből. A burgonya, az alma és a gyökérzöldségek hűvös, száraz, fagymentes helyen (pincében, garázsban) hónapokig eltarthatók. A paradicsomból készítsünk pürét, a körtéből, cseresznyéből kompótot, a sóska pedig olajon megdinsztelve, száraz dunsztba rakva, üvegekben kitart a következő zöldségszezonig.
Erre a célra kiválóan hasznosíthatók a bébiételes üvegek, amelyekbe a baba étvágyának megfelelő adagot rakunk el. A spenótlevél, a sütőtök, a karfiol és a brokkoli, az őszibarack, a kajszi, a szamóca és a málna kitűnően fagyasztható. A zöldségféléket megfőzve, pép formájában, kisméretű műanyag dobozokban is lefagyaszthatjuk. A babaételeket lehetőleg külön rekeszben tartsuk. A nyers zöldségféléket hat hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban, a készételeket egy-két hónapon belül használjuk fel.
Ne feledjük! A zöldség és a gyümölcs csak akkor egészséges, ha egészséges környezetben termett, és körültekintően dolgozzuk fel!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések