Baba

Igazi kereszt lehet a keresztallergia

Nálunk nyár végén, ősz elején jelentkezik a legtöbb allergiás probléma - elsősorban a légkör magas parlagfű-pollen koncentrációja miatt. Ilyenkor a hagyományos szénanátha mellett bizonyos ételek is okozhatnak panaszokat.
2011. Szeptember 01.

Az orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés mellett bizonyos ételek elfogyasztása után pár perccel a szájra, garatra korlátozódó kellemetlen szubjektív tünetek is felléphetnek: ajak- vagy nyelvduzzanat, bizsergés, lágyszájpad- vagy garatviszketés és ehhez hasonlók. Ezt a tünetegyüttest orális allergia szindrómának hívják, melynek hátterében az úgynevezett keresztallergia jelensége áll.

A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett keresztallergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes allergiás reakciót kiváltani helyben, a szájüreg nyálkahártyáján. Ilyenkor helyileg hisztamin és más biológiailag aktív molekulák szabadulnak fel, ami ajak-, illetve nyelvödémával, bizsergő érzéssel vagy lágyszájpadviszketéssel járhat.

Ezek a tünetek az esetek legtöbbjében kellemetlenek, de általában múlóak, ártalmatlanok. Igen ritkán azonban fulladásérzés, légzési nehézség vagy – szerencsére az esetek elenyészően kis részében – súlyos allergiás reakció (anafilaxia) is felléphet.

A legfontosabb, hogy ne fogyasszunk az allergiát kiváltó élelmiszerből, főleg a pollenszezonban. A tünetek ugyanis összefüggést mutatnak a pollenkoncentrációval is, szezonon kívül általában ritkábban és enyhébb formában jelentkezhetnek. Különösen fontos, hogy kerüljük az allergiás panaszt okozó élelmiszert, ha korábban már okozott súlyosabb allergiás tünetet például nehézlégzést, esetleg anafilaxiát.

Valamennyit segíthet a sütés-főzés is, mert a hő hatására sok keresztreakciót adó molekula elbomlik. Javasolják például, hogy rövid ideig mikrohullámú sütőben melegítsük a kérdéses élelmiszert étkezés előtt. Mindez nem érvényes a dió- és mogyorófélékre, mert a pirított magvak általában megtartják allergizáló hatásukat a sütés-pirítás ellenére is.

A pollenszezonban folyamatosan szedett allergiaellenes gyógyszerek (főként az úgynevezett antihisztaminok, melyek manapság recept nélkül is kaphatók) kivédhetik vagy jelentősen enyhíthetik a keresztallergia okozta tüneteket is. Hosszabb távú megelőzésre próbálkozni lehet a pollenallergiát megszüntető immunterápiával is. Azokban az igen-igen ritka esetekben, amikor a keresztallergia miatt súlyos, életet veszélyeztető anafilaxia lép fel, a betegeket a kórházi kelezés után a darázsméreg-allergiásokhoz hasonlóan feltétlenül el kell látni az életmentő, adrenalintartalmú öninjektorral. Ehhez a keresztallergiában jártas allergológai szakrendeléseken adnak segítséget.

Igazi kereszt lehet a keresztallergia

Bizonyos pollenek esetében jól meghatározható azon élelmiszerek (elsősorban gyümölcsfélék, zöldségek) köre, amelyek az adott pollenre allergiásoknál ilyen tüneteket kiválthatnak. Az igen gyakori parlagfű-allergiásoknál a nyár végén ilyenek az őszibarack, a dinnyefélék, az uborka, a cukkini, egyes olajos magvak.

Fontos megjegyezni, hogy a pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül fogyaszthatja a fenti gyümölcsöket, zöldségeket. A legtöbb keresztallergia esetén is csupán egy vagy néhány gyümölcsféleség fogyasztása okozhat múló panaszt. Panaszmentes esetben tehát fölösleges diétázni. Természetesen a panaszt kiváltó élelmiszert célszerű kihagyni az étrendből, és érdemes allergológiai szakrendelést fölkeresni.

Példák gyakoribb, ismert keresztallergiákra (a teljesség igénye nélkül):

parlagfű: őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag

fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (kömény, édeskömény, ánizs, koriander)

nyírfa: alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót

éger:

alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller

füvek: paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója,földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény

háziporatka: rákféleségek

Forrás: Országos Gyermekegészségügyi Intézet ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály